Jedno tučné jídlo týdně způsobí, že přiberete pět kilo ročně

  • Jedno tučné jídlo týdně způsobí, že přiberete pět kilo ročně
    28. dubna  2015 
     06:00

    Nějaké obilí, to pro vás není. Vlastně ani zelenina moc ne. A proto jste se zhlédli v dietě, která povoluje, ba přímo doporučuje vysoký příjem tuku. Jako je třeba ta Atkinsonova, na niž přísahají i mnohé z celebrit. Jenže studie, na které upozornil například magazín Shape.com, ukazují, že nefunguje. A co hůře, může dokonce zpomalit váš metabolismus, který bude mít problém s tím, aby vůbec spálil to, co spaloval dříve. 

  • Jak má účinkovat dieta s vysokým obsahem tuku?

    Autor: Shutterstock.com

    Zastánci diety se spoustou tuků a bílkovin věří tomu, že když zároveň zásadním způsobem omezí příjem sacharidů, začne jejich metabolismus pracovat rychleji. V praxi to znamená, že jedí uzeniny, salámy nebo sýry, ovšem zásadně bez pečiva, vynechávají i přílohy. 

  • Vědci varují, že příliš mnoho tuku metabolismus ještě víc zpomalí

    Autor: Shutterstock.com

    Nové studie však ukazují, že bez ohledu na to, kolik kalorií v tučných výrobcích přijmete (klidně jich může být přijatelné množství), rychlosti svého spalování ublížíte. Pro váš organismus je zkrátka těžké spalovat přijatou energii, pokud sestává především z tuků a bílkovin, a trvá pět dní, než se po takové náloži vrátí k normálu. Studie odborníků z univerzity Victoria Tech v USA ukazuje, že pokud tak jíte trvale, pracuje vaše spalování vlastně neustále pomalu. 

  • Co se děje, když omezíte sacharidy a jíte o to více tuků?

    Sezona grilování je konečně zase tady!
    Autor: Shutterstock.com

    Ukazuje se, že vašemu spalování vadí i to, když si takové tučné jídlo dáte v rámci jinak celkem přijatelného stravování. Pokusy vědců dokázaly, že pokud účastníci výzkumu snědli jedno hodně tučné jídlo denně, snížila se  – zjednodušeně řečeno – schopnost jejich svalů spalovat přijatou energii. Svaly potřebují pro svou činnost mimo jiné i cukry, neboli sacharidy. Když jich je málo, vadí to stejně, jako když jich je příliš mnoho. Při konzumaci příliš tučného jídla nejen stoupá riziko, že nikdy nezhubnete, ačkoli nejíte sladké či rohlíky, ale můžete i trpět vysokým krevním tlakem či cukrovkou. 

  • Pět kilo ročně navíc

    Autor: Shutterstock.com

    Že nehubnete? I tak by vás mohlo zajímat, že když budete jíst jedno příliš tučné jídlo týdně a jinak se budete držet zkrátka, hrozí vám, že přiberete pět kilo ročně. Ne proto, že jste snědli příliš mnoho kalorií, ale proto, že si kvůli tomu na několik dalších dní zpomalíte metabolismus. Jediný způsob, jak to změnit – kromě toho, že tahle jídla nebudete jíst vůbec – je, abyste zásadně přidali na pohybu.  

  • Vadí tuky jako takové, zdravé i nezdravé

    Autor: Shutterstock.com

    Nejde jen o jedinou zmíněnou studii a ukazuje se také, že nevadí jen nezdravé tuky, ale vadí prostě tučné jídlo jako takové – i kdyby to byl jinak vcelku zdravý řepkový olej. Samozřejmě tehdy, když je ho moc. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji