Vařte přílohy dietně! Brambory ve slupce a rýže s olejem

  • Vařte přílohy dietně! Brambory ve slupce a rýže s olejem
    20. května  2015 
     06:00

    Na talíři se krčí kousek masa, pár listů zeleného salátu a vám se sbíhají sliny pouze při tom pomyšlení, že by na talíři ležely ještě dozlatova osmažené brambory. Ale protože držíte dietu, raději jste si odepřeli jakoukoliv přílohu, protože přece sacharidy jsou při hubnutí zapovězené. Můžete si oddychnout – přílohu při dietě smíte, jen je nutné ji umět správně připravit. A naopak – úplné vynechávání příloh se rozhodně nedoporučuje. 

  • Mohu si při dietě přílohu vůbec dovolit?

    Ideální je jíst několikrát denně malé porce. Ale takové, aby vás zasytili a neměli jste hlad.
    Autor: Shutterstock.com
    Na talíři plném jídla by měla příloha, vlastně tedy sacharidy, zaujímat až třetinu plochy. Umění je skryto v tom, umět ji připravit tak, aby byla co nejdietnější, a přitom vás dokázala zasytit, a vytvořit tak s masem dokonalou harmonii. Tedy aby její glykemický index byl co nejnižší. Vynechat přílohu odborníci z Vím, co jím nedoporučují. Tento malý ústupek zdravému stravování se vám vymstí v odpoledních hodinách, kdy budete těžko odolávat chutím na sladké.

  • Rýže

    rýže
    Autor: Profimedia.cz
    Jasmínová, basmati, bílá rýže, arborio nebo parboiled. Druhů rýže je prý až na osm tisíc, mají nejrůznější názvy a přízviska, žádná z nich ale není dietní. Jak to? Příloha totiž obsahuje poměrně velké množství škrobu a sacharidů. Aby vám v dietním jídelníčku nenadělala přílišnou paseku, museli byste si ji k masu dát skutečně jen malé množství. 

     

    Nejdietnější jsou rýže jasmínová nebo basmati. Sto gramů má kolem 1400 kJ, a hlavně vás po půlhodině nebude honit mlsná – mají nízký glykemický index. Na druhé straně pak stojí natural nebo parboiled, které mají zhruba 1700 kJ a více. Ovšem pokud chcete připravit rýži na skutečně dietní způsob, měli byste ji vařit s kokosovým olejem.

     

    Student vysoké školy chemické na Srí Lance přišel na to, že pokud přidáte lžičku oleje do vroucí vody (ještě předtím, než do ní přidáte rýži) a poté necháte rýži dvanáct hodin odpočinout, snížíte zásadně kalorickou vydatnost. Vše je založeno na chemické reakci, která vzniká.

  • Brambory

    Jestliže neodoláte bramborám jako příloze, uvařte si je ve slupce, mají tak nejnižší glykemický index a nebude vás pak tedy tolik honit mlsná.
    Autor: shutterstock
    Co si budeme povídat, brambory jsou bezesporu tou nejoblíbenější přílohou vůbec. Ať už jsou vařené, jako bramborová kaše, hranolky nebo třeba i bramborové knedlíky. Je jasné, které varianty mohou naprosto zbortit vaše sny o ladných křivkách. To ale není všechno. V bramborách se skrývá mnohem větší potenciál.

     

    Při přípravě dbejte na to, abyste brambory nerozvařili. Pak se totiž zvyšuje jejich glykemický index, takže už v brzkých odpoledních hodinách budete šmejdit kolem a hledat, co byste si dali dobrého. Naopak ideální je příprava ve slupce. Přijdou tak o minimum vitaminu C, a navíc glykemický index se pohybuje kolem 50, patří tedy k těm nižším.

     

    Jestliže vám ale brambory vařené ve slupce přijdou nudné a nezajímavé, se zavřenýma očima si můžete dát i bramborovou kaši. Sice se do ní přidávají mléko a máslo, ale ty zase obsahují bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu. Musíte ale stále dodržovat maximální doporučované množství a nepřecpat se kaší k prasknutí!

  • Těstoviny

    Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
    Autor: Shutterstock.com
    Vrtulky, špagety, kolínka, mušličky. Řekli byste, že na tvaru nezáleží? Tak si představte, že takové špagety mají nejnižší glykemický index ze všech druhů těstovin. Abyste ale v těstovinách měli co nejdietnější přílohu, nesmíte podcenit mnohem více aspektů. 

    Důležitá je příprava. Čím déle budete těstoviny vařit, tím rychleji se vám pak budou uvolňovat jejich sacharidy do krve. Z dietního hlediska je nejlepší je servírovat al dente. Nebudete mít tak brzy po obědě hlad, jako když si dáte rozvařená kolínka.

    Další věcí, kterou při vaření těstovin hlídejte, je jejich složení. Většina se vyrábí z pšeničné mouky, těm byste se měli snažit vyhnout. Můžete narazit i na výrobky ze semoliny, krupice umleté z tvrdozrnné pšenice, nebo celozrnných obilovin. Ty mají nízkou energetickou hodnotu, a navíc obsahují vlákninu, takže vás dokážou zasytit na delší dobu.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji