Light potraviny? Zapomeňte, že je lze jíst často! Je v nich cukr i tuk!

Light potraviny? Zapomeňte, že je lze jíst často! Je v nich cukr i tuk!
30. ledna  2015 
 06:00

To, že byste při hubnutí měli jíst méně, neznamená, že stačí přesedlat na light potraviny. Beztak se nedají doporučit jako ideální cesta k tomu, jak zhubnout. I mezi nimi byste si měli vybírat, protože mnohé z nich vám mohou prokázat medvědí službu. 

Hned několik chytáků v sobě skrývají potraviny označované slovy "light" nebo "nízkotučné". Jedním z nich je dojem, který vyvolávají – zákazníci snadno získají dojem, že co je označeno slovem light, je dietní a lze toho sníst velké množství. Paradoxně po těchto potravinách tak přiberou. 

 

Přitom někdy je rozdíl mezi energetickou hodnotou výrobků tak malý, že té dietnější verze můžete bez rizika sníst jen o kousek více – platí to třeba pro tvrdé sýry. Jindy je sice rozdíl třeba v množství tuků větší, ale výrobek typu light je doplněný škroby kvůli hustotě nebo je příliš sladký. Týká se to například jogurtů a ukázal to i velký test deníku Blesk. 

Každopádně se vyplatí vědět, že mezi light a běžným jogurtem může být rozdíl sotva – v obsahu tuku – pár procent, která už vás nevytrhnou, zatímco na normálním jogurtu si více pochutnáte. Nic naplat, tuk je zkrátka nositelem chuti. 

 

Převedeno na čísla, nízkotučný jogurt má například jedno procento tuku, běžný tři, což také není zase tak moc, a může se tedy i při dietě. Vyhněte se jen smetanovým, které sice chutnají výborně, ale deset procent tuku už je prostě moc. 

 

Mimochodem, mezi polotučným a odtučněným mlékem je rozdíl asi procento tuku (1,5:0,5), přičemž nedostatkem toho odtučněného je, že v něm už nejsou téměř vitaminy a minerály. Pokud nepijete mléko denně na litry, s klidem zůstaňte u polotučného. Na druhou stranu, pokud kupujete třeba odlehčenou kysanou smetanu – řekněme, že normální má dle výrobce 15 až 18 procent tuků, odlehčená 12 až 14 procent – tak to samozřejmě rozdíl je, ale že by byl zásadní? Najdete i zakysanou smetanu s ještě menším podílem tuku, ale schválně se podívejte na obsah škrobu. 

 

Zrádné limonády a sušenky

 

Pochutnáváte si na pepsi? Možná proto, že nevíte, jak se vyrábí.
Autor: Profimedia.cz
Větší smysl než u jogurtů má pátrání po nízkotučných variantách u sýrů, protože tam už je rozdíl v obsahu tuku mnohem větší. Zatímco poctivý tvrdý sýr s 45 procenty tuku v sušině má kolem patnácti set až dvou tisíc kilojoulů na deset deka, třicetiprocentní sýr zhruba 1200 a dvacetiprocentní necelou tisícovku. 

 

Pozor na všelijaké light limonády – u těch se toto označení vztahuje k množství obsaženého cukru, a jelikož ho výrobci nahrazují umělými sladidly, snadno se dostanete na nulu, co se energetické hodnoty týče. Ale žádná výhra to stejně není, protože jejich sladká chuť zvyšuje riziko, že vás "začne honit mlsná". Navíc, ne všechna umělá sladidla neobsahují ani kalorii. 

 

Podobně zrádné jsou i sušenky, na kterých se sice většinou neobjevuje nápis light, ale například informace, že v nich je méně cukru. Ano, to bude asi pravda, ale v tom případě budou pravděpodobně stále stejně tučné. Navíc cukru v nich je méně například o čtvrtinu, a to z nich stále nedělá dietní jídlo.

Proto se moc na všelijaké odlehčené verze oblíbených mléčných výrobků nebo všelijakých pochoutek zase tak moc neupínejte a snažte se spíše odlehčit svůj jídelníček jako celek. Protože pokud si dáte jogurt bez tuku, ale přeslazený, dostanete po něm brzy tak akorát hlad. Vy přitom hledáte svačinu, která vás zasytí na dvě až tři hodiny. 

 

Navíc některé výrobky, jako jsou například mléčné zákysy nebo ovocné tvarohy s jogurtem, se většinou žádným nápisem light pyšnit nemohou, většinou jsou však pro dietu vcelku vhodné. Nejlépe to poznáte tak, že v obchodě skutečně důkladně prostudujete obaly. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji