8 nejpopulárnějších diet. Jaké mají výhody a nevýhody?

  • 8 nejpopulárnějších diet. Jaké mají výhody a nevýhody?
    9. května  2015 
     06:00

    Na celém světě existuje nejméně několik stovek diet a nové neustále přibývají. Některé se zaměřují především na hubnutí, jiné spíše na zpevnění postavy nebo vylepšení zdraví. Zajímá vás, jaké jsou ty ze všech nejpopulárnější? Přinášíme seznam, který vyšel na webu medicalnewstoday.com. Právě o tyto návody se lidé na internetu zajímají ze všeho nejčastěji a také se o nich nejvíce píše. 

  • 1. Atkinsova dieta

    Hovězí steak
    Autor: Shutterstock.com

    Tahle dieta vychází především z toho, že se v těle prostřednictvím stravy kontroluje hladina inzulinu, a tím i cukru v krvi. Její zastánci vycházejí z toho, že pokud budeme jíst příliš mnoho sacharidů, bude hladina inzulinu v našem těle kolísat, což organismus nutí k ukládání množství přijaté energie, a naopak to snižuje pravděpodobnost, že využije tu energii, kterou ukrývají tukové zásoby. Doporučuje vyšší spotřebu bílkovin. 

  • 2. Zónová dieta

    Celozrnné pečivo se šunkou jsou skvělou variantou dietní snídaně.
    Autor: Thinkstock.cz

    Její název nemá nic společného s geografickými zónami, ale poměrně přísně nařizuje, jaký má být vzájemný poměr jednotlivých složek potravy. Doporučení zní: 40 procent sacharidů, 30 procent tuků a 30 procent bílkovin. Myslí se tím podíl na energetické hodnotě, nikoli na množství toho, co sníme. Zónová dieta podporuje spotřebu kvalitních sacharidů a tuků. 

  • 3. Vegetariánská strava

    Zeleninový salát působí z psychologického hlediska jako hladové jídlo. Máme tendenci tuto "dietu" poté dohnat někde jinde.
    Autor: Shutterstock.com

    Vegetariánská dieta sama o sobě rozhodně nevede k hubnutí, protože někteří vegetariáni přijímají příliš mnoho tuků a sladkostí, ale pokud vsadíte především na zeleninu, kila půjdou dolů. Zdravě se stravující vegetariáni jsou podle studií zdravější a žijí déle. Existuji různé typy vegetariánské stravy: lakto-vegetariánství, frutariánské vegetariánství nebo lakto-ovo-vegetariánství a tak dále. 

  • 4. Veganská strava

    Nejíte žádné maso, ryby, mléko, vejce, med ani další potraviny živočišného původu. Povolené jsou brambory, obiloviny, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, ořechy a další potraviny bez živočišných přísad.
    Autor: profimedia.cz

    Veganství je spíše způsob života a filozofie než dieta. Vegani nejedí nic živočišného původu, tedy nejen maso, ale ani vejce, mléčné výrobky či med. Důvodem pro jejich rozhodnutí nejsou ani tak zdravotní nebo dietní důvody, ale daleko spíše ty etické.  

  • 5. Weight Watchers Diet

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tato dieta není v Česku příliš známá, ale v anglicky mluvícím světě se jí daří už mnoho let. Dieta Weight Watchers (doslova hlídači hmotnosti) kombinuje dietu, cvičení a podporu pomocí sítě lidí, kteří se rovněž snaží snížit svou váhu. Prvopočátky se datují do roku 1960, dnes se zájemci mohou připojit i on-line. 

  • 6. South Beach Diet

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    South Beach Diet pochází z pera lékařů kardiologů. Také ona se zaměřuje na kontrolu hladiny inzulinu, a to pomocí konzumace pomalých – neboli složitých – cukrů. Vznikla v roce 1990 jako reakce na zjištění, že nízkotučná dieta moc nefunguje. 

  • 7. Raw strava

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Raw strava vychází ze tří hlavních principů: potraviny nejsou průmyslově ani tepelně zpracované, jsou rostlinného a ideálně rovněž ekologického původu. Zastánci tohoto směru to berou tak, že syrové jídlo by mělo tvořit alespoň tři čtvrtiny všech potravin, které snědí. Někdy se zastánci raw stravy prolínají s vegany či vegetariány. 

  • 8. Středomořská strava

    Modrá barva na nábytku, nádobách a oknech v kombinaci s bílou zdí vypadá skvěle.
    Autor: Shutterstock.com
    Důraz klade na zeleninu, případně na čerstvé ovoce jako dezert, dále hodně používá fazole, ořechy, obiloviny, semena, olivový olej jako hlavní zdroj tuků v potravě, sýry a jogurty coby hlavní mléčné potraviny, používá též mírné množství ryb a drůbeže, menší množství červeného masa a víno. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji