Největší dietní omyl? Džusy jsou zdravé. Ne, naopak zhoršují obezitu!

Největší dietní omyl? Džusy jsou zdravé. Ne, naopak zhoršují obezitu!
2. února  2015 
 06:00

Čím více ovoce, tím zdravější nápoj je? Jak kdy. A že by byly ovocné nápoje, tedy zejména džusy, dietní? Tak to už bohužel vůbec. Pokud se jich nechcete nebo nedokážete vzdát, měli byste každou sklenici džusu poctivě započítat mezi svůj denní energetický příjem. Protože tohle pití má většinou nejméně tolik energie jako obávané limonády. A proto může patřit mezi příčiny toho, že se vám nedaří zhubnout. 

Zdraví a dieta nejdou vždycky ruku v ruce. Stačí se podívat na ovocné džusy – zdravé jsou, ale váha po nich půjde nahoru. Stačí se podívat na energetickou hodnotu – ovocné džusy mají běžně více než 2000 kilojoulů na litr, což je plus minus stejně jako limonády.

 

Co do vydatnosti je v podstatě jedno, zda jsou stoprocentní a bez přidaného cukru nebo zda jde o ty s třeba padesátiprocentní koncentrací, které už se bez nějakého doslazování neobejdou. Na množství kilojoulů nemá vliv ani to, zda jde o fresh džus nebo džus v krabici, který bývá často vyroben z koncentrátu. Tady platí pouze to, že přírodní nedoslazované džusy jsou zdravější. 

Počítejte s tím, že tři deci ovocného džusu – tedy běžná sklenička na pití – mají zhruba 500 až 600 kilojoulů. Což je více než jeden rohlík. Nebo jinak – litr kvalitního džusu vyrobeného z čerstvého ovoce obsahuje stejně energie jako 30 kostek cukru.

 

Mimochodem, klasické sladké limonády jsou na tom o něco lépe, v litru je většinou do 25 kostek cukru. Ne tedy, že by to bylo nějak málo, ale je dobré si to uvědomit ve vztahu k džusům. 

 

Sladké pití rozhodí metabolismus

 

Pomerančový džus
Autor: Shutterstock.com
Pokud chcete vybrat co nejvhodnější nápoj a nestačí vám voda, hledejte něco, co má energetickou hodnotu do 70 kilojoulů na jedno deci, tedy do 700 kilojoulů na litr.

 

Pozor, na malých baleních nápojů si musíte hlídat, zda se energetická hodnota vztahuje k litru tekutiny, nebo třeba pouze k nabízené třetince. Správně by mělo být uvedeno obojí, ale někdy jsou popisky matoucí. 

 

Na sladkých nápojích včetně džusů je zrádná i další věc: jelikož jsou poměrně hutné, falešně se jimi na chvílí nasytíme, abychom pak měli o to větší hlad – kvůli cukru, který obsahují, se vám rozkolísá hladina krevního cukru. A už hledáte, co byste snědli. 

Takže, jak se s džusem popasovat? Klidně si sklenku k snídani dejte, volte nějaký kvalitní a nic jiného sladkého už nejezte. Pijte ho třeba k jogurtu nebo vajíčkům. Ale pití na žízeň nebo třeba k obědu to skutečně není. Pokud si ho nechcete odepřít, řeďte ho hojně vodou – padesátiprocentní džusy tu rozhodně řešením nejsou, protože ty jsou slabší jen kvůli ceně, ale výrobce je kvůli chuti doslazují. 

 

Mimochodem, zeleninové džusy jsou podstatně dietnější. Bohužel, málokdo je považuje ze stejně chutné. Týká se to třeba džusu rajčatového, ovšem neplatí to u všech – mrkvová šťáva už zase moc dietní není.  

 

Nápoj Energetická hodnota / 100 ml
Voda  0 kilojoulů
Nápoje s umělými sladidly  0 až 20 kilojoulů
Pití z ovocného sirupu  70 kilojoulů
Slazené minerálky  80 kilojoulů
Limonády  190 až 210 kilojoulů
Rajčatový džus   70 kilojoulů
Mrkvový džus   160 kilojoulů
100% ovocný džus  220 až 280 kilojoulů
Neředěný sirup   120 kilojoulů

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji