Žampiony jsou tučnější než řízek! Dietní zrady, které vás překvapí

  • Žampiony jsou tučnější než řízek! Dietní zrady, které vás překvapí
    4. května  2015 
     06:00

    Nedávno jsem přemýšlela, co si dám k obědu. Honila mě trochu mlsná, a tak jsem zvažovala řízek. Nebo smažené žampiony jako alespoň trochu dietnější varianta? Ze zvědavosti jsem se šla podívat, o kolik jsou smažené obalované houby lepší. A ony jsou horší! Jaké další zrady na nás číhají? 

  • Žampiony jsou kaloričtější než řízek

    I řízek se dá vylepšit!
    Autor: Shutterstock
    Když už jsem nakousla to s řízkem a žampiony, uvedu to na pravou míru. Je pravda, že ani v jednom případě nelze hovořit o dietě, ta se se slovem smažený příliš neztotožňuje. Ale když už vás honí mlsná na něco takto nezdravého, snažíte se ulehčit svému svědomí alespoň tak, že zvolíte to "menší zlo". Což je v tomto případě kuřecí řízek! Ten má, zhruba stopadesátigramový, 1220 kJ. Stejné množství smažených žampionů má přitom 2025 kJ. Je to způsobeno jejich přípravou. Abyste obalili všechny ty malé kousky a pak je osmažili, spotřebujete na to mnohem více strouhanky, mouky a taky oleje. Takže s chutí do řízku! 
  • Když vynecháte přílohu, neodoláte čokoládě

    Sacharidy byste z jídelníčku neměli úplně vyhodit, jsou důležitým zdrojem energie.
    Autor: Profimedia.cz
    Úzkostlivě se vyhýbáte všem sacharidům, protože jste se někde dočetli, že je to prostě zlo? Raději si dáte k obědu pouze maso s trochou zeleniny, ale brambory nebo rýži okamžitě zavrhnete? Jestli chcete hubnout a udržet si váhu, měli byste s tím přestat. Podle Akademie zdravého životního stylu by měla příloha, tedy sacharidy, představovat třetinu oběda. 

    Pokud je – byť v dobré vůli – vynecháme, budeme mít rozhozenou hladinu krevního cukru a odpoledne se pak jen těžko budeme bránit chuti na sladké. Sacharidy prostě do našeho jídelníčku patří i při dietě. Je ale dobré kombinovat je s bílkovinami, ty totiž sníží glykemický index jídla se sacharidy. Ideální je vyčerpat svůj denní příjem cukrů dopoledne. Dodá vám to energii a tělo má pak dost času je spálit.

  • Je lepší si dát malé pivo než jedno latté

    Autor: Shutterstock.com
    Až se příště budete chtít opět vidět třeba s kamarádkou, spíše než na kávu ji vytáhněte na pivo. I když se pořád prosazuje, že po pivě se tloustne a že je kalorické, není na tom tak hrozně jako třeba latté. Když si dáte jednu tuto kávu, dostanete do sebe kromě 575 kJ také 12,5 gramu sacharidů. Při stejném množství piva do sebe dostanete téměř o polovinu méně kJ a o polovinu méně sacharidů. To znamená, že zatímco byste si dali jedno latté, v hospodě byste si mohli užít dvě malá piva. A pokud nepohrdnete ke kávě dortíkem, budete v tom rázem za zhruba 1150 kJ, což odpovídá čtyřem malým desítkám. 
  • Běháním vůbec zhubnout nemusíte

    Při cvičení dbejte na tepovou frekvenci!
    Autor: Profimedia.cz
    Nedávno jsem slyšela od jedné známé, že už půl roku běhá, a kila dolů prostě nejdou. Byla z toho naprosto konsternována, protože se přece všude tvrdí, jak běh (samozřejmě spolu s vyváženou stravou) stačí k tomu, aby člověk zhubl! Jenže pokud přepálíte svou tepovou frekvenci, tělo už nebude spalovat tuky, nýbrž cukry. A vy tak místo o faldy na břiše přijdete akorát o energii, kterou budete hledat někde jinde. Pravděpodobně v něčem zcela nevhodném. 

    Pokud nemáte sporttester, který by vám tepovou frekvenci vypočítal sám, a nechce se vám složitě přemýšlet a kalkulovat, existuje jednoduchá poučka, podle které poznáte, jestli jste "v tom", nebo ne. Pokud při běhu ještě zvládnete mluvit, aniž byste lapali po dechu, držíte se ve správné frekvenci.

  • Po light potravinách můžete přibrat

    Rýžový chlebíček
    Autor: Shutterstock.com
    Že nějaké jídlo nese označení "light", "dietní" nebo "nízkotučné", ještě neznamená, že je to jak dělané pro redukci váhy. Ano, jídla s těmito přízvisky mají méně cukru a tuku, které jim byly odebrány. Ale aby potraviny měly nějakou chuť, museli do nich výrobci přidat něco navíc. Většinou to jsou želatina nebo škrob, který je vlastně ale také sacharid.

    Například jogurty bez tuku jsou většinou bez chuti, a co se týče energetické hodnoty, žádný zásadní rozdíl mezi tím nebývá. Je lepší tedy sáhnout po tom s vyšším obsahem tuku. Tělo u variant "bez tuku" totiž připravíte na to, že dostane cukry, které ale nepřicházejí. A protože si je žádá, vyšle mozku signál a ten už pak povede sám vaše kroky do ledničky nebo do spíže s tím, že si musí dát něco sacharidů. Ve výsledku toho sníte ještě více, než kdybyste si dali normální jídlo bez nálepky "dietní".

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji