Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla

Biopotraviny neobsahují více živin než běžná jídla
15. května  2015 
 06:00

Biopotraviny jsou stále populárnější, zároveň však stále vzbuzují rozporuplné názory. Na jedné straně jim lidé bezmezně věří, na straně druhé existují výzkumy, které jejich vliv na zdraví spíše zlehčují. A jak s nimi souvisí hubnutí? Vlastně nijak – biopotraviny samy o sobě nejsou dietnější než jejich – řekněme – průmyslově vyráběné verze. Liší se tedy něčím? 

Možná víte, že biopotraviny nejsou dietnější než ty obyčejné. Ale jak jsou na tom, pokud jde o výživovou hodnotu? 

 

"Dosud nebylo prokázáno, že by biopotraviny měly vyšší výživovou hodnotu než konvenčně vyprodukované potraviny. Ale je pravda, že v některých případech mají biopotraviny vyšší obsah některých vitaminů a minerálních látek. A také mají lepší chuť," říká profesorka Jana Dostálová, specialistka na výživu a potraviny z Vysoké školy chemicko-potravinářské v Praze. Působí jako odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. 

Video se připravuje ...
... • VIDEO: Vím, co jím

Zároveň upozornila na to, že někdy naopak obsahují méně bílkovin, které jsou přitom pro zdraví či hubnutí důležité. Doporučuje proto, aby si lidé vybírali jídlo spíše podle nutričních hodnot, tedy podle toho, kolik obsahují tuků, cukrů nebo právě bílkovin. Nápis "bio" zase za tolik důležitý nepovažuje. 

 

Rozhodovat však mohou i jiné věci – pro některé lidi je například důležité, že maso z řad bioproduktů pochází od zvířat, která si nemusela projít průmyslovými velkochovy.  

 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji