Jak vypadá 800 kilojoulů? Jako polovina čokoládové tyčinky nebo kilo zeleniny

  • Jak vypadá 800 kilojoulů? Jako polovina čokoládové tyčinky nebo kilo zeleniny
    25. srpna  2015 
     06:00

    Pořád všude slýcháte něco o kilojoulech nebo kaloriích. Kdo se v tom ale má vyznat? Jak vlastně vypadá třeba těch 5000 kJ denně, které se doporučují ženám, které chtějí zhubnout? Ukážeme vám, jak vypadá 800 kJ, budete překvapeni, že zatímco něčeho můžete sníst celý talíř, dalšího si jen uždibnete.

  • Slané samožerky

    Ať už jdete na návštěvu nebo vás jen večer přepadne mlsná, ubránit se slaným pochutinám je zkouškou pevné vůle. Jenže v tomto případě stačí skutečně málo, abyste se dostali na 800 kJ. Pokud si dáte preclíky, pak vám bude stačit 52 gramů, v případě nachos 41 gramů a nejhůř na tom jsou brambůrky, kterých byste museli sníst pouze 37 gramů. Kromě vysoké energetické hodnoty těchto jídel je problém také v obsahu soli, které mají více, než je doporučená denní dávka. Přebytek soli může vést mimo jiné také k zadržování vody v těle, což se podepíše na vaší váze.
    Preclíky, 52 gramů
    Autor: Bored Panda
    Nachos, 41 gramů
    Autor:  Bored panda
    Brambůrky, 37 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Sladké mámení

    Pokud jste spíše na sladké než na slané, také se příliš nenajíte. Navíc ani ze zdravotního hlediska to není úplně ideální jídlo. Sladkosti mají vysoký glykemický index, po kterém vám rychle vzroste hladina krevního cukru, kdy se sice na chvíli budete cítit syti, ale po chvíli se přikrade hlad. Rozdíl mezi jednotlivými druhy není tak vysoký. 800 kJ představuje třeba 51 gramů gumových medvídků, 41 gramů Snickers (půlka této tyčinky) nebo 40 gramů lentilek.
    Gumoví medvídci, 51 gramů
    Autor: bored panda
    Snickers, 41 gramů
    Autor: Bored Panda
    Lentilky, 40 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Ovoce

    Abychom ten talíř trochu zaplnili, vezmeme si nyní na paškál ovoce. To jej zaplní o poznání více. Ale pouze nízká energetická hodnota neznamená, že se ovocem můžete cpát, kdykoliv se vám zamane. I ono je plné cukrů, jíst byste ho měli hlavně v dopoledních hodinách a v kombinaci s bílkovinami, třeba s tvarohem nebo jogurtem. Pak totiž dochází ke zpracování cukrů mnohem pomaleji. Každopádně 800 kJ představuje 385 gramů jablek, 328 gramů kiwi nebo 552 gramů žlutého melounu.
    Žlutý meloun, 552 gramů
    Autor: Bored Panda
    Kiwi, 328 gramů
    Autor: bored panda
    Jablko, 385 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Zelenina

    Co by to bylo za pořádek, kdybychom neuvedli na pravou míru i to, jaké množství je vlastně 800 kJ zeleniny. Na rozdíl od ovoce, zeleniny můžete sníst, kolik chcete. Má nízkou energetickou hodnotu, neobsahuje téměř žádné cukry, a naopak je plná nejen vitaminů, ale i minerálních látek, které jsou důležité pro správné fungování těla, a některá zelenina, jako je třeba listový salát, může být společníkem při hubnutí. Paprik byste museli sníst 740 gramů, abyste dosáhli na 800 kJ, brokolice 588 gramů, a řapíkatého celeru dokonce 1425 gramů.
    Papričky, 740 gramů
    Autor: Bored Panda
    Řapíkatý celer, 1425 gramů
    Autor: Bored Panda
    Brokolice, 588 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Pečivo

    Pokud pečivo, pak jedině celozrnné, které obsahuje vlákninu, která vás zasytí na delší dobu. Její minimální obsah by měl být 6 gramů na 100 gramů pečiva. Nenechte se zmást názvem "cereální". Jde o takový druh pečiva, kde svou dominantní roli hraje pšenice a žitná – nebo jiná mouka – je až na dalších místech. V případe bílého pečiva a toho křehkého je snad škoda mluvit. Příliš vysoký glykemický index není nic pro člověka, který chce zhubnout. Pro příklad: francouzská bageta se do 800 kJ vejde v množství 72 gramů, stejně jako muffin, a lněný chléb v množství 90 gramů.
    Lněný toustový chléb, 90 gramů
    Autor: Bored Panda
    Francouzská bageta, 72 gramů
    Autor: Bored Panda
    Muffin, 72 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Konzervovaná zelenina

    Čerstvé zelenině se prostě nic nevyrovná. Sice ta, která je uschována v konzervě, není nijak pro zdraví závadná, ale během procesu přišla o většinu svých živin a vitaminů. Nemůžete tedy počítat, že rajčata budou mít stejně lykopenů jako ta čerstvě sebraná na zahrádce. Na druhou stranu je pořád lepší jíst z plechovky zeleninu než ovoce, které se většinou koupe ve sladkém nálevu, který enormně zvyšuje energetickou hodnotu. Jak je na tom tato zelenina? 800 kJ má 357 gramů hrášku, 570 gramů baby karotky nebo 308 gramů sladké kukuřice. 
    Kukuřice,308 gramů
    Autor: Bored Panda
    Hrášek,357 gramů
    Autor: Bored Panda
    Baby karotka, 570 gramů
    Autor: Bored Panda
  • Fast food

    Má vůbec smysl mluvit o zdravotních dopadech častých návštěv fast foodů? Ale tak pro jistotu: rozhodně vás to nezasytí na delší dobu. Jídlo totiž většinou postrádá výživovou hodnotu, je tučné, s vysokým obsahem soli a tuku. Navíc při konzumaci celého velkého menu se můžete dostat až těsně pod doporučený denní příjem kilojoulů. 800 kJ přitom může vypadat jako polovina malého hamburgeru, 73 gramů hranolků (ale pozor, dělaných v troubě, nikoliv smažených!) nebo jeden a půl párku (66 gramů).
    Párek, 66 gramů
    Autor: Bored panda
    Hamburger, 75 gramů
    Autor: Bored Panda
    Hranolky, 73 gramů
    Autor: Bored Panda

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji