Takhle obědvejte! Shodíte až tři kila měsíčně. Čemu se vyhnout?

  • Video se připravuje ...

    Vím, co jím aneb co si dát k obědu, abyste zhubli?

    15. září  2015 
     06:05

    Lidé, kteří hledají způsob, jak zhubnout, se v případě oběda často pohybují mezi dvěma extrémy. Buď se moc nehlídají v domnění, že pak stačí ošidit večeři, nebo naopak oběd osekají na minimum - dají si třeba jen zeleninový salát - což jim v žádném případě nemůže stačit. Co tedy jíst, aby kila šla dolů a vy jste nepřekročili doporučený denní energetický příjem? Inspirovat vás mohou i dietní jídelníčky na našem webu. 

  • Oběd má být lehčí než večeře, ale zasytit vás musí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zeleninový salát k obědu? Ano, pokud ho doplníte bílkovinami, bát se nemusíte asi těstovin. Když si dáte samotnou zeleninu, bude jídlo příliš hladové. Vyhněte se dresinkům, to jsou naopak kalorické bomby, které vám nepřinesou nic užitečného, navíc překvapivě často obsahují kromě tuku také cukr. 

  • Přílohy by měly zabírat maximálně třetinu talíře

    Video se připravuje ...
    Vím, co jím aneb co si dát k obědu, abyste zhubli? • VIDEO: Vím, co jím

    Dobrá je rada, kterou hlásají odborníci z iniciativy Vím, co jím - přílohy by měly zabírat maximálně třetinu talíře. Na druhou stranu, určitě je až na výjimky, kdy si dáte třeba steak nebo rybu se zeleninou, nevynechávejte. Další dobrá rada? Oběd nevynechávejte, protože jinak budete mít hlad odpoledne a večeře se pro vás stane hlavním jídlem dne. Nebo odpolední hlad zaženete něčím krajně nevhodným. 

  • U příloh je zásadní způsob, jakým byly připravené

    I zdánlivě nedietní přílohy můžete připravit tak, že vám v jídelníčku nenadělají paseku.
    Autor: Shutterstock.com

    Tady je to vcelku jasné, když brambory, tak ideálně ve slupce, případně tedy vařené, nikoli coby brambory americké nebo dokonce hranolky či krokety. Když rýže, tak nejlépe rýže natural a naopak pokud možno ne rýže jasmínová. Těstoviny nemusí být hned celozrnné, ale rozhodně by neměly být rozvařené. 

  • Pozor na zdánlivě zdravá jídla

    Pokud bude barevný rozdíl mezi talířem a jídlem co nejmenší, sníte toho méně.
    Autor: Shutterstock.com

    Typickým chytákem, který stále ještě mnoho lidí považuje za zdravé jídlo, jsou těstoviny. Zatímco dejme tomu přiměřená porce nerozvařených špaget s masovými kuličkami je v pořádku, kotel těstovin se smetanovou omáčkou ne. Budete po nich mít brzy hlad, což se dá vyložit jako důsledek toho, že jídlo bylo lehké, ale je to omyl! Stává se to proto, že v jídle je minimum bílkovin a moc sacharidů. 

  • Jak zacházet s masem či omáčkami?

    Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.
    Autor: Shutterstock.com

    Masa se s ohledem na dietu bát nemusíte, naopak. Ale vždycky dávejte přednost tomu, které je libové a dušené, vařené v páře, případně vařené. Pozor na maso pečené a snad úplně vynechejte to, které se smaží. U ryb či drůbeže pozor na kůži, bývá enormně tučná. U omáček by měla být tabu smetanová, ale také třeba sýrová. 

  • Podívejte se na vzorové jídelníčky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vhodné dietní jídlo si dnes už můžete naštěstí stále častěji dopřát v restauraci či v závodní jídelně, případně si řekněte o menší porci nebo si půlku zabalte s sebou na druhý den. Pokud vaříte doma nebo si sami připravujete jídlo s sebou, mohou se vám inspirací stát vzorové dietní jídelníčky na našem webu. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji