12 potravin, které skvěle zabírají na celulitidu. Budete moci ukázat nohy!

  • 12 potravin, které skvěle zabírají na celulitidu. Budete moci ukázat nohy!
    16. června  2015 
     06:00

    Celulitidou trpí osm žen z deseti. Objevuje se především na nohou, ale bohužel, může se vyskytnout i na jiných částech těla. Jde sice do velké míry o estetický defekt, ale ne tak zcela – souvisí totiž mimo jiné s ukládáním tuků, vylučováním odpadních látek a tokem lymfy. Díky tomu se ale dá ovlivnit i tím, co jíme a pijeme, a to pravděpodobně mnohem více, než to dokáže mnohá kosmetika. Ukazuje se také, že při vzniku nevzhledných dolíčků na kůži hraje velkou roli to, jak naše tělo hospodaří s inzulinem a jakou máme hladinu ženského pohlavního hormonu estrogenu. Přečtěte si, jaká jídla na celulitidu doporučují na webu activebeat.com. 

  • 1. Sardinky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sardinky mají, stejně jako jiné tučné mořské ryby, jednu přednost – je jí obsah omega-3 mastných kyselin, zároveň je záhodno si hlídat rozumnou konzumaci omega- -6 mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou spíše obiloviny. 

  • 2. Citrony

    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Autor: Profimedia.cz

    Citrusové plody mají mnoho předností. Jednou z nich je to, že mírní negativní dopady konzumace sacharidů na naše tělo. Sacharidy se štěpí na jednoduché cukry a způsobují kolísání hladiny inzulinu, což vede ke zvýšenému ukládání tuků a s tím souvisejícím projevům celulitidy. Příjem kyselých citronů to může trochu zmírnit. 

  • 3. Červené víno

    Jedna z diet podporuje pití červeného vína. Má totiž spousty antioxidantů, které pročistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com

    Ačkoli se poslední roky nadšení vědců a lékařů nad konzumací červeného vína mírní, přesto stojí za vaši pozornost. Obsahuje totiž sloučeninu resveratrol, která zmírňuje stárnutí buněk – a i kdyby tento vliv nebyl tak silný, nadále platí, že resveratrol snižuje negativní účinky hormonu estrogenu, který má jinak lví podíl na rozvíjení celulitidy. 

  • 4. Kuřecí steak

    ...
    Autor: Shutterstock

    Libové kuřecí maso bez kůže je skvělým zdrojem bílkovin, které dokážou zabránit nezdravému kolísání hladiny inzulinu v těle. Ukazuje se přitom, že při vzniku celulitidy hraje klíčovou roli právě tento proces. Bílkoviny vás navíc zasytí na docela dlouhou dobu. 

  • 5. Česnek

    Milujete česnek v jídle, ale vás žlučník protestuje? Se správně vybranou odrůdou se vám to nestane
    Autor: Shutterstock.com

    Cibule a česnek jsou známé pro své léčivé účinky. A opět – příznivě ovlivňují metabolismus inzulinu. Platí přitom, že ideální je jíst je čerstvé – nemusíte si je přitom dopřávat samotné, ale zvolte například salát s čerstvou cibulí a česnekovým dresinkem. 

  • 6. Zrající sýry

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Uznáváme, tohle je rada trochu dvousečná. Zrající sýry mají některé skvělé a některé poněkud rizikové vlastnosti. Na jedné straně jsou poněkud tučné, na straně druhé obsahují hodně konjugované kyseliny linolové, která přirozeně snižuje příliš vysokou hladinu hormonu estrogenu. Nicméně nejezte tyto sýry, pokud vás trápí silná nadváha, nebo dokonce obezita. 

  • 7. Avokádo

    Video se připravuje ...
    Jak v sekundě oloupat kiwi a avokádo? Naučíme vás to v našem video návodu! • VIDEO: Adam Balažovič, Lenka Chvostová

    Avokádo je perfektní jídlo pro vyrovnávání hladiny inzulinu. Patří mezi takzvané superpotraviny, protože je plné draslíku a kyseliny listové. Pravda, obsahuje poměrně hodně tuku, ale jeho negativní vliv snižuje rovněž vysoký obsah vlákniny. Nejezte ho "po kilech", ale udělejte si z něj zdravou pomazánku, v níž nebudete muset použít máslo, a podobně. 

  • 8. Chřest

    Zelený chřest
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Tato lahodná zelenina je vynikajícím spojencem v boji proti stresu a jeho následkům. Obsahuje foláty, jako je například kyselina listová, která je zvláště důležitá pro ženy plánující těhotenství nebo ty, které už dítě čekají. Ale látky obsažené v chřestu poslouží i v boji pro celulitidě, podobně jako se vyplatí jíst fazole a listovou zeleninu. 

  • 9. Zelený čaj

    .
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které mohou výrazně zpomalit už samotný nástup celulitidy. Zdá se rovněž, že zelený čaj dokáže zvýšit rychlost spalování přijaté energie a spalování tuků, což je přesně to, co potřebujeme, abychom zabránily jeho ukládání těsně pod kůží. 

  • 10. Třešně

    Třešně
    Autor: profimedia.cz

    Třešně a další bobule jsou skvělé jídlo, pokud vám jde o udržení hladiny inzulinu pod kontrolou. Mají nízký glykemický index, protože jsou sice sladké, ale ne tolik, aby výrazně rozkolísaly hladinu cukru v krvi. Mezi ovoce s nízkým glykemickým indexem patří také jablka, hrušky, broskve. Pozor si naopak dejte na výrazně sladké plody, jako jsou melouny, mango či třeba ananas. 

  • 11. Okurka

    Okurková voda
    Autor: Shutterstock.com

    Jednou z hlavních zásad vašeho boje s celulitidou je dostatečná hydratace. Znamená to nejen to, že byste měly během dne dostatečně pít, ale zároveň je i dobré se zaměřit na potraviny, které obsahují hodně vody. V tomto ohledu je skvělou volbou zdánlivě obyčejná salátová okurka, která obsahuje 90 procent vody, a přitom není – na rozdíl třeba od melounu – sladká. 

  • 12. Celozrnné pečivo

    Celozrnný chleba je plný vlákniny a k snídani tak ideální.
    Autor: Shutterstock.com

    Celozrnné pečivo obsahuje mimo jiné rostlinné steroly, které mají skvělý vliv nejen na hladinu škodlivého cholesterolu, ale umějí zabrat i proti celulitidě, a to i jako prevence. Osvědčeným zdrojem jsou mimo jiné pšeničné klíčky, ovesné otruby, rýžové otruby, hnědá rýže.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji