Nedaří se vám zhubnout? Nejspíš potřebujete pomoc odborníka

Nedaří se vám zhubnout? Nejspíš potřebujete pomoc odborníka
20. února  2015 
 06:00

Kdo by netoužil zhubnout za čtrnáct dnů deset kilo! Jestliže to má být ale dlouhodobý úbytek váhy, tak se s tímto krásným snem rozlučte. Optimální počet kil, kterých byste se týdně měli zbavit, je zhruba půl kila až kilo. Je to ale bráno pouze orientačně, záleží, jak moc velkou nadváhu máte – a zda vůbec. Pokud ale toužíte hubnout co nejrychleji, přinášíme vám pár rad, jak na to. Vždy ale mějte na paměti, že rychlý úbytek na váze je jen začátek dlouhé cesty.

Hubnout rychle a dlouhodobě. Sen každého člověka, který se pere se svou váhou. Bohužel lidé, kteří se rozhodnou hubnout rychle, k tomu volí drastickou dietu, která je ve většině případů vlastně jen hladovka. A to je špatně. Existuje ale pár tipů, jak hubnout trochu rychleji. Nečekejte ale zázraky v podobě pěti kilo za týden. 

 

Nejprve byste si měli uvědomit, kolikrát jste se o podobné hubnutí pokoušeli. Podle odborníků bychom měli ctít pravidlo třikrát a dost. Jestliže jste se o to pokoušeli třikrát, a přesto nedosáhli kýženého výsledku, nemá smysl to příliš lámat přes koleno a je lepší vyhledat pomoc odborníka. Je totiž možné, že děláte něco špatně.

 

Nechte si udělat analýzu

 

Kde je zakopaný pes, vám může odborník pomoci najít analýzou složení vašeho těla. Alespoň na začátku hubnutí je dobré ho navštívit. "Nejdřív je dobré zjistit, jak jsme na tom se svalovou hmotou, tukem, bazálním metabolismem. Pak v rozmezí maximálně 14 dnů bychom měli zajít za odborníkem, abychom věděli, jestli naše hubnutí není pouze úbytek svalové hmoty a nárůst procent tuku," radí nutriční specialistka Pavla Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu NutriCentrum. 

Dieta
Autor: profimedia.cz


I při rychlém hubnutí ale dodržujte všechny zásady, jako jsou dostatek živin, příjem energie a tak dále. Při hubnutí se energetický příjem pohybuje kolem 5000 kJ, což je skutečně mezní hranice, a neměla by klesnout níže. Co se týče energie, neměli byste ji pouze přijímat, ale i vydávat. A jestli chcete zhubnout co nejrychleji, počítejte s každodenním pohybem. 

 

Zapomeňte na původní styl stravování

 

Než se do hubnutí pustíte, uvědomte si, že je to běh na dlouhou trať, i když začátek může být rychlejší než zbytek trati. "Už na počátku bychom si tento typ hubnutí měli nastavit jako krátkodobý proces, ale v hlavě musíme mít stále zafixováno, že přechod k normálnímu jídelníčku není návrat v původnímu životu," varuje Pavla Dostalíková.

 

Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
Autor: Shutterstock.com

Tyto rychlé starty hubnutí nejsou vždy od věci. Ve chvíli, kdy se ale rozhodnete s tímto tvrdším režimem seknout, je dobré navštívit výživového poradce, který vám pomůže najít co nejlepší, pozvolnou cestu ke zdravému životnímu stylu. Pokud si tedy chcete váhu udržet. Jestli se totiž po rychlém hubnutí opět vrátíte na začátek, budete muset počítat s jojo efektem.

 

Řekněte ano zelenině 

 

Při hubnutí vsaďte hlavně na zeleninu, která nemá příliš vysokou energetickou hodnotu a přitom bývá plná vitaminů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Vašimi top by se měla stát rajčata, dále zelené papriky, okurky, ledový salát, cuketa, brokolice nebo květák. Naopak zapomeňte na sladké kousky, jako jsou červené a žluté papriky nebo třeba mrkve. Při sladké chuti by nás totiž mělo okamžitě napadnout, že obsahují vysoké množství cukru, a tudíž mají vysokou energetickou hodnotu.

zelenina
Autor: Shutterstock

 

Jestli máte problém s tím, že vás často honí mlsná, pak mějte vždy po ruce vodu s citronem a mátou. Nejen to, že si tím zaplníte žaludek, ale citron má navíc i tu skvělou vlastnost, že nás zbavuje myšlenek na něco mnohem lepšího, sladšího a rozhodně mnohem méně dietního... 

 

Pavla Dostalíková k tomu ještě dodává, aby člověk, který zhubnul, neusnul na vavřínech. "Mé osobní zkušenosti s klienty jsou, že hubnutí je jednodušší proces než následné udržení váhy. A je v podstatě jedno, jak rychle klient zhubnul. Nejdůležitější a nejnáročnější fází tohoto procesu je fáze fixace hmotnosti a udržení nového životního stylu," varuje. Proto berte snížení váhy skutečně jako pouhý začátek dlouhého běhu.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji