Sedm jídel, která se dietně jen tváří! Dejte si pozor na ovoce a saláty!

Sedm jídel, která se dietně jen tváří! Dejte si pozor na ovoce a saláty!
22. ledna  2015 
 06:00

Že bychom neměli dávat na první pohled u lidí, je věc samozřejmá. Ale platí to u jídla. To, co na první pohled může vypadat nevábně, může být vrcholem delikates – stejně jako třeba zeleninový salát, který se zdá naprosto dietní, může být naprostou kalorickou bombou. Nenechte se ošálit a dejte si pozor, zda to, co se zdá dietní, vám skutečně pomůže zhubnout. Poradíme vám, jak se v tom vyznat. 

K snídani müsli, k obědu zeleninový salát, ke svačině nízkotučný bílý jogurt a k večeři kus bezlepkového chleba. I když se tento jídelníček může zdát dietní, při bližším prozkoumání to žádná sláva není.

 

Snídaňové müsli

 

Müsli, pokud není sypané, ale pražené, se může stát akorát tak miskou plnou prázdných kalorií, sacharidů a tuků. Bez dostatku vlákniny, která by vás zasytila na dopoledne. To znamená, že budete mít mnohem dříve hlad, takže ve výsledku toho sníte více, než kdybyste si dali müsli sypané nebo třeba celozrnnou housku se šunkou. 

 

Müsli tyčinky
Nemáte rádi müsli tyčinky? Věřte, že když vás chytne mlsná a nebudete chtít přibírat, budou se místo dortíků hodit!
Autor: profimedia.cz

 

Podobně jako snídaňové müsli jsou na tom i müsli tyčinky. Doporučení, že každá žena na dietě by měla mít alespoň jednu v kabelce pro případ nouze, je sice dobrým řešením, ale skutečně nouzovým. A pokud by měla müsli tyčinka v kabelce zaujímat místo poslední záchrany, tak jedině v případě, že je bez polevy. Ty jsou totiž velmi tučné a svou energetickou hodnotou by mohly bez výčitek svědomí zastupovat některé sladkosti, které se tím netají.

 

Vůbec nejlepší je ale místo müsli tyčinek sáhnout po proteinových tyčinkách, které vám dodají skutečně energii, kterou potřebujete, a neobsahují toho více, než je skutečně nutné.

 

Zeleninové saláty

 

Stejně tak svou povahou a vzhledem klame zeleninový salát. Tedy ve většině případů. Za prvé samotný salát k obědu je nedostačující a za druhé, pokud si ho koupíte někde v obchodě a nepřipravíte doma, pravděpodobně bude i s dresinkem. Například takový oblíbený salát caesar by proto měl být pro dietní strávníky zapovězený.

 

Jeho energetická hodnota se pohybuje kolem dvou tisíc kilojoulů, což odpovídá obědu, ale nenajdete v něm skoro žádné bílkoviny, a naopak má hodně tuku, takže jako hlavní jídlo naprosto selhává. Ostatně, co byste čekali od smažené slaniny, krutonů, pár kousků masa, parmezánu, zálivky a zeleniny akorát tak, aby se neřeklo...?

 

Nízkotučné jogurty
Nízkotučné potraviny obvykle obsahují místo tuku přehnané množství cukru, škrobu a dalších nezdravých zahušťovadel.
Autor: Shutterstock

 

Samotná zelenina je v pořádku, ale k obědu byste si ji měli dávat spíše jako přílohu nějakého masa než samotné hlavní jídlo. A pokud jste skutečným milovníkem zeleninových salátů, pak si je připravujte doma, kde máte dostatečný dohled nad všemi ingrediencemi, a místo majonézové zálivky sáhněte po bílém jogurtu.

 

Ale raději volte klasický než nízkotučný. Ty, které na svém kelímku proklamují nižší obsah tuku, jsou totiž často dohušťovány škrobem, tedy v podstatě cukrem. Navíc často bývají bez chuti, proto se do nich přidává i více cukru jako takového. Ideální volbou je takový jogurt, který má do tří procent tuku. 

 

Tmavé pečivo

 

Když procházíte v obchodě oddělením s pečivem, pravděpodobně s lehkým odporem přejdete bílé pečivo a zamíříte rovnou do oddělení poněkud tmavšího. Ale pouhá barva ještě nezaručuje to, že je rohlík dietnější. To, co je třeba sledovat, je složení.

 

Černé ovce mezi zdravějším pečivem poznáte podle toho, že jejich složení začíná slovem "pšenično-". Pokud je to však obráceně a na prvním místě je třeba "žitno-", je to v pořádku a můžete si být jisti, že větší podíl v pečivu zaujímá žitná mouka, nikoliv pšeničná. Naprosto klidní můžete být ve chvíli, kdy je na pečivu napsáno "celozrnné". Pak ho klidně přihoďte do dietního košíku.

 

Ovoce
Autor: Shutterstock.com

 

Ne všechno, co je zdravé, musí být nutně i dietní. Třeba takové ovoce je sice plné vitaminů, minerálů, ale také sacharidů. Proto se při redukci váhy nedoporučuje jíst ho ve velkém množství. Optimální je dát si nějaké dvakrát denně. I tak se ale snažte vybírat ty druhy, které mají nižší glykemický index, tudíž vás zasytí na delší dobu.

 

Na seznamu zakázaného ovoce by tedy měly být hlavně banány, hroznové víno, mango nebo v poslední době tolik oblíbené kaki. Samozřejmě neznamená to, že musíte úplně zanevřít na toto ovoce. Jen je dobré si uvědomit, že pokud chcete skutečně zhubnout, můžou vaši snahu zhatit i tyto zdánlivé drobnosti.

 

"Polystyren" a kukuřičné chlebíčky
Rýžový chlebíček
Autor: Shutterstock.com

 

Zdá se, že je to takové nic, kterého můžete sníst, kolik si jen zamanete, a ono vás to zbaví hladu, že? Ale taková sláva to není. "Polystyrenové" chlebíčky, neboli kukuřičné, pšeničné, rýžové, mají sice zanedbatelné množství tuků a jsou plné vlákniny, ale také mají vysoký glykemický index. Takže se vám po jejich konzumaci zvýší hladina cukru v krvi a brzy po konzumaci této zdánlivě dietní svačiny budete mít znovu hlad. 

Ještě horší variantou jsou ty, které jsou polité jogurtovou či čokoládovou polevou. Tam totiž o existenci tuků a cukrů není pochyb. Navíc abyste se chlebíčky skutečně zasytili, museli byste jich sníst opravdu velké množství, čímž se zvyšuje i energetický příjem. Skutečně nic pro dietáře.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji