Dietní Velikonoce? Vajíčka neuškodí, sladkosti a nádivka ano!

Dietní Velikonoce? Vajíčka neuškodí, sladkosti a nádivka ano!
2. dubna  2015 
 06:00

Když se řekne "svátky" a "přejídání", spoustě lidí se vybaví pouze Vánoce a s nimi spojené smažené, cukroví, bramborový salát, chlebíčky na návštěvách. Jenže ono se krásně můžete přejíst, a vykolejit se tak ze svého hubnoucího režimu i během Velikonoc. 

Pokud by se přejídání omezilo pouze na jeden jediný den, a to Velikonoční pondělí, naše stravování by to příliš nenarušilo. Jeden den hřešení se totiž dá odpustit, tři dny také nejsou ještě tak hrozné. Problém ale nastává v tom, že většina lidí po třech "rozežraných" dnech neskončí. Většinou ještě celý týden dojídají zbytky z velikonočních nadílek a koled a všechno jídlo, které k jarním svátkům patří.

Přitom platí, že pokud své obžerské touhy nasměrujete jen na vajíčka, nic se nestane. Je to v podstatě dobrý zdroj bílkovin bez velké energetické hodnoty. Horší je ale nádivka plná tuku a prázdných kalorií. Zdaleka největší katastrofu v sobě skrývají sladkosti. Jen se podívejte na složení velikonočních zajíčků! V kterém je kvalitní čokoláda? Skoro nikde. Cukru a nekvalitních tuků je naopak přehršel.

 

Neotálejte s návratem ke klasickému režimu

 

A týden přejídání už je znát. Pokrmy, které se během Velikonoc objeví u vás v kuchyni, mají nejen vysokou energetickou hodnotu, ale často i glykemický index. Takže až sníte celou tabulku čokolády, sice budete mít pocit, že za chvíli prasknete, ale po hodině se opět odeberete k ledničce a budete šmejdit, co dobrého tam z koledy ještě zbylo. Hlavně čím déle budete otálet s návratem do starých kolejí, tím hůře to půjde.

Jedno vařené vejce má zhruba 350 kJ.
Autor: Shutterstock.com

 

Nic se ale nemá přehánět. A tak pokud si chcete užít Velikonoce i s dobrým jídlem, které k němu za tu poslední dobu patří, jen do toho. Když si řeknete, že večer na Velikonoční pondělí skutečně skončíte, pak můžete zůstat v klidu. Ale i tak se snažte dodržovat alespoň některá základní pravidla. Pak se Velikonoc a přejídání nemusíte bát už vůbec. 

 

Velikonočnímu hodování přizpůsobte svůj režim. Vaše porce jídla by se neměla zvýšit oproti běžnému dni. Pokud jste zvyklí jíst pětkrát denně, neměli byste o svátcích jíst více. Jen si můžete ke snídani dát místo ovesné kaše kus beránka. Během svátečních dnů také dbejte na to, abyste měli stále dostatečný přísun zeleniny. Pak vám totiž nebude tolik kolísat krevní cukr, čímž zabráníte tomu, aby vás honila mlsná.

 

Myslete pozitivně a jídlo si užijte
Velkým lákadlem pro vás budou i laskominy, které koupíte svým dětem.
Autor: Shutterstock.com

 

Jestli máte doma malé koledníky, pak jim nakupte pomlázku co nejkvalitnější. V obchodě sáhněte po čokoládě s co nejvyšším procentem kakaa. I když jde pořád o sladké, je to menší zlo. A pokud se vrátí koledník z pomlázky s různými pochoutkami, neváhejte se o ně podělit. Vezměte je třeba do práce a rozdejte je kolegům. Nebudete tak doma vystaveni takovému pokušení. 

 

Hlavně si tyto malé hříchy nevyčítejte a myslete stále pozitivně. Pokud si budete při každém soustu opakovat, že po něm určitě přiberete, tak se tak pak skutečně stane. Raději si dobroty naplno užívejte a hned v úterý najeďte opět na úspornější režim. Během velikonočních prázdnin také nezapomínejte na dostatek pohybu, vyrazte s rodinou na výlet nebo se jděte třeba projet na kole. Snížíte tak propast mezi přijatou a vydanou energií, za což vám určitě vaše váha poděkuje.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji