Očistné kúry jsou podvod. Hubnutí pomáhají odlehčovací dny

Očistné kúry jsou podvod. Hubnutí pomáhají odlehčovací dny
18. ledna  2015 
 06:00

Pocit, který se člověka zmocní poté, co zvládl nějakou tu odlehčovací detoxikační kúru, je povznášející. Znamená to, že vydržel den, nebo dokonce týden víceméně o hladu, pouze se zeleninovými šťávami nebo bylinkovými čaji. Platí, že tím můžete o něco povzbudit metabolismus k rychlejšímu spalování. Nechlácholte se však, že díky tomu budete zároveň zdravější – výzkumy ukazují, že pár dní odlehčené stravy rozhodně nesmaže vliv toho, že milujete uzeniny nebo dorty. 

Jeden by snadno uvěřil, že jakmile si dopřeje nějakou tu detoxikaci, bude nejen štíhlejší, ale i zdravější. A že tohle slovo je zrovna hodně v módě – stačí se podívat nejen na všelijaká doporučení ohledně hubnutí, ale také například na nabídku všelijakých wellness center a podobně. 

 

Detox? Jen pro narkomany, říká odborník 

 

...
Autor: Shutterstock.com
Nadšení z detoxikace mírní například Edzard Ernst, specialista na alternativní medicínu z univerzity v britském Exeteru. Neváhá dokonce mluvit o podvodu, když zmiňuje třeba nabídku odborně prováděné detoxikace nebo populární odšťavňovače. Nic proti nim, šťávy z ovoce a zeleniny zdravé jsou, ale podle něj je nefér mluvit o tom, že kdo přejde na tento styl stravování, bude rázem zdravější. Podle Ernsta by se mělo slovo detox používat pouze v souvislosti s lidmi, kteří se zbavují závislosti na drogách. Pokud jde o hubnutí, asi by proto bylo na místě mluvit spíše o odlehčovacích dnech. 

 

Ostatně, sama jsem před časem psala článek o super detoxikační kúře, která spočívala v klystýru prováděném rukou odborníka. Zatímco propagační videa k metodě ukazovala, jak zanesená lidská střeva jsou, oslovený gastroenterolog se zasmál a vysvětlil mi, že v lidských střevech se nic takového prostě nevyskytuje. A ukázal mi video, které nasnímala vyšetřovací kapsle s kamerou, která putuje lidskými útrobami od úst až po konečník. 

 

 

Nepotřebujeme detoxikaci, máme ledviny a plíce

 

Anglický odborník reaguje například na tvrzení o tom, že lidské tělo je plné toxinů, kterých se nedokáže samo dost dobře zbavit, a proto musí přijít na řadu detoxikace. "Kdyby to tak bylo, byli bychom dávno mrtví. Ale my máme játra, ledviny, kůži či třeba plíce, které nás dokáží zbavit všelijakých zplodin látkové výměny," připomíná Edzard Ernst. 

 

Navíc, zastánci detoxikace většinou nedokážou dost dobře vysvětlit, co přesně ty toxiny vlastně jsou. A nejspíše to nevědí ani výrobci potravinových doplňků, které mají být v tomto směru také nápomocné. Nedávno proběhl na britských ostrovech výzkum, který se zaměřil na patnáct výrobků nabízených coby detoxikační – ani jeden z výrobců nedokázal říct, co přesně mají z lidského těla pomáhat odstraňovat. 

 

 

"Můžete jít na sedmidenní detoxikační dietu a pravděpodobně zhubnete. Ale nemá to nic společného s toxiny. Každý by zhubl, kdyby byl týden víceméně o hladu," podotýká profesor Ernst. 

Podle něj jsou některé detoxikační metody dokonce vyloženě nebezpečné – třeba výše zmíněný klystýr, protože při něm hrozí riziko protržení střeva. Na trhu se objevily také takzvané detoxikační tablety, které mění strukturu stolice, takže člověk může skutečně získat pocit, že z jeho těla odchází něco, co by se jinak ven nedostalo. Je to však jen chemická reakce, přičemž vyměšování je pak poněkud bolestivé. 

Kdo si dá práci, může narazit třeba na detoxikační náplasti – nalepíte je na kůži a ony do rána zhnědnou, což má podle výrobce doložit jejich účinnost. Ale opět, jde o pouhou chemickou reakci s vaším potem. Kritici proto mají jasno: podobné kúry, kam patří třeba také čisticí biorezonance, jsou podvodem, který si zahrává s důvěrou zákazníků. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji