Nový detox! Vyzkoušejte olej, med nebo sůl, abyste se cítili lépe

  • Nový detox! Vyzkoušejte olej, med nebo sůl, abyste se cítili lépe
    18. dubna  2015 
     06:00

    Nemusíte věřit teoriím o tom, že lidské tělo se zanáší všelijakými toxiny. Přesto si můžete zvláště teď na jaře dopřát některý z detoxů, díky nimž se budete cítit lépe minimálně po psychické stránce. 

  • Olej: lněný a studený

    Autor: Shutterstock.com

    Zastudena lisovaný lněný olej má silné detoxikační schopnosti, takže je při očistě velkým pomocníkem. Obsahuje i omega 3- a omega-6 mastné nenasycené kyseliny, takže kromě detoxikace posiluje srdce, cévy a imunitu. Dokáže vyčistit každou buňku, ke které se dostane, vynikající je hlavně na ozdravění močových cest a ledvin. Cévy zbavuje „zlého" cholesterolu, pomáhá při zácpě (tudíž čistí střeva) a odstraňuje žlučové kameny. Výhodou je dvojí možné použití – můžete ho jíst nebo se jím natírat. Obojí je fajn. Vhodné je například přidat ho do jáhlové kaše „s něčím“, do jogurtu, chutná v salátu nebo i jen tak s dobrým celozrnným pečivem a cherry rajčátky. Denně stačí polévková lžíce. Je nutné ho používat vždy studený. Když se ohřeje, spouští se chemické procesy, které z něj uvolňují rakovinotvorné látky.

  • Sůl: Glauberova

    Autor: Shutterstock.com

    Můžete si o ni v lékárně říct také jako o síran hořečnatý. Má silně čisticí účinky na játra, žlučovody, tlusté střevo, lymfatický systém a pomáhá čistit pleť. I Glauberovu sůl můžete používat zevnitř i zvenčí. Když ji pijete, nalijte si po ránu do poháru čtvrt litru minerálky bez bublinek (stačí i čistá voda z kohoutku) a přidejte do ní pět až 10 g soli (10 g je asi jedna vrchovatá čajová lžička). Po 15 minutách si dejte stejný „koktejl“ a celý proces opakujte v průběhu následujících dvou až tří hodin. Po celou dobu je ideální ležet na zádech a na oblast jater (tj. vpravo v horní oblasti břicha) si položit gumový nahřívací polštář. Výborná je i lázeň v Glauberově soli, která pomůže detoxikovat do hloubky pokožku – v ní se jedovaté látky také shromažďují.

  • Lahůdka: med

    Autor: Shutterstock.com

    Med už tisíciletí slouží jako očistný prostředek povrchu i vnitřku těla. Obsahuje celou řadu živin, které pomáhají vylučovat odpad z těla. Obsahuje taky vitaminy (C, B), enzymy, cenné bílkoviny a aminokyseliny. Působí proti bakteriím, které nemají v našem organismu co dělat. Med je lahůdkou k jídlu, ale dá se použít i na detoxikační pleťovou masáž, na obklady, jako pleťová nebo vlasová maska…

  • Koření: kurkuma

    Autor: Shutterstock.com

    Kurkuma patří mezi potraviny, které působí preventivně proti rakovině. Je to hlavně díky složce, která se jmenuje kurkumin. Na očistu těla působí přímo zázračně (rychle štěpí toxiny), posiluje imunitu, čistí játra, pomáhá vylučování žluči a zlepšuje trávení. Dá se přidávat do spousty jídel, nejrychleji ji do sebe dostanete, když si špetku dáte do skleničky s vodou a vypijete ji.

  • Vůně: kokos

    Autor: Shutterstock.com
    Na detoxikaci a úlevu pro tělo je vynikající voňavý kokosový olej. Obsahuje například kyselinu laurovou, která má výrazné účinky proti virům, a kyselinu kaprylovou, která zase zabíjí kvasinky (antimykotický účinek) – stačí na ně jedna čajová lžička denně. Olej z kokosu také zlepšuje trávení a pomáhá proti zácpě. Účinná kokosová detoxikace by měla trvat alespoň týden. Když chcete olej polykat, měli byste začít třikrát denně dvěma polévkovými lžícemi. Postupně přidávejte až na 14 lžic za den. Kokosový olej je vynikající i na potírání pokožky, kterou pročistí a zbaví toxických látek.

/
Autor: rie

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji