Pozor! Po dietní cole přiberete. Víme proč

  • Pozor! Po dietní cole přiberete. Víme proč
    16. července  2015 
     06:00

    Vše, co je light, musí být dobré i pro někoho, kdo drží dietu a chce něco shodit, ne? Celkem logická úvaha. Jenže zdání klame. Je to vlastně naopak. Takové dietní limonády mohou napáchat mnohem více škody než užitku. Hlavním viníkem není nápoj samotný, ale umělá sladidla v něm obsažená. A je jedno, že kvůli nim a jejich nulové kalorické hodnotě držíte celkový denní energetický příjem dole. Kila navíc si k vám cestu najdou. 

  • Bude vás bolet hlava

    Spouštěčem migrény může být i aspartam obsažený v nápojích s umělými sladidly.
    Autor: Shutterstock.com
    Ústav pro kontrolu léčiv sice používání aspartamu schvaluje, ale stále vycházejí další a další studie, které poukazují na škodlivost této látky. Ta je obsažena v mnoha výrobcích a používá se hlavně jako umělé sladidlo. Jeden z výzkumů přišel s tvrzením, že častá konzumace může způsobovat neurologické změny, které pak vedou k bolestem hlavy a migrénám. To potvrdili i někteří odborníci, kteří vidí souvislost mezi častým pitím dietních nápojů a bolestmi. Jestli i vy trpíte často na migrény, zkuste si do svého deníku zapisovat i to, co během dne všechno vypijete.
  • V kombinaci s alkoholem budete opilejší

    Pokud budete míchat alkohol s dietními nápoji, budete opilí mnohem rychleji.
    Autor: Shutterstock.com
    Už jen samotný fakt, že mícháme alkohol s dietní colou, je nesmysl. V jednom panáku, například rumu, je kolem 350 kJ, takže dolitím light limonády to rozhodně nezachráníte. Navíc budete pravděpodobně mnohem dříve opilí. Alespoň podle výzkumníků z University of Kentucky, kteří přišli s tím, že v kombinaci s light pitím se alkohol vstřebává mnohem rychleji. Krev totiž absorbuje aspartam mnohem rychleji než běžný cukr. Bude tedy trvat mnohem kratší dobu, než se vám začne motat hlava z přemíry alkoholu. 
  • Zvýšené riziko metabolického syndromu

    Vysoký krevní tlak může být fatální. Snižte si ho jednoduše, úpravou životního stylu!
    Autor: Shutterstock.com
    V roce 2008 provedli výzkumníci v Minnesotě studii na deseti tisících lidech, kteří denně pili alespoň jednu sklenici dietní limonády. Riziko propuknutí metabolického syndromu se rázem zvýšilo o 34 %. Tento syndrom je provázen celou skupinou příznaků, a to od ukládajícího se břišního tuku přes zvýšenou hladinu špatného cholesterolu v krvi až po vysoký krevní tlak. To vše pak už jen slouží jako rozbuška pro onemocnění srdce a cév. Ať už za to mohly skutečně dietní nápoje nebo celkový životní styl zkoumaných jedinců, jedno je jisté – určitě je lepší ušetřit si jednu skleničku ve prospěch našeho zdraví...
  • Obezita za dveřmi

    Váha
    Autor: Profimedia.cz
    Zní to sice neuvěřitelně, ale časté pití light nápojů může vést skutečně k obezitě. Paradoxně je ale většinou pijí lidé, kteří se obezitě chtějí vyhnout, respektive jí trpí a snaží se zmírnit její následky. Přitom je to vlastně jednoduché. Pití dietních nápojů nás nutí jíst více, než kdybychom si dali jen vodu. Umělá sladidla totiž navnadí tělo na cukry, které ale nepřijdou. A mozek se jich bude dožadovat, aby se uspokojil, takže vyhledá v blízkosti cokoliv jiného, co by smysly na chvíli uklidnilo. To však neplatí jen u nápojů, ale u všech light potravin.
  • Sbohem, krásné zuby!

    úsměv
    Autor: Shutterstock.com

    Dietní limonády jsou moc kyselé. Možná vám to chutná, ale všechny kyseliny z nápoje útočí přímo na vaše zuby, které se jim postaví do cesty jako první. A nejvíce to odnese sklovina, která se pomalu, ale jistě začne při pravidelném pití rozpouštět. Kromě toho lidé, kteří často pijí uměle slazené nápoje, mají hodně kazů (je vlastně jedno, jestli pijete klasický nápoj nebo jeho light verzi) a zuby jim více vypadávají než těm, kteří dietní limonády nepijí. 

  • Problémy s ledvinami

    Za zhoršenou funkci ledvin mohou právě třeba i uměle slazené nápoje.
    Autor: shutterstock
    Nejen alkohol a špatná strava plná soli můžou negativně ovlivnit funkci vašich ledvin. Jedenáctiletá studie Harvard Medical School na třech tisících ženách ukázala, že při pití dvou sklenic light limonád denně jsou zatěžovány naše ledviny, jejichž funkce se zpomaluje. Ovšem u nápojů, které obsahovaly cukr místo umělých sladidel, tak zjištěno nebylo. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji