15 triků na hubnutí v zimě aneb proč jsou červené omáčky lepší než bílé?

  • 15 triků na hubnutí v zimě aneb proč jsou červené omáčky lepší než bílé?
    31. ledna  2015 
     06:00

    Že se zima na hubnutí moc nehodí? Přijde na to. Když znáte ty správné triky, podaří se vám to. V lepším případě si alespoň udržíte váhu, která má jinak tendenci v zimě lézt nahoru. Věděli jste, že chuť na sladké můžete zahnat syrovátkou a že je vždycky lepší dávat přednost červeným omáčkám před bílými? 

  • Ryba místo klobásy


    Grilovaný losos
    Autor: shutterstock.com
    Jezte častěji grilované nebo pečené ryby. Jsou bohaté na jod a obsahují prospěšné tuky. Máme pro vás jednoduchý návod na přípravu: tresku položte na alobal, posypejte bylinkami, pokapejte citronovou šťávou a osolte. Grilujte nebo pečte asi 20 minut.

  • Syrovátka nahradí čokoládovou tyčinku


    Autor: Shutterstock.com
    Máte chuť na sladké? Lehká pomoc. Kupte si osvěžující syrovátkový nápoj. Naplní vám žaludek a dodá dostatek energie. Jen to s ním také nepřežeňte, obsahuje také nějaké kalorie, a proto je dobré jeho popíjení doplnit pohybem. 

  • Tuňák coby ideální oběd


    Autor: Hellmann´s, www.thinkstockphotos.co.uk
    Tuňákový sendvič je ideální zdroj omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro látkovou přeměnu. Místo tuňáka v oleji (100 g = 1300 kJ) si ho dopřejte raději ve vlastní šťávě (450 kJ).


  • Zelený čaj spaluje tuky


    Zelený čaj má údajně léčivé účinky.
    Autor: scom
    Nemáte rádi kávu? Potom si místo ní dávejte zelený čaj. Obsahuje méně kofeinu a nacházejí se v něm látky, které dokážou nastartovat spalování tuků.


  • Hlídejte si příjem železa


    Hovězí steak
    Autor: Shutterstock.com
    Bez železa v potravě neprobíhá správné spalování tuků, protože náš organismus nedokáže přijmout dost kyslíku k jejich spálení. Proto byste si měli denně dopřát „porci“ železa v podobě hovězího masa, petržele nebo tykvových jader.

  • Chroupejte mrkev


    Mrkev
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud patříte mezi ženy, které musí u počítače nebo u televize vždycky něco jíst, připravte si zásobu mrkvových tyčinek. Ty můžete chroupat celkem bezstarostně, jsou nízkokalorické, a navíc obsahují betakaroten, který posiluje imunitu.


  • Červená je lepší než bílá


    Rajčatový základ pro omáčku
    Autor: Profimedia.cz
    Omáčky s červenou barvou mají rajčatový základ, který je méně kalorický než bílé omáčky se smetanovým základem, které jsou navíc někdy zároveň plné sýra. Neplatí to samozřejmě stoprocentně, ale například v restauracích to bývá rada k nezaplacení. 

  • Zažeňte chytře žízeň


    Minerální vody obsahují dostatek minerálů potřebných pro tělo. Nemělo by se to s nimi ale přehánět.
    Autor: Profimedia.cz
    Žízeň je alarmujícím signálem, že tělu chybějí tekutiny. Pijte pravidelně nízkomineralizované minerálky, ovocný čaj, ředěný jablkový džus. Slazené nápoje vůbec nepijte.

  • Zapomeňte na polotovary a hotové výrobky


    Na nákup choďte zásadně po jídle.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud si kupujete polotovary, kontrolujte v nich obsah cukrů a tuků. Pokud jsou v informacích o složení výrobku na prvním až třetím místě, nechte takový produkt raději v regále. Zvláště pokud jde o nevhodné tuky či nevhodné cukry

  • Kofein pomáhá



    Káva může zhoršit bolestivé křeče během menstruace.
    Autor: Shutterstock.com
    Dva šálky kávy denně urychlují látkovou přeměnu, a díky tomu tělo spálí až o 15 procent energie navíc. To je v přepočtu asi 160 kJ denně a 1100 týdně.

  • Máta zažene chuť na sladké

    Autor: Shutterstock.com
    Máte chuť na něco sladkého? Tak si dejte peprmintový bonbon bez cukru. Díky svěží chuti zažene chuť na čokoládu.

  • Jednou denně mléko, ke svačině jogurt


    Podle odborníků zažité mýty o jídle už dávno neplatí!
    Autor: profimedia.cz
    Mléko a mléčné produkty dodávají tělu vápník důležitý pro látkovou přeměnu. Pozor, vždy si vybírejte nízkotučné alternativy. 
    Denně si dopřejte jeden probiotický jogurt. Nastartuje vám trávení a dodá vápník. Tento minerál potřebujeme k produkci „štíhlých hormonů“.

  • Čokoláda v miniporcích


    Hlavně ženy podrážděnost z nedostatku spánku zahánějí sladkostmi a kila jim přibývají.
    Autor: Shutterstock.com
    Ani čokoláda není tabu, pokud sníte pouze jeden čtvereček denně, nebude vaše štíhlá linie ohrožena. Vyberte si kvalitní druh hořké čokolády a nekupujte si velké tabulky, protože vás snadno svedou k nepředloženému mlsání.


  • Pikantnost napomáhá spalování

    Sweet chilli marináda
    Autor: Profimedia.cz
    Je nakonec jedno, zda si dopřejete jídlo, v němž je pálivá paprika, nebo rovnou chilli, kurkumu, skořici nebo třeba zázvor. Jde o to, že pálivé koření má kladný vliv na výkonnost našeho spalování a to se nakonec skoro vždycky hodí. Navíc hřejí, takže se nebudeme klepat zimou a snažit se zahřát třeba horkou čokoládou se šlehačkou. 

  • Pořádně odpočívejte, hodně spěte

    Žena leží na břiše.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo málo spí, bývá tlustší. A víte proč? Protože nevyspalý člověk je unavený a chybí mu energie, kterou se tělo snaží získat někde jinde, tedy třeba z jídla. Navíc nás v takovém stavu nutí jíst věci příliš sladké a tučné, a tak dlouhodobý nedostatek spánku prokazatelně zvyšuje tendenci k přejídání, a tím pádem i k nadváze nebo obezitě. Navíc se tím rozhodí i biorytmy a výkonnost metabolismu. 

/
Autor: wall, red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji