Češi jsou nejtlustší v Evropě. Jsme totiž líní a kupujeme nezdravé jídlo

Češi jsou nejtlustší v Evropě. Jsme totiž líní a kupujeme nezdravé jídlo
5. února  2015 
 06:00

Máme několik pěkných prvenství, na která můžeme být jako národ hrdí. Bohužel to na druhé straně vyrovnáváme i těmi nehezkými. Třeba obezitou a nadváhou. Statistiky ukazují, že tady také, minimálně v Evropě, okupujeme první místa. Není divu, když se téměř 60 procent obyvatelstva na křivce BMI ocitá v červených číslech. Naopak mezi nejhubenější národy patří Francouzi, Italové, Švýcaři, ale také třeba Rumuni.

Na jednu stranu se to může zdát jako velký paradox. Rok od roku se sice dožíváme více let, na druhou stranu přitom ale neustále kyneme. Vždyť je přece nadváha nezdravá! Ano, však také naše dlouhověkost není naší zásluhou, nýbrž musíme za ni  poděkovat stále se zlepšující medicíně. 

 

Podle průzkumů zhruba šest lidí z deseti v Česku má BMI vyšší než ideální – většina z nich sice trpí jen nadváhou a ne obezitou, ale žádná sláva to rozhodně není. Obézní je zhruba jedna pětina. 

 

Ze statistik, které nedávno dal dohromady a zveřejnil britský deník The Independent, vyplynulo, že podobně jako Češi jsou na tom ve světě už jen Američané, Venezuelané či Egypťané a obyvatelé Jihoafrické republiky.

 

Vůbec nejobéznější jsou obyvatelé pacifických ostrovů – zde je první Americká Samoa, kde je dokonce 75 procent lidí prakticky obézních. 

Za nadváhu v naší zemi může do velké míry vlažný vztah k tělesné aktivitě. Na první pohled se sice může zdát, že kdekdo běhá nebo jezdí na kole, ale ve skutečnosti se to týká jen malé části populace. Většina lidí bohužel pohybu neholduje, což je zvláště v kombinaci s levnými, avšak často nekvalitními potravinami pro váhu hodně špatné. 

 

Spočítejte si svůj BMI

 

Obézním lidem chybí pohyb.
Autor: Profimedia.cz
V případě nadváhy je člověk ještě schopen vše do určité míry vyřešit sám a zdravotní rizika zde sice jsou, ale ne tak velká. U obezity se pacient zdravotním obtížím nevyhne. Často navíc potřebuje s hubnutím pomoct od odborníka, někdy i lékaře. Pokud je BMI (body mass index) vyšší nebo roven 25, jde o nadváhu. Když se hodnota dostane na 30 a výše, jde o obezitu. 

 

Svůj BMI si můžete vypočítat zde.

 

Každopádně oba dva stavy jsou pro člověka nebezpečné a zvýšená hodnota BMI by pro něj měla být alarmující. V mnoha případech to není způsobeno pouze nekontrolovatelným pojídáním všeho, co jen přijde pod ruku, ale i geny. Což ale není výmluva, pouze nevýhoda. 

Nadváha je vlastně takový předstupeň obezity. To znamená, že tělesná hmotnost se nepodepisuje pouze na vzhledu, ale už i na zdraví. V případě obezity lze hovořit o nemoci, která má i své příznaky. Těmi jsou problémy s klouby, hlavně tedy s těmi v zádech, kolenou a kyčlích, které se mohou natolik opotřebit, že je nutné podstoupit operaci (a zhubnout).

Dalším příznakem je zvýšený cholesterol a většinou i krevní cukry, takže obézní člověk trpí cukrovkou druhého stupně. Jedinci s takovýmto problémem dělá také problém dýchání, každý, byť sebemenší, pohyb ho vyčerpá. Trpí spánkovou apnoí. A za příznak by se daly považovat i psychické problémy, které se s přibývajícími kily objeví.

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji