Malé dietní podvody, které si můžete dovolit i při hubnutí

  • Malé dietní podvody, které si můžete dovolit i při hubnutí
    14. května  2015 
     06:00

    Kdo říká, že při hubnutí si nemůžete dát nic dobrého? Samozřejmě že můžete! Tvrdí to třeba Marissa Lippert, výživová specialistka z New Yorku – píše o tom ve své knize nazvané The Cheater's Diet. Podle ní vaše dieta unese občas i nějaký ten malý podvod, aniž by vaše váha přestala klesat. Když se to vezme kolem a kolem, nakonec si něco dobrého dopřejete prakticky denně. 



  • 1. Dvě hříšná jídla týdně nevadí

    pizza
    Autor: Shutterstock

    Nemůžete jíst pizzu nebo zapečené těstoviny, které milujete, denně, ale dvakrát týdně si je dát můžete. Takže si klidně občas zajděte na oběd nebo večeři do restaurace, ale pozor: i tak se hlídejte co do množství. A pamatujte: jen dvakrát! 

  • 2. Jednou týdně tu nejlepší zmrzlinu

    Češi zmrzlinu milují!
    Autor: profimedia.cz

    Máte chuť na něco sladkého, a přitom velkého? Jděte na to jinak než tak, že byste po večerech tajně kradli dětem bonbony. Změňte frekvenci. Dejte si jednou týdně něco, co vážně milujete – třeba porci zmrzliny, přičemž si kupte nějakou skutečně dobrou. 

  • 3. O čtvrtinu méně alkoholu

    Jedna z diet podporuje pití červeného vína. Má totiž spousty antioxidantů, které pročistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com

    Výživová specialistka Marissa Lippert rozhodně nikomu nezakazuje ani alkohol – pokud držíte dietu a nechcete se ho vzdát, snižte jeho týdenní spotřebu o jednu čtvrtinu. 

  • 4. Čokoládu... rozhodně!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Není důvod, abyste si denně nedali malý kousek čokolády, maximálně tedy dva až tři čtverečky (pokud jsou malé). Ale neodbuďte se nějakým levným zbožím, které obsahuje jen trošku kakaa a bůhvíjaké tuky. Kupte si dobrou čokoládu, která sice stojí i několik desítek korun, ale zato vaše chutě uspokojí i ten malý kousek.  

  • 5. Vylepšete si salát

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdo nechce jíst mísu listových salátů s pár kousky rajčat nebo paprik jen tak, i když je to asi to nejdietnější jídlo na světě. Jenže naprostá většina dresinků, kterými je vylepšíme, z nich udělá kalorickou bombu. Daleko lepší je na to jít jinak: do mísy salátu přidejte dvě nebo tři lžíce, nikoli vrchovaté, toho, co máte rádi – oliv, kozího sýra, semínek, tuňáka a podobně. 

  • 6. Když pečivo, tak to nejlepší

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud nedokážete žít bez pečiva, ať vás ani nenapadne se ho vzdávat! Naopak by pečivo mělo být nezbytnou součástí jídelníčku tak jako tak. Ale každopádně si dávejte jen to nejlepší, kvalitní, čerstvé a celozrnné. 

  • 7. Ani na party nemusíte hladovět

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Chystáte se na nějakou oslavu, kde se dá čekat spousta dobrého jídla? Plán "nebudu nic jíst" není dobrý plán. Dejte si něco, jen si rovnou vše nandejte na talířek, protože jinak ztratíte přehled nad tím, kolik jste toho vlastně snědli. Držte se také pravidla, že budete postupovat od kalorických jídel k těm dietnějším. Sladkosti zkuste vynechat úplně.  

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji