Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě?

Video se připravuje ...

...

26. srpna  2015 
 08:00

Odborníci bijí na poplach. České děti jsou čím dál tlustší – mezi patnáctiletými má problémy s váhu každé čtvrté z nich a pět procent trpí těžkou obezitou. Hlavním viníkem nejsou fast food nebo sladké limonády, ale rodiče, kteří děti nenaučili žít zdravě. Začít se musí nenásilně a nenápadně, ale už v nízkém věku potomků. Jak na to, radí Petr Havlíček a Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. 

"Je pravda, že děti mohou a vzhledem ke svému vývoji by i měly jíst více tuku než dospělí, ale i tak je potřeba jeho množství a zdroje hlídat," upozorňuje odborník na výživu Petr Havlíček na jedno z možných rizik. 

 

Jinými slovy rozhodně neplatí, že je jedno, co potomek jí a kolik váží, protože z toho jednou vyroste. Pravda je jiná. Většina dětí z dětské obezity nevyroste nikdy. A týká se to nejen dospívajících, ale i předškoláků, batolat a podle nových výzkumů i kojenců. 

 

Video se připravuje ...
... • VIDEO: Vím co jím

 

Jak vlastně mohou rodiče poznat, zda je jejich potomek ještě v normě, či nikoliv? Měli by se podívat na percentilové grafy, které jsou ke stažení například na stránkách Státního zdravotního ústavu. Některé porovnávají jen věk a váhu, jiné pracují s BMI. To je body mass index dítěte: váha v kilogramech dělená výškou v metrech na druhou. Pozor, pro děti nelze použít vyhodnocení určené pro dospělé. 

Zjištěnou hodnotu v grafech porovnejte s věkem dítěte a hlavně s údajem, kolik stejně starých dětí je na tom hůře či lépe. Pokud zjistíte, že vaše dítě se pohybuje nad 90. percentilem, měli byste zpozornět. Znamená to, že 90 procent vrstevníků váží méně nebo má menší BMI. Hodnoty nad 97. percentilem považují odborníci za alarmující. 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji