Pravda o cukru: Je to jed a je horší než tuk!

  • Pravda o cukru: Je to jed a je horší než tuk!
    23. dubna  2015 
     06:00

    Na naši chuť na sladké například ve chvíli, kdy nás někdo naštve, se lze dívat jako na roztomilý nešvar. Nebo jako na projev těžké závislosti, která nám ničí linii i zdraví. Že je to přehnané? Bohužel, stále více odborníků tvrdí, že nikoliv. Cukr navíc není jen v čokoládě a dalších zjevných sladkostech, ale přidává se i tam, kde bychom ho vůbec nečekali – třeba ve zdánlivě slaném pečivu, uzeninách nebo polotovarech. Naší touze po sladkém se věnuje i nový český dokument Cukr blog. 

  • 1. Proč se o cukru mluví až teď?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě asi všichni víme, že po cukru se přibírá, protože je to vlastně čistá energie. Rozlišujeme také různé druhy cukru, ať už jde o cukr řepný či třtinový (pokud se jedná o zdraví či obezitu, je to vcelku prašť jako uhoď), nebo různé jiné druhy cukrů, jako třeba ovocný nebo hroznový. Ale v čem tkví jeho nebezpečí? Nejde zdaleka jen o kilojouly v něm ukryté, další stinné stránky ukazuje třeba nový český dokument Cukr blog – natočila ho Andrea Culková. O problematiku se začala zajímat v době, kdy onemocněla těhotenskou cukrovkou, ačkoli ta přímo s cukrem nesouvisí a porodem zase přejde. Připomíná mimo jiné to, že o nebezpečí cukru se poprvé začalo mluvit už v 70. letech minulého století, ale kritické hlasy zase utichly. Teď už je podle ní čím dál jasnější, že cukr nám škodí. 

  • 2. Co s námi dělá cukr?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle bojovníků proti cukru tato potravina narušuje přirozený metabolismus a přispívá k ukládání tuků, které samy o sobě zase tak nebezpečné nejsou, pokud to s nimi vyloženě nepřeháníme. Zákeřnost cukru tkví mimo jiné v tom, že je to vlastně nová látka, na kterou lidské tělo není stavěné. A my to přitom s jeho konzumací přeháníme, v různých podobách ho sníme desítky kilogramů ročně. Udává se, že až čtyřicet. Jakmile si dáme něco sladkého, přinutíme tělo, aby vyrobilo množství inzulinu, který pomáhá vyrovnat hladinu krevního cukru – ten však v důsledku toho kolísá a my za chvilku máme zase hlad. Na něco sladkého. 

  • 3. Hořká pravda aneb látka nebezpečná jako tabák

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jedním z velkých zastánců myšlenky, že cukr nám škodí, je americký pediatr a endokrinolog Robert Lustig. Už v roce 2009 vystoupil s přednáškou nazvanou Cukr: hořká pravda, později na stejné téma napsal i knihu. Nazval ji Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocích (česky vyšla jako Cukr – náš zabiják). Lustig tvrdí mimo jiné, že je na místě chápat cukr jako nepřítele, a to podobně nebezpečného jako tabák. Podle něj cukr způsobuje doslova záchvaty hladu v důsledku kolísání krevní hladiny cukru, které jen málokdo dokáže ovládat vůlí. Podle něj je řešením zaměřit se na hladiny hormonů v těle, které ovládají hlad či stres. Tvrdí, že nestačí lidem říkat, aby zhubli, považuje to dokonce za nebezpečné, protože je nutné změnit celkový přístup k jídlu a pochopit, proč a co a kdy jíme. Jedním z klíčů má být náš přístup k cukru. 

  • 4. Zpomaluje cukr vývoj?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Existují ještě tvrdší odpůrci cukru, většinou z řad příznivců alternativní medicíny. Patří mezi ně například lékař Josef Jonáš, který tvrdí, že cukr přímo ohrožuje samotný vývoj malého dítěte. "Když dítě od mala překrmujeme cukrem, psychicky ani inteligenčně nedosáhne té úrovně, které by mohlo. Do pěti let se totiž v lidském mozku tvoří a vyvíjejí neurony, cukr tomu zabraňuje," říká Jonáš. Těžko říci, studie na toto téma zatím neexistují, ale dá se čekat, že se nějaké objeví. 

  • 5. Kde všude je cukr

    Čokoládové placičky s jahodami
    Autor: Shutterstock.com

    Zapomeňte na to, že nebezpečí rovná se jen čokoláda, bonbony, koláče nebo prostě cukr do kafe či čaje. Je totiž i tam, kde byste ho nečekali. Kritici nejvíce brojí proti rafinovanému cukru, ale zdá se, že minimálně stejnou hrozbu představuje glukózo-fruktózový sirup. Je tekutý a levný a mezi výrobci potravin stále oblíbenější. Používá se do pečiva, limonád, ale třeba také do uzenin či polotovarů. A přibírá se po něm ještě víc než po cukru řepném nebo třtinovém, protože fruktóza, kterou obsahuje, mnohem více přispívá k ukládání tuku mezi vnitřními orgány. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji