Steak denně prospěje srdci stejně, jako když skončíte s cigaretami

8. září  2015 
 16:17

Cigarety milujete, i když víte, že nejsou zdravé? Budiž, ale v tom případě přidejte ve spotřebě masa, ryb nebo mléka. Protože podle odborníků z East Anglia University jsou zdrojem bílkovin, jejichž konzumace je pro srdce a cévy stejně užitečná, jako kdybyste přestali kouřit. V čem tkví ten zázrak? V aminokyselinách, které pomáhají posílit buňky, tkáně a svaly v našem těle. 

Pokud budete jíst dostatek bílkovin, tak můžete posílit své srdce a krevní oběh tak, že to bude mít podobný efekt, jako když přestanete kouřit. Alespoň to tvrdí vědci, kteří podle výzkumu zjistili, že pravidelný příjem bílkovin snižuje krevní tlak, posiluje tepny a také výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice a infarktu. Jedinci, kteří měli dostatečně vysoký příjem aminokyselin obsažených v bílkovinách, se těšili stejnému posílení kardiovaskulárního systému jako ti, kteří přestali kouřit nebo výrazně omezili příjem soli.

Podle výzkumníků z East Anglia University jsou nejlepším zdrojem prospěšných aminokyselin fazole, čočka, brokolice a špenát. Z živočišných bílkovin jsou to pak 75 gramů masa, 100 gramů filetu z lososa nebo půl litru mléka. Podle deníku Daily Mail se tohoto výzkumu zúčastnilo na dva tisíce britských žen. Různé druhy aminokyselin jsou přitom prospěšné různým částem našeho oběhového systému. 

 

Rostlinné na krevní tlak, živočišné na tepny

 

Ty rostlinného původu – jako právě z luštěnin nebo špenátu – pomáhají snižovat krevní tlak, bílkoviny živočišného původu pak ovlivňují tuhost tepen. Přitom původem celého výzkumu byla určitě otázka, které aminokyseliny jsou pro lidský organismus prospěšnější. To, že vyšlo, že oboje stejně, mnohé výzkumníky překvapilo.

luštěniny
Autor: Shutterstock.com

 

"Je úžasné zjištění, jaké účinky na organismus má příjem těchto bílkovin. V podstatě se to zdravotně vyrovná tomu, když člověk přestane kouřit nebo zásadně omezí příjem soli či alkoholických nápojů," řekla pro Daily Mail doktorka Amy Jennigs, která se na výzkumu podílela.

 

 

Takže pokud chcete mít jistotu toho, že děláte pro své srdce a cévy první poslední, kromě toho, že přestanete kouřit a omezíte příjem soli, ještě byste měli začít jíst dostatek bílkovin. A pokud občas zhřešíte něčím zakázaným, budete mít alespoň o to lehčí svědomí, že to vyrovnáte jinde. My vám ale raději doporučujeme udržovat si zdravý životní styl bez cigaret a přemíry alkoholu, než abyste se spoléhali na bílkoviny.

Autor: maš

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji