Je lepší pivo, nebo víno? Kolik alkoholu smíte při dietě?

  • Je lepší pivo, nebo víno? Kolik alkoholu smíte při dietě?
    20. dubna  2015 
     06:00

    Jakmile se dáte do hubnutí, dříve nebo později narazíte na problém zvaný alkohol. Je v něm hodně cukru, a tak se setkáte s radou, ať ho nepijete vůbec nebo ať si ho dáte maximálně jednou, možná dvakrát týdně. Ale co když si doma dáváte sklenku vína s partnerem před spaním, což vašemu vztahu svědčí, a občas chcete zajít na pivo s přáteli? Máte utrum, jinak nezhubnete, protože alkohol příliš zvyšuje denní energetický příjem? Naštěstí se zdá, že to není tak horké a s dietou se snese jak pivo, tak víno. 

  • Kolik kalorií má vlastně alkohol?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Velkým minusem alkoholu je, že obsahuje cukr, protože to je samozřejmě energie, která se vám může ukládat i tam, kam nechcete. Na druhou stranu půllitr desítky má asi tolik energie jako jeden rohlík – tedy nic dietního, ale také nic, co byste nedokázali jinde v jídelníčku ubrat, abyste udrželi denní energetický příjem pod kontrolou. Podobné je to s vínem, dvě deci mají 400 až 700 kilojoulů – čím sladší, tím hůře, nejdietnější je suché bílé víno.  

  • Pivo, nebo víno? První je méně kalorické, druhé méně vyvolává hlad

    žena, víno
    Autor: Shutterstock

    Nejčastěji pijeme pivo nebo víno. Je to jedno, pokud jde o hubnutí, nebo se jeden z těchto nápojů hodí více? Popravdě řečeno, ani odborníci tu nejsou zajedno, a tak se řiďte svou chutí. Například britský lékař George Philliskirk tvrdí, že i ženy si při hubnutí mohou denně bez obav dávat pivo, aniž by to ohrozilo jejich snahu o postavu do plavek. Podle něj je pivo díky svému složení vcelku zdravé a netloustne se po něm, ale kvůli nezdravému životnímu stylu. Tedy třeba proto, že někdo si k pivu zároveň dá tučné jídlo, to už samozřejmě vadí. Český odborník Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny nicméně už před časem upozornil na to, že riziko piva spočívá v tom, že vyvolává pocit hladu a chuť k jídlu více než víno, v němž je méně cukru. 

  • Kolik alkoholu můžete bez obav vypít?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někteří zastánci piva z řad odborníků tvrdí, že i ženy si mohou bez obav dát půllitr piva každý den, aniž by se musely bát o štíhlou linii. Jenže pozor, to je dokonce více, než kolik radí běžná zdravotní doporučení, která s ohledem na zdraví ženám povolují maximálně třetinku piva denně. Ta by nicméně dietu nijak ohrozit neměla. 

  • V čem spočívá zrádnost alkoholu?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zrádnost alkoholu spočívá spíše než v počtu kalorií v tom, že člověk snadno ztratí všechna dobrá odhodlání, co se týká množství. A i když si nedá velkou večeři, může během večera přijmout spoustu dalších kalorií v sýrech, oříšcích a dalších "pokroutkách". Pokud tedy chcete pít i při dietě, potřebujete především silnou vůli.  

  • Čemu se raději skutečně vyhnout?

    Alkohol snižuje hladinu leptinu v krvi, což způsobí, že se mozek cítí hladovější.
    Autor: Profimedia.cz

    Každopádně existují alkoholické nápoje, které se s dietou nesnesou nikdy. Z piv jsou to ta mnohostupňová, z vín portské, rizikem je tvrdý alkohol obecně, zvláště pak smetanové likéry. A tabu by měly zůstat koktejly a míchané nápoje, do nichž se kromě alkoholu přidávají například sladké sirupy, džus nebo limonády. 

/
Autor: Radka Wallerová, Radka Wallerová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji