Zkuste švihadlo a dřepy! Sporty, při kterých spálíte víc než při běhání

  • Zkuste švihadlo a dřepy! Sporty, při kterých spálíte víc než při běhání
    16. dubna  2015 
     06:00

    Jestliže pravidelně nasazujete běžecké boty jen proto, abyste spálili nějaké ty přebytečné tuky, ale jinak při tomhle sportu dost trpíte, zbystřete. I když všichni tvrdí, že jestliže chcete zhubnout, nejlepší je běh, máme pro vás dobrou zprávu. Existují sporty, při kterých za stejnou dobu spálíte o něco více než při běhání, a navíc posílíte mnohem více svalů.

  • Veslování

    Zkuste veslování, zapojíte svaly rukou, nohou a zad. A spálíte více než při běhání.
    Autor: Shutterstock.com
    Půl hodiny a 1500 kJ. Ano, přesně tolik může spálit průměrný člověk během půl hodiny intenzivního veslování. Nemusíte ale kvůli tomu hned do loděnice, v poslední době naleznete stroje na veslování i ve fitness centrech. Můžete se přihlásit na vedené lekce veslování, které probíhají podobně jako spinning. Při tomto sportu hlavně zapojujete problematické partie, které jsou na posílení svalů nejsložitější, tedy ty na rukou, nohou a zádech. 
  • Burpees

    Burpees
    Autor: Shutterstock.com
    Dřep, ze dřepu zaklekněte, udělejte jeden klik, zpátky do dřepu a do výskoku. Jestliže uděláte tento pohyb, spálíte přibližně 6 kJ. To nezní úplně super, ale uvědomte si, že u jednoho rozhodně nezůstanete, to by přece nemělo smysl. Pokud jich uděláte tolik, aby byla cifra dvojčíselná, smysl už to rozhodně má! Výhodou je, že tento cvik můžete dělat, kdekoliv se vám zamane, a můžete tímto cvičením také doplnit jinou sportovní aktivitu. 
  • Skákání přes švihadlo

    Švihadlo
    Autor: Shutterstock.com
    Zavzpomínejte na svá dětská léta, kdy jste na hřišti skákali přes švihadlo ostošest! A jak vás to bavilo, že? Nemá smysl hledat na půdě své staré švihadlo, nejspíš by vám bylo krátké, raději investujte do nového. Pokud nejste příliš nároční, seženete ho v obchodech se sportovním zbožím od padesáti korun výše. Hlavní ale je, že při tempu zhruba 100 až 120 skoků spálíte zhruba 60 kJ. Abyste nemuseli počítat, odpovídá to zhruba střednímu tempu. 
  • Dřepy podle tabata cvičení

    Dřepy s výskokem jsou mnohem efektivnější než běhání.
    Autor: Shutterstock.com
    Ještě jste neslyšeli o cvičení tabata? Jde o intervalový trénink, který patří k nejlepším kardio cvičením vůbec. Všechny cviky ale rozhodně nejsou pro začátečníky, proto je dobré se do toho dostávat pomalu. Jestli ale chcete vyzkoušet alespoň něco, pak to jsou dřepy s výskokem. Kolena pokrčujte vždy jen do pravého úhlu, ruce mějte před sebou nataženy a vždy, když se narovnáte, vyskočte. Za minutu takového cvičení spálíte zhruba 45 kJ. 
  • Kettlebell swing

    S kettlebell si užijete spousty srandy, a ještě zhubnete.
    Autor: Shutterstock.com
    Kettlebell swing nemá nic společného s tancem na jazzovou hudbu. Je to cvičení, při kterém zapojíte většinu svého svalstva, které tak úspěšně protáhnete. Potřebujete k tomu akorát kettlebell, který seženete ve většině sportovních obchodů a vyjde vás zhruba od sta korun výše. Záleží na hmotnosti, kterou zvolíte. Vypadá trochu jako koule s madlem. A jakou energii při tom vydáte? Pokud budete cvičit poctivě, tak kolem 1000 až 1200 kJ za půl hodiny! S kettlebellem můžete dělat spousty cviků.
  • Skákání na trampolíně

    Na trampolínách si užijete mnohem více srandy než při běhání.
    Autor: Shutterstock.com
    Na začátek je třeba přiznat, že skákání na trampolínách není pro každého. A pokud nemáte dostatečně kvalitní sportovní podprsenku, která vám zajistí pořádnou podporu vašich prsou, pak to snad ani nezkoušejte, jestliže si nechcete utrhnout prsní svaly. Jestliže se do toho ale dáte, nebudete litovat. Kromě toho, že si užijete spousty legrace, tak zapojíte většinu svých svalů, a navíc ještě potrénujete rovnováhu, koordinaci pohybů a zlepšíte si krevní oběh. Rozdíl mezi kilojouly spálenými při trampolínách a při běhání však není tak velký.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji