Pět nejzdravějších diet, které vám pomohou zhubnout. Zkuste japonskou!

  • Pět nejzdravějších diet, které vám pomohou zhubnout. Zkuste japonskou!
    23. května  2015 
     06:00

    Máte pocit, že slova jako "zdravá" a "dieta" nejdou dohromady? Ano, pokud jde o radikální hubnoucí programy, při kterých můžete pít pouze vodu a na závěr dne si dát jeden malý hrášek, tak to rozhodně platí. Ale následujících pět způsobů stravování je naprosto v pořádku a kromě toho, že půjdou dolů kila, uděláte dobrou věc pro své zdraví. Zakládají se totiž na tom, že mají vyvážený poměr surovin. Dostatek zeleniny, ovoce, libové bílkoviny, málo tuků a spoustu vlákniny.

  • 1. Japonská dieta

    Japonské jídlo
    Autor: Shutterstock.com
    Inspirovat se můžete třeba stravováním z Východu. Japonská dieta je proslulá tím, že je zaměřena hlavně na brukvovitou zeleninu. Do té patří hlavně zelí, kapusta, ředkev, kedlubna nebo řeřicha. Jejich hlavní výhodou je nízký obsah tuku a energie. Dalším atributem této východní stravy je preference bílého masa. Na červené maso narazíte zřídka, Japonci se ho naučili nahrazovat sójou, která obsahuje naprosté minimum nasycených tuků. A to vše má pozitivní vliv na zdraví srdce.

     

    Přemýšlíte, co je dietního na čínských nudlích? Na těch, které si běžně koupíte v bistru, nic, ale jinak lze sehnat takové, které jsou vyrobeny z pohankové mouky, a ne z bílé jako u nás, takže mají mnohem nižší glykemický index a méně sacharidů. Od Japonců bychom se toho mohli ve vztahu ke stravě učit mnohem více. Jsou to inteligentní jedlíci, a tak příbor odkládají ve chvíli, kdy jsou z osmdesáti procent plni. Na rozdíl od nás Evropanů, kteří jsme zvyklí se přejídat. O tom svědčí i fakt, že v Japonsku je pouze 1,5 % obyvatelstva obézní.

  • 2. Středomořská dieta

    ss
    Autor: profimedia.cz
    V těsném závěsu za japonskou dietou je středomořská. I pro ni je totiž typický dostatek čerstvé zeleniny a ovoce a celozrnných výrobků. Navíc používají kvalitní olivový olej, který nejen zvýrazní chuť celého jídla, ale i dodá tělu zdravé tuky. Obyvatelé středomořských zemí navíc znají smažení jen zřídka, oni si raději dají ten čas se zdlouhavým grilováním, které je však mnohem zdravější a méně tučné. To všechno dohromady, společně ještě s dostatkem mořských plodů a ryb, jim zaručuje dlouhověkost a hlavně zdravé srdce a cévy.
  • 3. Italská dieta

    Červené víno
    Autor: profimedia.cz
    Italská strava neznamená jen pizzu, tučné sýry a všudypřítomné těstoviny. Tradiční jídlo, jak jej znají tamější obyvatelé, je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, libové maso a dostatek vitaminů z ovoce a sušené zeleniny. Italská kuchyně navíc vyžaduje spousty komplexních sacharidů, jako je například semolinová mouka. Tyto sacharidy jsou mnohem výživnější ve srovnání s rafinovanou bílou moukou. Navíc obsahují více vlákniny.

     

    Italové také mnohem méně solí, zadržování vody v těle je tak pro ně mnohem méně pravděpodobné. A konečně – Italové se nebojí dát si k jídlu sklenku dobrého červeného vína, které obsahuje mimo jiné i antioxidant resveratrol, který chrání před onemocněním srdce a zmírňuje stres. Ale pozor – to platí o jedné skleničce, nikoliv o  celé lahvi!

  • 4. Švédská dieta

    Losos s chřestem je dietní, přesto delikátní záležitostí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Pojďme se ale z teplých krajin přesunout na chvíli na sever. Švédská strava, to nejsou jen masové kuličky, které známe. Benefity této kuchyně tkví v tom, že lidé na severu jsou zvyklí stravovat se převážně mléčnými výrobky, bobulovitým ovocem a rybami. Švédové také milují tmavý chléb (ale skutečně ten celozrnný, ne pšeničný jako u nás), který je nejčastěji vyráběn z žitné mouky.

     

    Ovoce, jako jsou borůvky, jahody, ostružiny nebo rybíz, je bohaté na antioxidanty a vitamin C, což prospívá jejich imunitě. Severská strava by ale nebyla úplná bez pořádných ryb, jako jsou losos nebo sledi. Díky omega-3 mastným kyselinám, které obsahují, se brání před onemocněním srdce a cév. Navíc esenciální mastné kyseliny podporují lepší vývoj a funkci mozku.

  • 5. Španělská dieta

    Kuře na chilli
    Autor: Shutterstock.com
    V neposlední řadě je co do zdravého stravování, které vám pomůže zhubnout, potřeba zmínit španělskou dietu. Jejich kuchyně je totiž plná rajčatových omáček, které jsou plné lykopenu a fytochemikálií, které chrání náš organismus před rakovinotvornými faktory. Kromě toho mají Španělé ve svém jídelníčku dostatek vlákniny, a to v podobě luštěnin a čerstvé zeleniny.

     

    Co by to byli za přímořský národ, kdyby se jim občas na jídelní tabuli neobjevily ryby a jiné mořské plody. Oproti tomu málokdy narazíte na to, že by se Španěl futroval smaženým jídlem nebo tučným masem. Raději dávají přednost libovým kouskům připraveným na grilu nebo pečeným masům.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji