Proč je rýže někdy horší než brambory aneb víte, co je glykemický index?

Proč je rýže někdy horší než brambory aneb víte, co je glykemický index?
26. ledna  2015 
 06:00

Nestačí se zajímat jen o energetickou hodnotu jídla, protože záleží i na tom, na jak dlouho zažene hlad. Je to důležitější, než si myslíte – pokud vám po nějakém jídle brzy vyhládne, hrozí, že se tím dalším zbytečně přejíte. A rychle vyhládnout vám může i po něčem, co vám přitom dodalo spoustu kilojoulů. Příklad? Sáček bonbonů. Energií se vyrovná obědu, ale vám už nejpozději za hodinu bude kručet v břiše. S takovou pak snadno překročíte doporučovaný denní energetický příjem. Kouzlo, které by vás mělo zajímat, se jmenuje glykemický index. 

Nebojte se pojmu glykemický index. Zní to možná složitě, ale není těžké pochopit, v čem tenhle trik spočívá, a vytěžit z něj pro své hubnutí co nejvíce. Základní poučka je jednoduchá: jídlo vám pomůže zhubnout tehdy, když má nízký glykemický index. Ten přímo souvisí s množstvím cukru, které obsahuje – čím méně, tím lépe. 


Pozor, neznamená to, že nemáte jíst žádné cukry – protože ty ke svému fungování potřebuje například mozek. Znamená to, že si mezi nimi musíte vybírat a nejíst jich zbytečně mnoho. 


Právě kouzlo s glykemickým indexem vám vysvětlí například to, proč po klobáse nepřiberete, ale po koblížku ano, ačkoli spoustu kilojoulů obsahují obě jídla. Klobása je cukrů prostá, a i když obsahuje tuky, není to pro vaše tělo taková rána jako zákusek obsahující kromě tuků i cukry, po kterých vám navíc až moc rychle vytráví. 

Bohužel, v naší běžné stravě hrají prim jídla s vysokým glykemickým indexem, ať už jsou to bílé pečivo, rozvařené a nevhodně upravené přílohy, hranolky, hamburgery, popcorn, nemluvě o všelijakých čokoládových tyčinkách. Když člověk jí taková jídla, může přibírat víc než člověk, který toho sní co do energetické hodnoty stejně, ale lepšího složení. 

 

Pokud jídlo obsahuje mnoho cukru, a má tudíž vysoký glykemický index, zvyšuje jeho konzumace hladinu krevního cukru, a právě její kolísání stojí za pocity hladu. 

 

Přílohy? Hodně záleží na způsobu úpravy


Autor: Shutterstock.com
Převedeno do praxe to znamená třeba to, že si klidně můžete dát těstoviny v přiměřeném množství, ale rozhodně se vyhněte tomu, aby byly rozvařené. Pokud budou takzvaně na skus neboli al dente, budou daleko vhodnější. 


Podobné je to s bramborami. Věřili byste, že brambory vařené ve slupce mají glykemický index neboli GI 50, bez slupky 87 a coby kaše 70? Divíte se, jak to, že kaše má lepší GI než samotné brambory? Mohou za to bílkoviny v mléce a másle, které se do ní přidávají. Porce bramborové kaše o 200 gramech má 600 kilojoulů. To se dá klidně srovnat s vařenými bramborami, ty mají na 200 gramů energii 580 kilojoulů. Referenční hodnota GI činí 100, což odpovídá glukóze. Mimochodem, hranolky mají 95. 

Stejné je to s rýží, kde záleží nejen na konkrétní úpravě, ale také na použitém druhu. Sypká basmati je v pořádku, měkounká jasmínová už moc ne. Zatímco basmati má GI zhruba 50, jasmínová rýže podle některých zdrojů dokonce 109, podobně jako třeba kukuřičná polenta. Tak hodně má třeba pivo, před kterým varují snad všichni poradci na hubnutí světa. 

A co ovoce? Samozřejmě, lepší je takové, které sotva dozrálo, než to, které se už skoro rozpadá. Index snižuje také to, když člověk jídlo jí s tuky či bílkovinami. Je proto lepší sníst třeba jablko s kouskem sýra než dvě samotná jablka. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji