Ani při hubnutí nemusíte jíst celozrnné těstoviny! Na co si dát pozor

  • Ani při hubnutí nemusíte jíst celozrnné těstoviny! Na co si dát pozor
    9. července  2015 
     06:00

    Není pravda, že při hubnutí nesmíte na těstoviny ani pomyslet. Rozhodně však nejde o nějaké dietní jídlo. Abyste po nich nepřibrali, nebo dokonce hubli, musíte se držet několika zásad – jaké to jsou, vysvětlují odborníci z iniciativy Vím, co jím. 

  • 1. Těstoviny musí obsahovat vlákninu. A kolik?

    Těstoviny by měly obsahovat alespoň 1,3 gramu vlákniny na každých 100 kilojoulů. Tak zní doporučení, které ohledně těstovin razí Petr Havlíček z iniciativy Vím, co jím. Zní to možná matematicky a složitě, avšak naštěstí se tento údaj dá čím dál častěji najít na obalu potravin. Pokud tam chybí, sáhněte raději po jiném výrobku. 

    Video se připravuje ...
    ... • VIDEO: Vím, co jím

  • 2. Proč je vláknina tak důležitá?

    těstoviny
    Autor: Shutterstock.com

    Je nakonec jedno, zda se snažíte něco shodit nebo ne. Onen jeden gram na sto kilojoulů představuje zhruba pět gramů vlákniny na 100 gramů nevařených těstovin a měli byste takové koupit vždycky, protože lépe zaženou hlad. Těstoviny s nižším obsahem vlákniny vám jen zaplácnou žaludek, ale za hodinu už se budete ohlížet po něčem na zub. Vyplatí se hlídat také co nejnižší obsah sodíku. 

  • 3. Není třeba, aby šlo o cereální výrobky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Musí být těstoviny celozrnné? Nikoli, zvláště pokud vám nechutnají, nenuťte se do nich. Když si vyberete kvalitní běžné těstoviny ze semolinové mouky a zároveň to nepřeženete s jejich množstvím – maximem je 100 gramů vařených těstovin – bát se jich nemusíte.  

  • 4. Rozhodující je způsob přípravy

    Špagety Premium jsou lepivé, oslizlé a lámou se.
    Autor: Petr Novotný

    Volba správných těstovin je jedna věc, jejich úprava druhá a mnohdy ještě důležitější. Není přitom ideálem, abyste je jedli jen tak, doplňte je bílkovinami v podobě tuňáka, vejce či kuřete a spoustou zeleniny. Špatná není ani rajčatová omáčka, nakonec i ta boloňská, ale stopka by vás měla varovat před sýrem a smetanou. 

    Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji