Čtyři kila za měsíc dole. 5 nových diet, které byste měli vyzkoušet!

  • Čtyři kila za měsíc dole. 5 nových diet, které byste měli vyzkoušet!
    21. dubna  2015 
     06:00

    Počítáte kalorie, po páté hodině večer nejíte nebo se snažíte o paleodietu – jíst jako jeskynní lidé? Přístupů, podle kterých lze hubnout, jsou stovky. My jsme pro vás vybrali těch pět nej, které doporučují i odborníci. Patří mezi ně třeba dieta sázející na vlákninu nebo dieta pro lidi s rychlým životním tempem.

  • ABS dieta: 12 superpotravin

    Maliny
    Autor: Dione
    Když se řekne ABS, spoustě mužů se vybaví systém u aut pro bezpečnější brzdění. ABS dieta ale nemá s brzděním nic společného, spíše naopak. Podle zakladatele Davida Zinczenka musí člověk jíst šestkrát denně a nijak se nešidit. Hlavní roli tu hraje dvanáct superpotravin, které budete po celou dobu redukce váhy jíst. Jde o jídla s nízkým obsahem tuků, která ale fungují jako účinné spalovače. 

     

     

     

    Dvanáctku zázračných potravin tvoří špenát, mandle, fazole (a ostatní luštěniny), mléčné výrobky, ovesné vločky, vejce, krůtí maso (a další libové), arašídové máslo, olivový olej, celozrnné potraviny, maliny (a další bobule) a syrovátka. Pokud tyto potraviny zařadíte do svého jídelníčku a objeví se v každém vašem denním jídle, pak půjdou kila dolů sama. Ve třech hlavních jídlech by se měly objevit vždy alespoň dvě tyto potraviny, ve svačině stačí jedna. Jinak můžete jíst, co chcete, ale měli byste se soustředit na jídla s nižším obsahem tuku.

     

     

     

    Kromě toho musíte do svého týdenního plánu zařadit ještě dvacet minut pohybu alespoň třikrát týdně. Zaměřit byste se měli speciálně na břišní svaly. Při posilování svalů totiž také spalujete tuky, plochého břicha tak docílíte mnohem dříve. Nehledě na to, že užší pas je dobrý pro vaše zdraví. V okolí břicha se totiž hromadí nebezpečný tuk, který může mít posléze vliv na onemocnění srdce, cév a podobně.

     

  • Požitkářská dieta: musíte pít víno a jíst čokoládu

    Dieta je založená na jezení hořké čokolády a pití červeného vína.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli patříte mezi požitkáře, kteří mají rádi dobré jídlo, pochutnají si na kvalitním červeném vínu, ale touží po tom, shodit nějaké to kilo navíc, pak je přesně pro vás dieta nazvaná Bonus year! Ta je totiž postavena na sedmi pilířích, které musíte do svého jídelníčku zařadit. Jsou to červené víno, hořká čokoláda, ovoce a zelenina, ryby, česnek a ořechy. 

     

      

     

    Všechny tyto potraviny jsou prospěšné našemu organismu, protože obsahují vysokou míru antioxidantů, fytochemikálií a flavonoidů, které pomáhají našemu tělu bránit se proti rakovině. Navíc snižují cholesterol a krevní tlak, čímž se zmenšuje i riziko onemocnění srdce a cév. 

     

     

     

    Kromě těchto sedmi potravin můžete jíst prakticky cokoliv. Ale každý den se musí ve vašem jídelníčku objevit i výše zmíněné. Na rozdíl od předešlé diety vám tato neslibuje zázračnou ztrátu deseti kil, ale pokud se vám první zmíněnou podařilo zhubnout, tato, která podporuje pití vína a mlsání čokolády, vám pomůže si kýženou váhu udržet.

  • Rodinná dieta: každému členovi na míru

    Zbytky jídla nevyhazujte, udělejte z nich skvělou večeři.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejde o rychlou dietu, jak by se mohlo zdát podle podobnosti názvu s anglickým výrazem pro "rychlý" – fast. Ale označení F. A. S. T. je složeno z anglických slov family (rodina), always (vždy), succeed (uspěje), together (dohromady). A ano, skutečně je to rodinná dieta! Deansovi byli typickou americkou rodinou, která se živila polotovary, fast foodem a sladkými nápoji, když jednoho krásného dne přišel nejstarší syn, inspirován pořadem v televizi, že by mohli jako celá rodina zhubnout.

     

     

     

    Všichni si tak nechali změřit svůj bazální metabolismus, aby zjistili, kolik toho mohou sníst, aby hubli jeden kilogram týdně. Každý týden se pak sešli a nejstarší syn je všechny vážil, aby zkontroloval, jestli dodržují vše, jak mají. A co že to měli vlastně dodržovat? Všechno jídlo si rozdělili na tři části. 60 procent měly tvořit sacharidy, 20 procent tuky a 20 procent bílkoviny. 

     

     

     

    Dieta tak nebyla založená na tom, co kdo jí, ale na tom, kolik toho sní. Když si chtěli dát hamburger, klidně mohli, ale museli tomu přizpůsobit zbytek denní stravy tak, aby nepřekročili stanovené limity. Hubnutí tímto způsobem má jednu nespornou výhodu: pokud vás na to bude víc, můžete se navzájem motivovat a hlídat. A co si budeme povídat – naše ego nám nedá, abychom na tom byli hůře než ostatní, že? Nemusíte ale hubnout zrovna s rodinou. Přemluvte k tomu kamarády, kolegy, na tom vlastně nezáleží.

  • Dieta pro zaměstnané lidi: prostě si jídlo také naplánujte

    Naučte se plánovat si i přípravu jídla do práce a jeho konzumaci.
    Autor: Shutterstock.com
    Schůzka střídá schůzku a zastavíte se pouze proto, abyste si přečetli e-maily? Při tomto rychlém životním tempu se bohužel přibírá raz dva. Člověk řeší většinou jídlo pomocí fast foodu, nebo naopak nejí nic a pak večer zblajzne vše, na co přijde. Ať tak či tak, doktorka Melinda B. Jampolis přišla s plánem, jak hubnout i při takovémto životním stylu. Ve své knize The Busy Person´s Guide to Permanent Weight Loss radí, jak v restauraci správně zvolit jídlo, abyste pouze nepřijali prázdné kalorie bez dostatečné energie.

     

     

     

    Za základ všeho pokládá snídani. Doma máte totiž vždy dost času na to, abyste se pořádně najedli. V případě rychlého životního stylu musíte vždy myslet na zadní vrátka, a tak by se vám nikdy nemělo stát, že vyjdete z domova bez proteinové tyčinky, pytlíku ořechů nebo kousku čerstvého ovoce v kabelce. To totiž dokáže v tu nejhorší chvíli zahnat hlad a vás zbavit myšlenek na to, do jakého nejbližšího bistra zalézt.

     

     

     

    Lidé, kteří žijí rychlým tempem, jsou většinou skvělí time manažeři a jsou zvyklí si plánovat pomalu každou minutu dne. Melinda B. Jampolis ve své knize radí, že i jídlo si lze naplánovat, stejně jako nákup a přípravu pokrmu na druhý den. Pokud si z jídla uděláte skutečnou součást vašeho života, jak by to mělo být, pak není důvod nehubnout.

  • Vlákninová dieta: 35 gramů vlákniny denně

    Dobré müsli poznáte podle ovesných vloček, které by měly být jeho základem.
    Autor: Shutterstock.com
    První měsíc se vám podaří zhubnout téměř až neuvěřitelná čtyři kila, poté se úbytek na váze pohybuje kolem půl kilogramu týdně. Což je zdravá míra toho, o kolik byste měli měsíčně přijít, abyste si novou váhu udrželi. První měsíc musíte snížit svůj denní příjem energie téměř o polovinu. To je sice dost, ale na druhou stranu – pokud budete dodržovat, co máte, rozhodně se vám nestane, že byste trpěli hlady.

     

     

     

    Základem této diety je totiž dostatek vlákniny. Přesně 35 gramů denně. Vláknina totiž člověka zasytí na delší dobu a tím, že je nestravitelná, ve střevech zůstává po dlouhou dobu, kdy pracuje ve váš prospěch. V praxi to bude znamenat, že toho sice sníte méně, ale budete se cítit více syti. Ideální je do svého jídelníčku zařadit ovesné vločky, celozrnné potraviny, libové bílkoviny, brokolici, luštěniny a dostatek zeleniny a ovoce. Po měsíci si můžete zvýšit denní příjem energie, ale vlákniny už neubírejte. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji