Co k svačině? Samotné ovoce a zelenina většinou nestačí

Co k svačině? Samotné ovoce a zelenina většinou  nestačí
16. dubna  2015 
 06:00

Ať už hubnete, nebo ne, svačit byste měli. Odborníci z iniciativy Vím, co jím pro to uvádějí hned několik dobrých důvodů: patří mezi ně především fakt, že menší jídlo mezi těmi hlavními zabrání tomu, abychom se k obědu nebo k večeři přejedli. Svačina nám totiž pomáhá udržet hladinu krevního cukru v normě, a tak drží na uzdě i hlad. 

Víte, která svačina je důležitější? Dopolední, nebo odpolední? Vynechávat byste neměli ani jednu, ale jinak je podstatná hlavně ta odpolední. "Pokud ji vynecháte, bude vás honit mlsná nebo se večer jednoduše přejíte," tvrdí odborník na výživu Petr Havlíček. 

Ten spolu s kolegyní Karolínou Hlavatou v dnešním videu vysvětluje nejen to, proč byste měli svačit, ale zároveň vám i poradí, co byste si měli ke svačině dopřát, a co se naopak nehodí. 

Video se připravuje ...
... • VIDEO: Vím, co jím

 

Deset plus deset rovná se dvacet

Převedeno na čísla, dopolední i odpolední svačina by měly dodat vždy deset procent celkového denního příjmu energie. Dopolední svačina však může být menší, mnohdy stačí jen kousek ovoce nebo zeleniny, zvláště tehdy, když obědváte do čtyř hodin potom, co jste se nasnídali. 

Naopak odpolední svačina může být větší, zvláště pokud například v druhé půlce dne sportujete, dlouho pracujete nebo máte mezi obědem a večeří dlouhou pauzu. V takovém případě si odpolední porci klidně rozdělte do dvou dávek. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji