Jak nesníst více, než je nutné? Podívejte se, jak má vypadat porce!

  • Jak nesníst více, než je nutné? Podívejte se, jak má vypadat porce!
    24. července  2015 
     06:00

    Jíte dietně, ale kila pořád nějak nejdou dolů. Jednou z chyb, kterých se nevědomky dopouštíte, může být i to, že jíte nepřiměřeně velké porce. Pokud se naučíte, jak porce snížit tak, abyste přitom netrpěli hlady, upravíte si příjem kilojoulů a hubnutí půjde mnohem rychleji než dosud. 

  • Nepřeskakujte jídla

    Jestli se vám stále nedaří zhubnout, zkuste obelstít sama sebe různými triky. Stačí si třeba pořídit malé talíře.
    Autor: Profimedia.cz
    Když je člověk hladový, sní toho mnohem více, než by tomu bylo za normálního stavu. Většina lidí je zvyklá na tři čtyři jídla denně. Na tom ale nezáleží do takové míry jako na tom, jak dlouho jsou bez jídla. "Každý by se měl vyvarovat toho, že by nejedl déle než pět hodin," říká Nadine Uplingerová, mluvčí Americké dietologické společnosti. Neznamená to, abyste se kvůli tomu v noci budili, ale během dne se snažte toto časové rozpětí dodržovat. Když budete jíst pravidelně, sníte toho mnohem méně.

    Video se připravuje ...
    ... • VIDEO: Vím, co jím

  • Na váhu!

    Autor: Shutterstock.com
    Když už musíte vy sami podstupovat ten strašlivý úkon, kdy se musíte postavit na váhu, vztáhněte tuto povinnost i na vaše jídlo. Pokud nejste zkušení dietáři, tak od oka nepoznáte, kolik je sto gramů rýže nebo dvacet deka ovesných vloček. Pokud budete důslední, stanou se z vás brzy odborníci na odměřování a zvládnete to vše časem i podle oka. 
  • Znejte správnou velikost

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zrada ale přichází ve chvíli, kdy v jídelníčku nemáte napsané gramy, ale takové podivné údaje, jako jsou "jeden hrnek", "jeden plátek" nebo "jedna lžička". Kolik toho vlastně je? Jak velký hrnek použít? Pak je dobré naučit se takový malý tahák, podle kterého budete umět si jednotlivé porce připodobnit k jiným reálným věcem. 

     

    100 gramů masa = balíček karet

    1 hrnek ovesných vloček = pěst dospělého muže

    1/2 hrnku vařené rýže = tenisový míček 

    1 plátek chleba = kazeta do rádia

    1 hrnek zeleného salátu = jeden a půl tenisového míčku

    1 pečená brambora = pěst dospělého muže

    1/4 hrnku rozinek = středně velké vejce

  • Půlte

    V restauraci se o jídlo podělte.
    Autor: Shutterstock.com
    Dáváte si jídlo mimo domov? Těžko si můžete odměřit přesné množství přílohy nebo masa. Existuje ale jednoduchá rada, a když se jí budete držet, nemůžete udělat nic špatně. V restauraci z jídla snězte vždy polovinu nebo se o svou porci podělte s přítelem. Jestliže si dáváte salát, pak obsluhu poproste, jestli by vám dresink nemohli dát na okraj talíře, abyste si do něj mohli jednotlivé kousky namáčet sami, a regulovat tak, kolik jej skutečně sníte.
  • Zvolte si správné nádobí

    Pokud bude barevný rozdíl mezi talířem a jídlem co nejmenší, sníte toho méně.
    Autor: Shutterstock.com
    Nevěřili byste, jaký vliv na to, co sníme, má i to, odkud to jíme. V roce 2012 byla v Cornellu na univerzitě provedena studie, že čím větší rozdíl v barevnosti byl mezi jídlem a talířem, tím toho lidé snědli více. Takže když si dáte špagety s rajčatovou omáčkou, jedině na červeném talíři! Ideální bude, když bude malý – opticky na něm bude porce vypadat větší. 
  • Čtěte pozorně

    Při nákupu si vždy pozorně zkontrolujte, zda jsou údaje uváděné na jednu porci, nebo celé balení.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud sledujete při nakupování složení výrobku a jeho nutriční hodnoty, tak se nezapomeňte podívat na to, v čem je to uváděno. Protože to, co se vám může zdát jako docela dobré a zapadající do vašeho jídelníčku, může být počítáno na jednu porci, ale v balení se přitom skrývá porcí více. Může se tedy stát, že na sušence vidíte napsáno, že jedna porce má 980 kJ a 10 gramů tuku, ale pokud ji sníte celou, sníte porce dvě. 
  • Dejte si skleničku před jídlem

    Dejte si před jídlem sklenici vody. Pocit hladu totiž někdy vzniká při dehydrataci.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne alkoholu, ale vody. Pokud si před jídlem dáte sklenici vody, sníte toho pravděpodobně méně. Voda vám žaludek trochu zaplní, čímž získáte pocit sytosti, a nebudete se tak přejídat. Navíc za hladem se občas skrývá i dehydratace. Proto když se napijete, v některých případech už ani nebudete potřebovat jíst. Protože jak se říká – hlad je převlečená žízeň. 
  • Dopřejte si dostatek zeleniny

    K jídlu si nezapomeňte přidat zeleninu. Snížíte tím energetickou hodnotu celého jídla.
    Autor: Shutterstock.com
    Neexistuje snad jídlo, do kterého by se nedala přidat zelenina. Tedy vyjma nudlí s mákem nebo ovocných knedlíků. Ovšem u všech ostatních nedejte na zeleninu dopustit. Většina je totiž plná vlákniny, která vás zasytí. V kombinaci se sacharidy a bílkovinami tak získáte vyvážené jídlo, po kterém nebudete mít hlad. Navíc zeleninu vlastně vyměníte za část sacharidů a tuků, takže se sníží i celková energetická hodnota jídla. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji