Káva s máslem. Nová hubnoucí revoluce, nebo nesmysl?

Káva s máslem. Nová hubnoucí revoluce, nebo nesmysl?
10. března  2015 
 06:00

Kafe samo o sobě je skvělé, máslo samo o sobě je skvělé, ale dohromady? To nezní příliš lákavě. Pokud to ale – společně s kokosovým olejem – smícháte v mixéru, pak je to prý výtečné! Američan Dave Asprey, který dlouhá léta bojoval s nadváhou, přišel na to, že skutečně účinným způsobem, jak rychle zhubnout, je pít nápoj z kávy a másla. 

Uvařte si kávu (podle vynálezce nápoje nejlépe nějakou bio), přidejte kapku kokosového oleje a dvě lžičky másla. Vše dejte do mixéru a pořádně promíchejte. Nápoj vypijte a budete mít energie na rozdávání po dobu šesti hodin. Ještě déle však budete spalovat tuky. Alespoň to tvrdí Američan Dave Asprey, který se dlouhou dobu snažil shodit přebytečná kila, až při putování v Tibetu – kde se s máslem pije ale čaj – objevil tento zázračný lektvar.

 

Dodává energii a zlepšuje myšlení
Běžný margarín zdraví neprospívá.
Autor: Shutterstock

 


Základem je, aby káva, kterou si uvaříte, byla co nejvíce organická, tedy obsahovala co nejméně škodlivých látek, které jsou podle Aspreye v klasickém kofeinovém nápoji obsaženy. Jen tak nebudete zatěžovat svůj organismus. Kokosový olej je do nápoje přidáván kvůli mozku, který by měl poté lépe fungovat. A na závěr přidejte dvě lžičky másla, pokud máte možnost, tak čerstvého. To totiž dodá tělu potřebnou energii, ale přitom se po chvíli nebudete cítit znovu hladoví.

 

Odborníci se v tomto případě rozdělují do dvou skupin. Polovina z nich zastává názor, že nápoj může skutečně pomáhat redukci váhy. Je lepší se zasytit tuky než sacharidy, které v mnoha případech pouze zvednou hladinu cukru v krvi, ale po chvíli o jídle člověk už neví. Toho se drží hlavně příznivci diet, jako je ta paleo, která je stavěna na vysokém příjmu živočišných a rostlinných tuků a minimu sacharidů.

 

Nápoj vydatnou snídani nenahradí
Zdravá a vyvážená snídaně
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Druhá skupina tvrdí, že přidání másla, které je plné nasycených mastných kyselin, je naprosto proti zdravé výživě. Přiznávají, že nápoj celkově může pomoci rychle shodit pár kilo, ale pouze s tím rizikem, že se může brzy projevit jojo efekt. Navíc vynálezce tohoto nápoje radí, aby jej člověk pil ráno místo snídaně. Uvědomte si, že pokud jste zvyklí jíst tři jídla denně, rázem se vám příjem o třetinu sníží. Zbývají vám tedy už jen dvě jídla, aby váš jídelníček byl opravdu vyrovnaný. 

 

Možná to člověku dodá energii, ale už na první pohled je vidět, že kromě tuku z toho nevyždímáte další živiny potřebné pro správnou životosprávu. Odborníci radí, že pokud chcete energii na celé dopoledne, dejte si raději snídani bohatou na vlákninu a bílkoviny, zdravé tuky, cukry a vitaminy. A když si k tomu dáte šálek černé kávy, rozhodně tím ničemu neuškodíte. Je tedy k zamyšlení, jestli by nebylo přijatelnější dát si kávu a k ní přikusovat pečivo namazané máslem. Když už nic jiného, pochutnáte si na tom více.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji