Hubnutí pomocí půstu? Ano, ale pozor na rizika. Jak na to?

Hubnutí pomocí půstu? Ano, ale pozor na rizika. Jak na to?
13. dubna  2015 
 06:00

Jestli chcete zhubnout a váhu si posléze udržet, pak by se ve vašem slovníčku půst vůbec neměl objevovat. Ale jedna dieta, takzvaná 5+2, je na tom právě založena. Pět dnů můžete jíst, co chcete, a dva dny hladovíte. Tedy ne doslova... Může to fungovat? 

Kromě diety 5+2 existuje ale mnoho dalších způsobů redukce váhy, které spoléhají na občasný půst. Některé tak doporučují držet ho ob den. V pondělí sníte, na co budete mít chuť, v úterý pak vůbec nic. Ve středu opět, co chcete, a ve čtvrtek zase nic. A tak dále.

 

Jde ale o skutečně drastický způsob, jak zhubnout. Mnohem přijatelnější je varianta výše zmíněné diety 5+2 a jí podobných, kdy se během půstových dnů pouze sníží energetický příjem zhruba o 20 %. Podle odborníků jde o – z hlediska výživy – poměrně bezpečný způsob, jak zhubnout. Kromě toho může mít i pozitivní vliv na jiné sféry zdraví. Neznamená to ale, že se během "normálních" dnů budete přejídat a vyluxujete na posezení celou ledničku plnou nezdravých potravin!

Když držíte dietu a začne vás honit mlsná, je těžké se jí ubránit. Zkuste si ale dát třeba žvýkačku nebo si aktivujte správné body na svém obličeji! A chuť zmizí.
Autor: Shutterstock.com

 

 

Rozpohybujte svá střeva!

 

Jedním z hlavních klíčů pro efektivní hubnutí je i to, mít v pořádku střeva. Pokud je vaše trávení pomalé, pak budou i pomaleji spalovány tuky. Přerušovaný půst ale pomáhá zlepšit trávení a podporuje normální pohyb střev. Což je prospěšné i pro náš metabolismus, který se tím dá pořádně do pohybu.

 

Kromě toho, že se zrychlí činnost vašich střev, plánovaný občasný půst také pomůže zažívací trakt zbavit škodlivých látek, které do sebe dostáváte skrze některé potraviny. Tyto toxiny mají tak během půstu šanci se z těla vyplavit. Tělo se také odvodní a buďte si jisti, že vám během těchto dnů také trochu splaskne břicho.

 

 

Během dnů, kdy výrazně omezíte svůj denní příjem, začne tělo fungovat v úsporném režimu, tedy začne brát ze svých zásob a spalovat tuky. Kdo by to byl řekl, že budete hubnout i během toho, kdy pouze nejíte, že? Podle některých odborníků se při půstu můžou u člověka změnit i jeho stravovací návyky. Tělo si totiž poté skutečně řekne o to, co potřebuje.

 

Půst držte jedině tehdy, pokud jste zdraví

 

Nic ale není pouze černé, nebo bílé. Než se rozhodnete hubnout pomocí občasného půstu, měli byste být přesvědčeni o tom, že jste zdraví a že vás snížení denního příjmu energie nijak neohrozí. Rozhodně na tuto variantu zapomeňte, pokud máte cukrovku, nízký tlak nebo dlouhodobě užíváte antidepresiva. 

 

Také se připravte na to, že na nedostatek energie bude váš organismus reagovat negativně, takže se budete cítit více unaveni, podrážděni a není vyloučený ani nástup migrény. Spíše tedy než o úplné vynechání jídla během dne se snažte v určitých dnech v týdnu o omezení příjmu. Hlavně je dobré naplánovat si to na dny, kdy vás nečeká žádná větší námaha, a to jak fyzická, tak psychická.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji