Plaváním nelze zhubnout? Nesmysl! Víme, jak na to!

  • Plaváním nelze zhubnout? Nesmysl! Víme, jak na to!
    14. srpna  2015 
     06:00

    Hned na začátku vás budu muset zklamat. Pokud vyznáváte styl plavání á la "paní Radová", tedy s hlavou vysoko nad vodou, abyste si náhodou nezmáčela účes, dočkáte se akorát tak bolesti za krkem. Úbytku na váze nikoliv. Pro to, abyste začala ve vodě spalovat, budete potřebovat trochu více. 

  • Proč vůbec chodit plavat?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Když už nic jiného, plavání uleví celému vašemu tělu. Posílíte svaly, na které jste během posledních let zapomněli, a navíc jde o sport skutečně šetrný k vašemu tělu. Jestliže trpíte nadváhou, byť lehkou, vaše klouby vám poděkují, že je trápíte ve vodě, kde je celá vaše váha nadnášena, a nikoliv na asfaltu při běhu, kdy skučí při každém dopadu. Naplno také pracují srdce a plíce, které se snaží získat co nejvíce kyslíku, takže plaváním posílíte svůj kardiovaskulární systém. Pokud k plavání budete přistupovat zodpovědně a dělat vše správně, můžete spálit až 1200 kJ za hodinu. 
  • Hlídejte si teplotu bazénu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jedním z důležitých aspektů, které hrají roli v tom, zda budete ve vodě spalovat, či nikoliv, je teplota vody. I když v tomto počasí byste dali zřejmě přednost chladnějšímu bazénu, kde byste se mohli osvěžit, při tvrdém tréninku hledejte spíše ten teplejší. Voda by měla mít alespoň 24 °C. Ideální je ale ve chvíli, kdy se pohybuje kolem 30 °C. Teplota vody je podle trenérky Markéty Brožové z Contours důležitá z toho důvodu, že v chladu se nám zpomaluje metabolismus, a tak by plavání v ledové vodě nemělo takový účinek, jaký zamýšlíme.
  • Plavejte alespoň 45 minut

    V bazénu vám bude hej...
    Autor: Shutterstock.com
    Aby mělo vaše počínání smysl, měli byste v bazénu vydržet alespoň pětačtyřicet minut. Ideálně však hodinu, do které si započtěte patnáct minut vydýchávacího plavání. Při jednotlivých bazénech pak střídejte intenzitu. Na pět bazénů v normálním tempu si dejte jeden superrychlý. Když se zadýcháte, klidně se zastavte. Na rozdíl od chůze vám při plavání neklesne tepová frekvence tak rychle, takže nemusíte mít výčitky, když se pověsíte na okraj bazénu, abyste si vydechli. Do bazénu byste měli zavítat minimálně třikrát týdně, ale už při čtyřech návštěvách týdně si můžete oddechnout, že bude výsledek brzy vidět.
  • Jaký styl zvolit?

    Plavání
    Autor: Shutterstock.com
    Je jasné, že pokud budete plavat "stylem paní Radové", jak bylo zmíněno výše, pohledem na štíhlé tělo v zrcadle se jen tak nepokocháte. Budete si muset vybrat jeden ze stylů nebo je ideálně zkombinovat. Pokud je budete střídat, zapojíte mnohem více svalů a vyhnete se nudě. Třeba při kraulu využijete mimo jiné boky, které se jinak těžko posilují, při prsou dostanou pořádně zabrat zádové svaly a při znaku zase ruce. Kraul a znak jsou také energeticky nejnáročnější. 
  • Využívejte pomůcky

    Při tréninku si můžete dát pořádně do těla.
    Autor: Shutterstock.com
    Až si budete jisti v kramflecích a nebude vám dělat problém uplavat čtyřicet bazénů, bude nejvyšší čas dostat se na vyšší level. Aby vaše svaly dostaly ještě o trochu více zabrat, pořiďte si závaží, která si můžete nasadit na dlaně nebo kotníky, takže se budete muset postavit většímu odporu vody. Případně zkuste vsunout si mezi stehna pěnovou destičku, pevně ji nohama sevřete a plavejte jen rukama. Uvidíte, že náročnost plavání se dostane opět o level výše. Hlavně se snažte plavat vždy v dráze pro rychlé. Bude vás to motivovat ze sebe dostat co nejvíc.
  • Nemusíte jen plavat

    Při aqua aerobiku spálíte až 1000 kJ.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli vás pohyb ve vodě baví, ale představa, že plavete pětkrát týdně, může pro vás být trochu děsivá, zkuste třeba aqua aerobik. Ačkoliv se to nezdá, je to pořádná makačka, a až jej vyzkoušíte, pochopíte, že i ve vodě se může člověk zpotit. Tělo musí bojovat s odporem vody, a tak i samotný běh v bazénu, kde je vám voda po prsa, bude najednou mnohem těžší než ten po zemi. A jedna hodina aqua aerobiku vás připraví o zhruba 1000 až 2000 kJ.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji