Seriál: Jak rychle do léta shodit na poslední chvíli 5 kilo?

  • Seriál: Jak rychle do léta shodit na poslední chvíli 5 kilo?
    1. června  2015 
     06:00

    Deset kilo už do léta shodit nestihnete, ale pět ano. Jen musíte začít ještě dneska a kombinovat cvičení a dietu, respektive zdravý pohyb a vyvážený jídelníček. Poradíme vám, jak během pěti týdnů zhubnout a vytvarovat si postavu – sledujte náš pravidelný červnový seriál, který bude v naší rubrice vycházet třikrát týdně. 

  • 1. Kolik se dá shodit?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nechtějte zázraky, a to ani po sobě. I když se můžete někde dočíst, že do léta je během června možné shodit i deset, nebo dokonce více kilo, reálných je pět. Zvláště pokud chcete, abyste si nižší váhu udrželi. Jakákoli vyšší rychlost zavání jojo efektem. Upozorňuje na to třeba Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě, které pořádá mimo jiné kurzy hubnutí. "Ideální rychlost hubnutí je půl kila až kilo týdně," říká. Více se dá shodit jen za cenu přísné diety nebo extrémního cvičení, a to vám nedoporučujeme. Naopak lidé se zpomaleným metabolismem mohou za měsíc shodit jen dvě nebo tři kila. 

  • 2. Tři hlavní zásady

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Než se do toho pustíte, mějte na paměti tři hlavní zásady:

    • můžete pociťovat hlad, ale nesmíte hlady omdlívat
    • musíte se každý den hýbat více než obvykle, ale pořádně do těla si dejte dvakrát až třikrát týdně, více to není potřeba
    • seznamte se svými plány někoho, kdo vás podpoří.
  • 3. Potřebujete cíl a plán

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Než se po hlavě vrhnete do hubnutí, vezměte si do ruky papír a tužku (nebo si to poznamenejte do počítače či mobilu, jak je libo) a sepište si své cíle a plány, a to včetně nějaké motivační odměny. A mimochodem – proč vlastně hubnete? Důležité je, abyste to dělali kvůli sobě, nikoli proto, že o tom mluví všichni ve vašem okolí. 

  • 4. Jak změnit jídelníček

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Způsobů, jak začít jíst méně a dodržovat dietní jídelníček, je několik. Jednou z možností je například omezení denního příjmu kilojoulů na pět až šest tisíc tak, jak to doporučuje například sdružení Stop obezitě. Můžete také omezit přílohy (pozor, ne zcela vynechat) a půlku z obvyklého množství nahradit zeleninou. Pokud možno vynechte sladkosti, ale nezakazujte si je úplně – jedna nebo dvě zmrzliny týdně jsou v pořádku. 

  • 5. Jakým způsobem cvičit

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nejste žádní velcí sportovci a hýbete se minimálně, bude mít dobrý efekt i chůze – a zase záleží na tom, jakou metodu zvolíte. Někteří odborníci doporučují půl až tři čtvrtě hodiny ostré chůze každý den, jiní pět až deset kilometrů ve vyšším tempu jednou až dvakrát týdně. Že uvažujete o běhání? Pokud s ním nemáte žádné zkušenosti, teď nezačínejte – nebo přesněji řečeno nečekejte, že vám to půjde samo a že díky běhu hned začnete hubnout. Je třeba zvolit správnou techniku i tempo. Jestliže však s během nějaké zkušenosti máte, určitě ho na svůj program zařaďte. Dobrou volbou je i domácí cvičení, v němž vám mohou pomoci i naše VIDEA

  • 6. Co vás čeká v našem seriálu?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dnešní díl seriálu byl úvodem, červnovým hubnutím vás budeme provázet celý měsíc, přičemž vám přiblížíme jak vhodná cvičení, tak i různé dietní tipy a triky, které by vám mohly pomoci. Sledujte nás v této rubrice pravidelně. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji