Hubnutí během léta: 5 žen prozradilo své tajné triky, jak se jim to podařilo

  • Hubnutí během léta: 5 žen prozradilo své tajné triky, jak se jim to podařilo
    3. srpna  2015 
     06:00

    Zatímco jedni to zbožňují a nemohou se toho dočkat, jiní se toho každoročně bojí jako čert kříže. Mluvím o létě a všech svodech, které na člověka čekají. Ať už jsou to all inclusive dovolená, alkoholické drinky nebo pravidelné grilování. Někteří se ale na toto roční období těší, protože pro ně je zase hubnutí jedna radost. Zářným příkladem je těchto pět žen, které se svěřily s tím, jak se podařilo zhubnout jim. 

  • Žaneta (35): Užívala jsem si jídla

    Středomořská kuchyně
    Autor: profimedia.cz
    Navzdory veškerým krizím a nepokojům, Žaneta nedá dopustit na Řecko, kam se pravidelně vrací už několik let. Když tam byla vloni, strávila tam dokonce měsíc. Během něj se jí podařilo zhubnout tři kila. "Měla jsem čtyřletou holčičku a od porodu jsem se celou dobu hnala pouze za tím, jak zhubnout. Ať jsem ale dělala cokoliv, nešlo to. Držela jsem nejrůznější diety, ale výsledek byl vždycky jen chvilkový a poté se vše vrátilo do původních kolejí. Až do toho měsíce v Řecku. Nijak jsem nad tím nepřemýšlela a jedla vše, co se přede mnou objevilo. Tedy – téměř vše.

     

    Každopádně většinu mého jídelníčku tvořily grilované ryby a maso, dostatek čerstvé zeleniny, ovoce. Skoro jsem nejedla pečivo – nebylo proč. Hodně jsem tam omezila přísun kávy a mléčných výrobků. A najednou jsem koukala, jak mi začínají být volnější kalhoty. Když jsem stoupla na váhu, bylo to milé překvapení. Co jsem se vrátila domů, snažila jsem se stravovací návyky získané v Řecku příliš neměnit. A tak jsem za rok zhubla dalších šest kilo."

  • Andrea (28): Odpočívala jsem aktivně

    Andrea začala hubnout poté, co byla s přítelem na aktivní dovolené.
    Autor: Shutterstock.com
    Na dovolené v hotelovém resortu se vám to asi nepoštěstí, ale pokud máte volné pole působnosti, dá se během prázdnin zhubnout i díky letním aktivitám, kterých je všude přehršel. Andrea je toho živým důkazem. "Přítel mě vytáhl na dovolenou do Alp. Byla jsem z toho zprvu otrávená, co budu dělat v horách v létě. Jenže protože to byl začátek vztahu, udělala bych vše, co jsem mu na očích viděla! A nakonec jsem byla nadšená.

     

    Jeli jsme do Itálie na Lago di Garda, kde je o zábavu postaráno. Jeden den jsme si udělali výlet na kolech po okolí, pak jsme zkusili windsurfing, pak zase paddle board. Nebyl den, kdy bychom se alespoň na chvíli nehýbali. Po týdnu jsem se vrátila o dvě kila lehčí, což mě nakoplo k tomu, abych pokračovala," vypráví Andrea. Na dovolené si našla vztah ke sportu a zjistila, že lze dělat i takové sporty, které jsou příjemné a přitom účinné na tvarování postavy. 

  • Jana (32): Prostě jsem relaxovala

    Jana si naopak užívá klidu, kterého se jí během roku nedostává.
    Autor: Shutterstock.com
    Přesný opak Andrey je Jana, která naopak začala hubnout na dovolené pouze ve chvíli, kdy jen relaxovala. Během roku je to totiž zaměstnaná žena, která je věčně poháněna stresem. "Když jsem na dovolené, snažím se ochutnat tamější jídla, která jsou nezřídka plná sacharidů nebo tuků, ale nějak mě to nerozhází. 

     

    Navíc se na dovolené vždycky zpomalím a najedu na takový pohodový režim. Všude se procházím, nespěchám. A nespěchám ani s tím skvělým jídlem, které se snažím vychutnávat. Právě v tom tkví kouzlo úspěchu. Konečně moje tělo přestane vyplavovat stresový hormon kortizol, který může za tu nevzhlednou pneumatiku, která mi během celého roku roste. Pokud je člověk v dlouhodobém stresu, tělo se začne bránit tím, že vyplavuje tento hormon, který má za úkol shromažďovat zásoby na horší doby. Jenže ony to jsou zásoby tuku."

  • Michaela (38): Vychutnávám si každé sousto

    Když vás netrápí vysoké teploty výlety a památky si lépe prohlédnete.
    Autor: Shutterstock.com
    Michaela je cestovatelka, která na cestách tráví většinu života. Za poslední dva roky zhubla dvanáct kilo. "Přemýšlela jsem, jak je to možné. Došla jsem k závěru, že to bude proto, že když jsem v cizí zemi, hodně toho nachodím pěšky, tedy hýbu se. A pak taky proto, že každé sousto několikrát pořádně rozžvýkám, abych si lokální jídlo mohla dosyta vychutnat.

     

    V tom bude zřejmě celé tajemství. Navíc když jsem na cestách, nejím nikde ve fast foodech ani žádná instantní jídla, což se o mém běžném domáckém životě říct nedá," přemýšlí Michaela. Nic z toho, díky čemu cestovatelka shodila přebytečná kila, není nemožné zavést i doma. Dostatek pohybu a správné jídlo jsou klíčem k úspěchu.

  • Kristýna (25): Naučila jsem se chodit

    Kromě klasické chůze můžete zkusit i nordic walking s holemi.
    Autor: Profimedia.cz
    Kristýna nebyla nikdy úplně člověk v pohybu, naopak většinou si žila pohodlným životem, a kde mohla, tam jezdila. Ať už autem nebo MHD. To se po nějaké době podepsalo na její postavě. "S manželem jsme vloni byli na dovolené v Bulharsku. Bydleli jsme v apartmánu a na jídlo chodili do restaurace, která byla vzdálená asi dva kilometry. Zpočátku jsem z toho byla otrávená, ale pak jsem chůzi přišla na chuť. Začala jsem se na naše pravidelné cesty na večeři těšit.

     

    Když jsme se vrátili z dovolené, najednou mi ty každodenní procházky začaly chybět. A tak jsem nejprve začala chodit všude, kde to šlo, místo toho, abych jezdila autobusem či autem. Později mi to nestačilo a naprosto jsem propadla dlouhým procházkám po okolí. Po roce dennodenního chození jsem zhubla dvanáct kilo."

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji