Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh

Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh
4. června  2015 
 06:00

Průměrná světová spotřeba ryb na člověka činí šestnáct kilo ročně. V Česku to však je pouhých pět kilo. Důvod? Někomu ryby nechutnají, jiný je nejí s odůvodněním, že jsou příliš drahé. Což je podle odborníků z iniciativy Vím, co jím omyl. 

Nedávný výzkum, který si nechala udělat iniciativa Vím, co jím, ukázal, že dvě třetiny Čechů souhlasí s tím, že ryby jsou zdravé, ale že si je přesto moc nekupují kvůli ceně. "Není však vysoká cena pouhý mýtus?" ptá se Karolína Hlavatá, odbornice na výživu, ve videu, které vysvětluje, jak je to s rybami doopravdy a proč stojí za to je kupovat a jíst. 

Kolik vlastně stojí maso? Kilo vepřových řízků 130 korun, kilo kuřecích řízků 180 a kilo kuchaného pstruha 150. Z toho je jasné, že ryby nejsou tím nejdražším. Navíc lze bez obav o linii nebo zdraví sáhnout po rybách mražených, pak je však na místě sledovat, aby v nich nebyla přidaná voda, a je dobré se zaměřit i na co nejnižší – či pokud možno žádný – obsah éček, jako jsou polyfosfáty. 

A co ryby v konzervě? Pokud koupíte kvalitní výrobek s vysokým podílem ryb, děláte dobře, protože podle Karolíny Hlavaté se po nutriční stránce moc neliší od těch čerstvých. 

 

Video se připravuje ...
... • VIDEO: ...

 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji