Latté po obědě? Děláte chybu, má více kilojoulů než houska se šunkou

Latté po obědě? Děláte chybu, má více kilojoulů než houska se šunkou
26. ledna  2015 
 06:05

Malé zrady, které dokážou úplně rozhodit dietní rytmus. Protože si jimi nenápadně, ale zásadně zvyšujete denní energetický příjem. Nemusí to být pouze potraviny. Věděli jste, že takové caffe latté má energetickou hodnotu kolem 500 kJ, což odpovídá doporučované hodnotě odpolední svačiny? A jak moc si zvýšíte hodnotu svačiny, když ji zapijete džusem? 

Každý máme rituály, bez kterých si nedovedeme představit normální den. Pro někoho je to šálek dobré kávy, případně ještě s mlékem. Ráno ke snídani, ihned po příchodu do práce, po obědě a ještě jednu před večeří. I když se to nemusí na první pohled zdát, i taková zdánlivě nevinná věc, jako je káva s mlékem, může znesnadnit vaši snahu zhubnout. 

 

Káva místo svačiny

Káva může být takovou malou zradou při dietě.
Autor: Shutterstock.com

 

 

Jeden hrnek obyčejné, rozpustné kávy s trochou mléka má kolem 200 kJ. Pokud jste zvyklí vypít denně alespoň tři, už se dostáváte k 600 kJ, což je přesně tolik, kolik by měla mít odpolední svačina. Znamená to tedy, že pokud chcete zhubnout, ale nevzdat se tří kofeinových zázraků denně, museli byste vyřadit ze svého jídelníčku jednu svačinu. Je jen na vás, jak si jídelníček uspořádáte a čemu dáte přednost. V takovém případě ale nesmíte zapomenout na to, že vám pravděpodobně budou chybět některé živiny, proto je doplňte zase jinde. 

 

Jestli jste "závisláci" pouze na klasické kávě s mlékem, ještě na tom nejste vlastně tak zle. Pokud se vám podaří ji omezit třeba jen na dvě denně, dá se s tím pracovat, aniž byste se museli omezovat někde jinde. Jenže pokud nedokážete odolat pokušení dát si latté či nějakou ochucenou kávu, udělá vám to v jídelníčku mnohem větší rotyku. Obyčejné klasické latté macchiato může mít až 850 kJ. U ochucených se může energetický příjem vyrovnat jednomu obědu.

Pomerančový džus
Autor: Shutterstock.com

Ovocné džusy pijte výjimečně

 

Když už jsme u těch nápojů, malou zradou mohou být i ovocné džusy. I když se na krabici píše, že je to 100% džus, neznamená to, že si můžeme dovolit ho pít jako normální vodu. Protože kromě toho ovoce slisovaného do tetrapacku jsou v něm i sacharidy. Pokud je džus skutečně kvalitní, můžeme ho občas zařadit do jídelníčku, ale nemělo by to být příliš pravidelné. 

Pokud si chceme dát občas skleničku džusu a nezpůsobit si tím příliš velké potíže, je důležité i to, jakou příchuť volíme. Nejlépe uděláme, pokud sáhneme po grepovém nebo pomerančovém, které mají kolem 350 kJ na sklenici. Na druhém konci této stupnice je banánový džus, který má při stejném množství téměř dvojnásobek, tedy asi 660 kJ.

 

Sacharidy schované v ovoci

 

Sušené ovoce
Autor: Shutterstock.com

Ovoce samo o sobě může způsobit v dietě pěkný zmatek. Stačí ho jíst ve špatnou hodinu, ve špatném množství, nebo i dokonce ve špatné formě. Třeba sušené ovoce může být také zrádné. Při tomto procesu je z něj sice odstraněna voda, ale už ne cukry. Což znamená, že všechno to, co obsahuje třeba meruňka, se najednou zdrcne to takového malého kousku. A je jasné, že zatímco normálně byste snědli třeba tři meruňky, najednou jich sníte mnohem více. Přitom 100 gramů sušených meruněk má 1000 kJ, zatímco 100 g čerstvých má pouze čtvrtinu, tedy kolem 250 kJ. Navíc je důležité sledovat pozorně složení. Do některého ovoce se přidává cukr, aby nebylo tak kyselé.

 

Na druhou stranu to má i své výhody, protože sušené ovoce dokáže zahnat mlsnou a pořád je to mnohem lepší než zobat třeba chipsy. Vyvarovat byste se ale měli banánových lupínků. Ty mají ještě dvakrát více kilojoulů než třeba výše zmíněné meruňky. Všeobecně banány by při redukci diety měly být spíše výjimečnou záležitostí a měli byste je střídat s ovocem s menším obsahem sacharidů.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji