Tipy na dietní restaurace: Kde se najíst, když jste si nestihli uvařit?

Tipy na dietní restaurace: Kde se najíst, když jste si nestihli uvařit?
5. března  2015 
 06:00

Pokud si každý den poctivě připravujete obědy a svačiny do krabičky a jednou to nestihnete, pak vám přírodní kuřecí plátek s polovinou porce brambor z poledního "meníčka" rozhodně neublíží. Jestli ale patříte mezi ty jedince, kteří nemají čas ani náladu si denně jídlo chystat, máme pro vás tipy na restaurace, kde se můžete najíst, aniž byste se museli strachovat o svou štíhlou linii.

Jistě už víte, jakým jídlům byste se měli k večeři rozhodně vyhnout, pokud chcete shodit nějaké to kilo. Jak je to ale s obědem, a to hlavně v tom případě, že jste si nestihli uvařit?

 

Přílohy v restauraci jsou zhruba dvakrát větší

 

Pravdou je, že k polednímu jídlu si můžete dopřát více sacharidů než k tomu večernímu. I tak by ale příloha, jako jsou rýže nebo těstoviny (obojí ideálně celozrnné), neměla přesáhnout zhruba 100 až 120 g v uvařeném stavu. Smutnou skutečností je, že toto množství odpovídá zhruba polovině, či dokonce třetině porce, kterou obvykle dostanete v restauraci.

 

Řešení, které se nabízí, tedy sníst jen polovinu přílohy a doplnit ji zeleninou, je sice nejjednodušší, ale bohužel není nejjistější. Zatímco u guláše, který si uvaříte doma, máte přehled, na jakém množství tuku jste maso připravovali, u toho z restaurace se můžete jen domnívat. Stejně jako nikdy nevíte, kolik mouky kuchaři použili k zahuštění omáčky a podobně.

Zeleninový salát jako oběd nestačí

 

Nabízí se tedy další řešení – sáhnout po zeleninovém salátu. Ten ale sám o sobě v žádném případě nestačí. Ideální je proto doplnit ho zhruba 100- až 150gramovou porcí bílkovin (maso, vejce, ryby, luštěniny) a malou porcí sacharidů (100 až 120 g celozrnných těstovin, rýže, chleba apod.).

 

Pokud nechcete neustále vymýšlet, kam ještě skočit, abyste si i z polední nabídky sestavili nutričně vyvážené, ale přitom dietní jídlo, je ideálním řešením najít si zdravou a dietní restauraci, u které se můžete spolehnout na optimální velikost porcí i na jejich složení.

Dietně můžete jíst i v restauraci

 

Jste-li z Prahy a máte to do centra, co by kamenem dohodil, zkuste navštívit dietní jídelnu ve Spálené ulici v budově Městské polikliniky. Vyberete si zde z mnoha jídel, z nichž každé splňuje podmínky specifické diety. Najdete tu tak jídla vhodná pro diabetiky, diety s omezením bílkovin, tuků i celkově vhodná při redukční dietě, a to za velmi přijatelné peníze – porce zhruba za 70 korun.

 

Na pomezí Florence a Karlína vás pak překvapí nenápadná nekuřácká vegetariánská restaurace Mlsná Kavka, která v Praze pod jednou střechou a v jedné kuchyni spojuje kvalitní bezmasá jídla a pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce. Každý den si tu můžete vybrat z několika dietních jídel, podle své chuti.

Pozor, zdravé nemusí být dietní!

 

Skvělou volbou jsou také restaurace zdravé výživy, jako je v Praze síť restaurací Countrylife a v Brně Rebio. V těchto samoobslužných restauracích si na talíř naberete jídlo dle svého výběru z mnoha hotových pokrmů. Většinou hrají prim dušená zelenina, obiloviny, luštěniny a pokrmy ze sójového masa, tofu nebo například pohanky. Dejte si ale pozor, zdravé není vždy dietní a smažený bulgurový karbanátek je stále smažený, i když bezmasý.

 

Nevíte-li si rady, zajděte na jídlo do indické restaurace nebo si ho z ní objednejte. Indická kuchyně je totiž bohatá na pokrmy ze zeleniny, masa a luštěnin, a nejsou-li tato jídla smažená nebo se smetanou, jsou zpravidla dietní. Toto pravidlo částečně platí i pro asijskou kuchyni, ovšem musíte se vyhnout opět všem smaženým pokrmům, tempurám a jídlům, jejichž základem je větší množství nudlí nebo těstovin.

 

Skvělou volbou jsou také restaurace jako pražská Secret of Raw – nabízí raw neboli živou stravu. Jedná se o veganské pokrmy, jejichž tepelná příprava nepřesáhla 42 °C. Raw dieta je v poslední době velmi trendy, jejím základem je čerstvá zelenina a ovoce a některé pokrmy jsou vskutku velmi lahodné. Připravte se ale na poněkud vyšší cenu a menší porce, než jste možná zvyklí.

 

Nebydlíte-li v hlavním městě, zkuste se podívat na weby, které zajišťují rozvoz jídla z restaurací ve vašem okolí. Jsou to například www.jidloted.cz nebo www.damejidlo.cz. Tyto weby vám zpravidla nabízejí možnost filtrovat si restaurace podle toho, jakou kuchyni nebo jaký druh jídla preferujete.

Autor: Brigita Zemen

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji