I mezi rostlinnými tuky si vybírejte, řepkový olej je nejlepší

I mezi rostlinnými tuky si vybírejte, řepkový olej je nejlepší
7. května  2015 
 06:00

Lidem chybějí informace o tom, jaké tuky a v jakém množství mohou jíst. A mnozí tak omezují ty vhodné, zatímco tak úplně nešetří těmi nevhodnými. Odborníci z iniciativy Vím, co jím vám vysvětlí, jak se věci skutečně mají. 

Na jakém tuku dusíte maso, jaký si dáváte do zeleninového salátu a co si mažete na chleba? Zamyslete se nad tím a porovnejte své chování s tím, co doporučuje Jana Dostálová, specialistka na výživu a potraviny z pražské Vysoké školy chemicko-potravinářské. 

Ta mluví například o tom, proč je řepkový olej vhodnější než slunečnicový. "Má výhodné složení mastných kyselin. Hlavně obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin, kterých přijímáme málo," vysvětluje profesorka Dostálová. 

 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Vím, co jím

Že si ještě pamatujete, jak se naopak olej z řepky nedoporučoval? To je pravda, protože dříve obsahoval kyselinu erukovou, která je naopak pro zdraví nevhodná. Ale nyní se olej vyrábí z druhů vyšlechtěných tak, aby ji v sobě neměly.  

 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji