Ploché břicho za 24 hodin? Dejte si vločky a špenát!

  • Ploché břicho za 24 hodin? Dejte si vločky a špenát!
    23. července  2015 
     06:00

    Chystáte se na důležitou schůzku, důkladně se na ni připravujete už den předem, tak si zkusíte své oblíbené šaty. Ale ouha, od minule se vám trochu zakulatilo břicho. No, do druhého dne zřejmě nezhubnete, ale maličko si pomoci můžete. 

  • Dejte si dohromady jídelníček

    Za jeden den nezhubnete, ale ploché břicho získat můžete.
    Autor: Shutterstock.com
    Všechno je to pouze o tom, co během čtyřiadvaceti hodin sníte, a čemu se naopak vyhnete. Připravte si na "zplošťující" den dostatek potravin, které pomáhají urychlovat práci metabolismu. Jsou to hlavně jídla bohatá na vlákninu a bílkoviny, jako jsou mléko, jogurt, některé druhy zeleniny, vejce. Na druhé straně do spíže schovejte vše, co by vás mohlo nadýmat.

     

    "Pro ten jeden den zapomeňte na kávu, alkohol, cukr, pšenici, tedy bílou mouku. Tato jídla mohou zakulatit vaše břicho, aniž byste si to uvědomovali," řekla výživová poradkyně Shauna Wilkinson pro deník Daily Mail. Společně s kolegyní Lovisou Nilsonovou pak sestavila jídelníček, který k plochému břichu pomůže. Každé jídlo ale ještě musíte pořádně rozkousat, a to pomalu. Nadmuté břicho je totiž od jisté míry způsobeno i vzduchem, který polykáme společně s jídlem.

  • Snídaně

    Posnídejte ovesnou kaši s ovocem, ideálně borůvkami.
    Autor: Shutterstock.com
    Rozhodně  zapomeňte na jednoduché sacharidy, které se skrývají v ranních cereáliích nebo bílém pečivu. Místo toho si dejte vejce, tvaroh nebo ovesné vločky. Jídla, která mají dostatek vlákniny, která vás zasytí na dopoledne. Teď v létě si do vloček přidejte i pár borůvek. Jsou plné antioxidantů, které vám pročistí organismus. 

     

    Ideální variantou snídaně je plátek celozrnného chleba s arašídovým máslem, ovesná kaše s borůvkami nebo dvě vejce uvařená natvrdo a šálek borůvek. K pití si dejte sklenici vody s citronem. Osvěží vás, a ještě vám pomůže ke správnému trávení. Místo černého čaje tentokrát posnídejte zelený. A poté jej vypijte během dne ještě alespoň dva tři šálky. Pomáhá totiž zrychlovat metabolismus.

  • Dopolední svačina

    Bílý jogurt s řapíkatým celerem.
    Autor: Shutterstock.com
    Na dopolední svačinu rozhodně nezapomínejte. Pomůže vám udržet hladinu krevního cukru v normě, takže vás nebude honit mlsná a hlad nezaklepe na vaše dveře tak brzy. V tomto případě doporučují výživové poradkyně dát si nesolené nepražené oříšky. Obsahují totiž zdravé tuky.

     

    Podle studie, která vyšla v časopise American Journal of Clinical Nutrition, mohou nenasycené tuky, které jsou v ořeších obsaženy, udržovat srdce zdravé, a navíc pomáhají udržovat břišní tuk na uzdě, takže je břicho pak viditelně plošší. Podobnou funkci splňuje i zelenina, která má nízký obsah tuku a pomáhá odstranit zadržování vody v těle.

     

    Ideální svačinou tak je šálek nepražených nesolených ořechů, bílý jogurt a řapíkatý celer. I když to nemusí znít jako vábná kombinace, rozhodně stojí za to ji vyzkoušet. Možná budete překvapeni, jak chutné to může být! 

  • Oběd

    K obědu si dejte zeleninový salát.
    Autor: Profimedia.cz
    Oběd může ovlivnit vaše stravování po zbytek dne. Pokud se najíte opravdu kvalitně, v odpoledních a večerních hodinách už toho nebudete potřebovat tolik. A dnes je ten pravý čas na zeleninový salát! Na talíři by se vám měla objevit tmavá listová zelenina, jako jsou špenát nebo kapusta. Ty jsou totiž skvělým zdrojem vápníku a mají minimum kilojoulů. To ale rozhodně nestačí, ještě musíte přidat kvalitní zdroj sacharidů a bílkovin. K zelenině si přidejte hnědou rýži, quinou nebo cizrnu.

     

    Při vaší cestě za plochým břichem během čtyřiadvaceti hodin si do salátu přimíchejte lososa nebo třeba vejce. A navrch nakrájejte ještě papriky, rajčata nebo avokádo. Tato zelenina totiž pomáhá odbourávat přebytečnou vodu z těla a regulovat metabolismus. Pokud salát zakápnete olivovým olejem, rozhodně tím nic nezkazíte. Může totiž zahánět pocit hladu a látky v něm obsažené přispívají k odbourávání tuků. Až dojíte, zapijte salát mátovým čajem, který zlepší trávení.

  • Odpolední svačina

    Okurkový salát
    Autor: Blesk Hobby
    Odpoledne to s jídlem moc přehánět nemusíte. Stačí, když si dáte bílý jogurt s probiotiky, která pomůžou lepšímu trávení. Můžete si ho posypat trochou skořice (ale bez cukru) nebo zázvorem – už tak rozjetý metabolismus ještě víc nakopnete. Jestli jste ale měli jogurt k dopolední svačině a představa dalšího vás už děsí, můžete si dát místo toho okurku nebo meloun. 
  • Večeře

    Kuřecí prsa se špenátem
    Autor: Shutterstock.com
    K večeři byste si měli dát "libové bílkoviny", jako je třeba kuřecí maso. To je nejlepší zkombinovat s česnekem, chilli papričkami, sójovými výrobky nebo zázvorem. Takové jídlo nejen zrychlí metabolismus, ale navíc i podpoří správné trávení, což pomáhá k dosažení plochého bříška. Místo sacharidů si k masu nandejte pořádnou porci zeleninového salátu zakapaného olivovým olejem. Ani večer nezapomínejte na dostatek tekutin, hlavně čistou vodu.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji