Jezte pečivo! Kdo ho vynechává, bude tlustý a hloupější

  • Jezte pečivo! Kdo ho vynechává, bude tlustý a hloupější
    13. května  2015 
     06:00

    Spousta lidí věří tomu, že čím méně pečiva, těstovin nebo rýže budou jíst, tím hubenější budou. Je to omyl! Má samozřejmě smysl kvůli hubnutí nebo udržení váhy počítat denní energetický příjem a držet sacharidy pod kontrolou, ale jejich úplné vynechávání podle nových studií vede leda k tomu, že vaše váha nakonec začne stoupat, a ještě ohrozíte své zdraví. 

  • 1. Kde se vzalo doporučení, abychom omezili pečivo a přílohy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Není zrovna málo diet, které doporučují zásadní omezování sacharidů obsažených v pečivu a přílohách, nebo dokonce jejich vynechávání. S omezením pečiva a příloh pracují například paleodieta nebo Atkinsova dieta, brojí proti nim i herečka Gwyneth Paltrow. Problém je v tom, že část lidí si z toho vzala ponaučení, že pečivo či přílohy jsou tak nebezpečné, že by je neměli jíst vůbec. Ono to totiž funguje, tělo na tohle omezení skutečně reaguje tím, že hubne – potíže se začnou objevovat až časem. 

  • 2. Proč potřebujeme sacharidy?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Sacharidy mnoho lidí považuje za ďábelskou potravinu, ale každý dietolog vám řekne, že jsou nezbytnou součástí zdravé a vyvážené stravy – měly by tvořit třetinu našeho příjmu," říká Helen Bondová, mluvčí britské dietetické asociace. Pokud člověk nejí žádné pečivo, trpí nedostatkem energie, výkyvy nálady, problémy se soustředěním, které se mohou projevit i na pracovním výkonu nebo schopnosti přemýšlet. A hrozí i potíže se střevy, které nakonec mohou vyústit v to, že váha začne paradoxně stoupat. Projevem toho, že tělu něco chybí, bývají i bolesti hlavy. 

  • 3. Rozumné diety s pečivem počítaly vždycky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Méně extrémní diety na to jdou jinak. Také odborníci z Fóra zdravé výživy či iniciativy Vím, co jím doporučují, aby lidé sacharidy úplně nevynechávali, ale hlídali si jejich celkové množství, typ pečiva či příloh, které jedí, a také to, v jaké denní době si je dají. Úplné vynechávání má smysl pouze u vyložených sladkostí. 

  • 4. Sacharidy se vracejí na scénu! Pokud možno

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přibývá odborníků, kteří vyloženě varují před tím, aby lidé sacharidy zásadně omezili. Patří mezi ně například Australanka Susie Burrellová, výživová poradkyně, která doporučuje, aby lidé jedli pečivo, ale aby volili pokud možno celozrnné. Dietologové se shodují na tom, že vynechávání celé skupiny potravin narušuje zdravý vztah k jídlu. Podle Burrellové studie sice prokázaly, že bílé pečivo zvyšuje riziko vzestupu váhy, ale nic takového se nepotvrdilo, pokud jde například o žitný celozrnný chléb. Samozřejmě pokud ho někdo nesní kilo denně, ale to asi nikdo běžně nedělá. 

  • 5. V čem je tmavé pečivo se semínky lepší?

    Celozrnné pečivo je pro organizmus zdravější
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Dietoložka Burellová připomněla pro australské vydání deníku Daily Mail, že lidé chléb jedí po tisíciletí a rozhodně kvůli němu nebyli tlustí – to se změnilo až s nástupem moderních technologií, kvůli nimž máme dneska většinu pečiva bílého, nadýchaného a tak trochu plného prázdných kalorií. U takové konzumace má omezování skutečně smysl. A naopak – čím méně průmyslově upravené zrní se při pečení použije, tím více je v něm kromě prospěšné vlákniny živin, jako jsou vitamin E, železo, zinek nebo nenasycené tuky. Právě kvůli nim má celozrnný chleba dokonce o něco vyšší kalorickou hodnotu. Zato ale mnohem lépe a na delší dobu zasytí. 

  • 6. Kolik chleba je akorát?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zdá se, že dospělý člověk může v rámci svého jídelníčku denně sníst dva až čtyři malé krajíčky celozrnného chleba, aniž by kvůli tomu přibral. Někteří lidé z obav o svou váhu vynechávají i takové pečivo. Ačkoli sacharidy jsou nezbytné třeba pro správnou činnost mozku. Navíc může být výsledkem takové askeze to, že člověk začne bažit po cukru a pak sní na posezení půl tabulky čokolády. 

  • 7. Nestyďte se za to, že jíte pečivo nebo těstoviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedávný britský výzkum ukázal, že sedm z deseti žen se cítí provinile, když si dají těstoviny nebo pečivo. Podle odborníků je to nesmysl! Stačí, když si mezi nimi budete pečlivěji vybírat, a pak můžete naopak snáze shodit. Podívejte se na to třeba takhle: když si k večeři dáte samotný zeleninový salát, můžete vzít jed na to, že vás za dvě hodiny začne honit mlsná. Když si k něm vezmete plátek pečiva, dost možná se tomu vyhnete. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji