Řecký jogurt! Zázračná potravina? Opravdu pomůže zhubnout?

Řecký jogurt! Zázračná potravina? Opravdu pomůže zhubnout?
17. března  2015 
 10:00

Je dvakrát tak drahý než normální jogurt a dvakrát, až třikrát tak tučný. Tak proč je tedy řecký jogurt v poslední době tolik vychvalovaný, a dokonce doporučovaný coby dietní jídlo? Obsahuje totiž více živin než klasický jogurt, což ho posouvá mezi "superpotraviny". Přínosem je například jeho obsah bílkovin. Jestli ale držíte dietu, pak s jeho konzumací buďte opatrní.

Pokud úzkostlivě pozorujete každou přijatou kalorii, pak se není čemu divit, že před řeckým jogurtem raději zavíráte oči. Obsahuje téměř trojnásobek tuku oproti těm klasickým! Na druhou stranu má několik výhod, kvůli kterým byste na něj neměli úplně zanevřít a klidně si dávat k svačině nebo k snídani. Pokud hubnete, musíte s vyšším obsahem tuku počítat a započítat jej do dietního jídelníčku.

Ono totiž to, že je tučnější než ten klasický, ještě neznamená, že je špatný. Díky technologii výroby jsou z něj odstraněny i přebytečné sacharidy, takže pokud si hlídáte denní příjem cukru, raději než po klasickém jogurtu sáhněte po řeckém. Stačí si pouze vybrat ten správný. Rozhodně zapomeňte na ochucené, do kterých se přidává cukr – stejně jako do „normálních“ jogurtů.

Bílý jogurt funguje jako lék na gynekologické potíže.
Autor: Shutterstock.com

Méně tuků, více bílkovin!

To, že nejde o naprosté dietní tabu, potvrzuje i nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. „Řecký jogurt je v rámci redukční diety určitě vhodný, ale záleží na jeho druhu a konzistenci. Doporučuji konzumovat ty, které obsahují nízké procento tuků, a naopak vysoké množství bílkovin,“ upozorňuje odbornice.

Bílkoviny jsou při hubnutí skutečně důležité. 150gramový řecký jogurt přitom obsahuje až 17 gramů bílkovin oproti klasickému, který má ve stejném kelímku ukrytých pouze 9 gramů. Bílkoviny jsou důležitou stavební jednotkou svalů a pomáhají udržovat vaši pleť vitální i ve vyšším věku. Navíc protein v jogurtech obsažený zvyšuje pocit sytosti, a tak vás po chvilce nebude honit mlsná.

Ovocný jogurt
Autor: Shutterstock.com

Jogurt pro lepší mysl

Kouzlo řeckého jogurtu ale tkví v mnoha dalších věcech. Podobně jako klasický jogurt, i tento obsahuje spousty živých mikroorganismů, které pomáhají udržet rovnováhu ve střevech, a zajišťují tak správné trávení. Vitamin B12 je zase nezbytný pro dobíjení energie a správné fungování mozku. Takže až budete mít pocit, že vám to prostě nemyslí, skočte si pro jeden řecký.

Jestli ale v něčem pokulhává za klasickým jogurtem, je to obsah vápníku. Neznamená to, že by v tom řeckém nebyl vůbec, ale ve srovnání s klasickým jogurtem je ho zde o něco méně. Nicméně je ho dostatek na to, aby pomáhal s udržením správné hladiny hormonu kortizolu, který pomáhá v těle ukládat tuky, speciálně v oblasti břicha. Čím více vápníku tedy v těle budete mít, tím menší bude mít kortizol tendenci ukládat tuky tam, kde nemá.

Není ale řecký jogurt jako řecký jogurt. Při nákupu si dejte pozor na to, abyste vzali do ruky skutečně kvalitní řecký, a ne jen jeho náhradu. „Pozor na zrádné marketingové tahy, kdy si kupujeme vyloženě se proklamující nízkotučné jogurty, ve kterých ale často bývají třeba škroby. Ty našemu tělu a zdraví samozřejmě moc neprospějí,“ varuje Monika Bartolomějová.

Podobně jako u klasického jogurtu, i v případě řeckého by nemělo být ve složení napsáno nic jiného než aktivní živé kultury a mléko. Mělo by být ovčí, alespoň podle řecké tradice. To je oproti kravskému tučnější, ale zato je mnohem výživově bohatší a tělo ho lépe stráví. V běžné praxi se ale řecký jogurt vyrábí i z kravského mléka.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji