Oblíbený ovocný cukr je horší než řepný! Proč fruktóza tak škodí?

  • Oblíbený ovocný cukr je horší než řepný! Proč fruktóza tak škodí?
    8. dubna  2015 
     06:00

    Věříte, že ovocný cukr je zdravý? Omyl, fruktóza vám může ublížit. Nebo přesněji řečeno: ačkoli si mnoho lidí myslí, že je to zdravější alternativa k bílému řepnému cukru, není to tak. Fruktóza přispívá k nadváze a je jedno, zda sladíte samotným ovocným cukrem nebo zda je v kombinaci s glukózou v glukózo-fruktózovém sirupu, který výrobci používají i kvůli jeho nízké ceně. 

  • Proč se fruktóza nehodí coby náhražka běžného cukru?

    Autor: Shutterstock

     

    Základní vysvětlení je vlastně docela jednoduché: fruktóza neboli ovocný cukr se v těle až příliš snadno přeměňuje na tukové zásoby, zvláště když je náš energetický příjem vyšší než výdej. Jinými slovy nejde jen o to, kolik energie z cukrů přijmeme, ale i to, o jaké cukry jde. Je to mimo jiné dáno tím, že fruktóza se na rozdíl třeba od hroznového cukru neboli glukózy vždy metabolizuje pouze v játrech. Takto uložený tuk se navíc ukládá mezi orgány, což je nebezpečnější než podkožní tuk. 

     

  • Je vážně tak nebezpečná?

     

    Na obezitě dětí mají největší podíl rodiče, kteří jim dávají nevhodná jídla.
    Autor: profimedia.cz

     

    Americký pediatr a velký bojovník proti nevhodnému používání fruktózy Robert H. Lustig tvrdí – a potvrzují to i přibývající studie – že právě fruktóza stojí za epidemií obezity a s ní spojených nemocí srdce nebo cukrovky. Na tyto choroby si přitom lidé zakládají často už v dětství. 

     

  • Co je to vlastně fruktóza?

     

    Rafinovaný cukr je rychlým zdrojem energie, která ale dlouho nevydrží.
    Autor: Profimedia.cz
    Fruktóza je ovocný cukr a jejím velkým zdrojem je například ovoce. Není přitom řešením ho ze stravy vyřadit, protože je zároveň zdrojem vitaminů a dalších důležitých látek. Ale celkový příjem ovoce by neměl například převyšovat příjem zeleniny, právě vzhledem k obsahu cukrů, a tím pádem i vyšší kalorické hodnotě. Dá se na to dívat i jinak – lidské tělo je nastaveno na to, aby občas zpracovalo fruktózu z ovoce, ale rozhodně ne na to, aby pro něj byla hlavním sladidlem. 

     

     

     

     

     

     

     

  • Proč vadí glukózo-fruktózový sirup?

     

    Müsli tyčinka s ovocem
    Autor: Foto: scom

     

    Zvláštní pozornost si zasluhuje glukózo-fruktózový sirup, který se v potravinářském průmyslu používá stále častěji. A rozhodně není zdravější variantou běžného řepného nebo třtinového cukru, ačkoli si přesně tohle mnoho lidí myslí. Třeba kvůli tomu, že se objevuje i v různých cereálních tyčinkách, a to navíc na prvním místě, což svádí k domněnce, že je to něco zdravého. Omyl! Přibírá se po něm mnohem více, a to právě kvůli tomu, že je v něm fruktóza. Zatímco sacharózu neboli řepný cukr tvoří fruktóza a glukóza napůl, v sirupu je mnohem více fruktózy. Glukóza se v organismu mění na tuk z pěti procent, fruktóza z celých čtyřiceti.  

     

  • Čím tedy slavit, aby to bylo zdravé a dietní zároveň?

     

    Cukry často mohou za to, že přibíráme na váze. Když si dáme pozor a z jídelníčku je odstraníme, půjde nám hubnutí mnohem snáze!
    Autor: Shutterstock.com

    Podle výživových poradců byste během dne měli sníst maximálně 50 gramů přidaného cukru. Pokud se budete držet tohoto množství, je vlastně jedno, že jde o obávaný bílý řepný cukr. Problém je v tom, jakmile ho zkonzumujete více, přičemž spíše než složení vadí množství kalorií. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji