Chcete vyzkoušet očistnou kúru? Musíte se na ni připravit!

Chcete vyzkoušet očistnou kúru? Musíte se na ni připravit!
12. února  2015 
 06:05

Ačkoli lékaři radí lidem, aby nevěřili v zázračný účinek detoxikační kúry, existuje rovněž mnoho lidí, kteří na ni přísahají. Tvrdí, že když si čas od času něco podobného dopřejí, minimálně po psychické stránce se cítí lépe a zároveň jim to pomáhá držet svou váhu v normě. 

Vitalita, skvělý pocit i vzhled – takové mohou být výsledky očistné kúry. Když se drží podle pravidel, dokáže zázraky. Zvláště tehdy, pokud žijete ve spěchu a jíte nezdravě.

Při kúře musíte dodržovat pitný režim, pít vodu nebo ovocné šťávy bez cukru. Existují různá pravidla, ovšem nejdůležitější je bezpečnost. Kratší očistné kúry můžeme provádět doma sami, ty delší je však lépe konzultovat s lékařem. 

Před dietou navštivte lékaře 

Autor: Shutterstock.com
Pokud jste alergici, berete léky proti osteoporóze, podstupujete hormonální léčbu, jste před operací nebo po ní, pak byste měli před zahájením kúry navštívit lékaře.

Budete tak moci podstoupit očistu bez rizika. Když se rozhodujete o druhu očistné kúry, musíte mít na paměti také svou práci. Očistné kúry mohou totiž snižovat tlak, zpomalovat vaše reakce – pokud se tedy musíte učit, jste řidičem nebo například pokladní, měli byste očistu podstoupit ve dnech volna. 


Když snížíte svůj energetický příjem, nutíte organismus sáhnout do rezerv. Tak začíná proces očišťování organismu od starých a poškozených buněk ve střevech. Jsou to nejen zbytky nestráveného jídla, ale také hlenů a ohromné množství bakterií. Když se jich zbavíme, střevní mikroflóra se regeneruje, čímž se zvyšuje naše imunita. 

Můžete si vybrat - kúra pro zdraví, nebo dobrou náladu? 


Autor: Shutterstock.com

Hladovka může být zdravá, i když ji provádíme jen jednou za čas. Když hladovíte jednou za dva týdny, může vás ochránit před nadváhou a některými vážnými chorobami, jako je například cukrovka. A to i v tom případě, když jíme nezdravě a moc se nehýbeme. 


Když si chcete vylepšit vizáž, zvýšit sebevědomí nebo shodit pár centimetrů v pase, stačí vám několikadenní dieta, která se skládá z ovoce, zeleniny nebo šťáv. Pokud chcete z organismu dostat veškeré škodliviny, a posílit tak své zdraví, měli byste podstoupit hladovku trvající zhruba dva týdny. Aby to bylo stoprocentně bezpečné, měli byste o hladovce něco vědět. Napovíme vám, jak hladovět zdravě. 

Příprava na detox, nic nepodceňujte

Několik dní před kúrou 

  • úplně se vyhněte těmto věcem: alkoholu, silné kávě, čaji, jídlu, které je těžko stravitelné – trávicí trakt si musí odpočinout 
  • místo soli používejte koření a bylinky – napomůžete tak trávení 
  • večer před hladovkou vypijte pročišťující čaj – čistá střeva kúře napomáhají 
  • každý den musíte vypít nejméně jeden a půl litru vody, pomáhá gymnastika a oddechové techniky 

Jóga při očistné kúře 

Očistné kúry je nejlepší podpořit ještě cvičením. Trocha pohybu totiž podporuje práci jater a napomáhá organismu rychleji se zbavovat nečistot. Zrychluje se také metabolismus. 

Co ke cvičení jógy potřebujete? Najděte si teplé a klidné místo. Pomohou vám také aromatické svíčky, květiny a klidná meditační hudba. Meditaci je nejlépe provádět ráno a odpoledne. 

Než ráno vstanete 

  • Po probuzení se nejlépe protáhnete tím, když si představíte, že vás někdo tahá za ruce i nohy. Toto cvičení můžete provádět i vestoje. 
  • Protáhnutím připravíte organismus k očistě, protože povzbudíte lymfatický systém. 
  • Podobně pracuje také voda se šťávou z citronu. 


Naučte se dýchat 

Pravidelné a správné dýchání je zárukou, že do svých plic nabíráte správné množství vzduchu, čímž posilujete organismus a podporujete krevní oběh. Při očišťování je třeba dýchat tak, abyste využívali celou kapacitu plic. 
To je možné jen v případě, kdy dýcháte správně. Naučte se to. Postavte se rovně a ruce položte na prsa. Nadechněte se nosem, jak jen nejvíc můžete, při nádechu používejte svůj hrudník. Vydechněte ústy. Takový způsob umožňuje nabrat do plic největší množství vzduchu, navíc nás celkově uklidňuje. Ráno udělejte takových nádechů a výdechů asi 10. Techniku si nacvičte a cvičte několikrát denně. 

Povzbuďte práci jater 

Ohýbání nebo dřepy, tyto jednoduché cviky dokážou "masírovat" například játra nebo lymfatický systém. Díky tomu se tělo rychleji očišťuje. Kromě ranního kroužení ramen, zad a zápěstí zkuste také tento cvik, který povzbudí práci jater: lehněte si na břicho, s nádechem zvedejte natažené ruce a nohy vzhůru, co nejvíc to jde. Toto cvičení opakujte třikrát denně mezi jídlem. 

Autor: lak, wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji