Zapomeňte na přísnou dietu. Potřebujete co nejmírnější!

Zapomeňte na přísnou dietu. Potřebujete co nejmírnější!
12. ledna  2015 
 06:00

Pokud byste si snad mysleli, že svět není spravedlivý, svět hubnutí vás v tom rozhodně utvrdí. Platí totiž, že čím častěji jste zkoušeli shodit přebytečná kila, tím přísnější na sebe budete muset při dalším pokusu být. A co hůře, když to s tempem hubnutí přeženete, zpomalíte si metabolismus natolik, že už se nikdy nebudete moci pořádně najíst. A o to rozhodně nejde. Váš denní energetický příjem nesmí překročit bezpečnou mez. 

Máte už plán svého letošního hubnutí a na něm napsáno, že chcete shodit deset kilo za dva měsíce? Tak ho zase rychle roztrhejte. Ne, že by to nešlo, ale je to moc rychle na to, aby se vám to povedlo a zároveň jste si váhu udrželi.

 

Dá se to říci také jinak – vaše dieta by měla být co nejméně přísná. Že to nezní logicky? Rozhodně ano. Tady je vysvětlení: pokud chcete zhubnout, musíte samozřejmě jíst méně než dosud. Ale vaším cílem by mělo být pomalé shazování přebytečné váhy, protože to je jednak zdravé, jednak tím stoupá pravděpodobnost, že u hubnutí vydržíte, a nová velikost oblečení vám tak vydrží nejen pár měsíců, ale i celé další roky.

Půl kila týdně úplně stačí, je to 25 kilo ročně


V praxi to znamená, že byste si dietu měli s ohledem na svůj metabolismus vyladit tak, aby vám kila ubývala rychlostí půl kila, maximálně kilo týdně. A nebojte se držet toho půlkila. 

Zdá se vám to málo? Tak si spočítejte, že kdybyste dokázali shazovat půlkilo týdně celý rok, budete mít za dvanáct měsíců dole zhruba 25 kilo, a to dost možná ani nepotřebujete. 

Nebo si převeďte ono půlkilo na dvě kostky másla, kterých se za pouhý týden zbavíte – je to až až. 

 

Kdo hubne opakovaně, zbytečně si zpomaluje metabolismus

 

Převedeno na doporučený denní energetický příjem, nikdy by neměl klesnout pod čtyři tisíce kilojoulů.

A to už je hodně přísná dieta, lepší je jíst pět až šest tisíc kilojoulů denně – pokud při takovém příjmu ještě budete hubnout, což byste rozhodně měli vyzkoušet. 

Dieta, při které energetický příjem činí pět až šest tisíc kilojoulů denně, by měla vyhovět ženě kolem 30 let, která se zase tak moc nepohybuje, ale také není věčnou dietářkou. Inspirací i návodem se vám mohou stát naše vzorové jídelníčky.

Když budete hubnout moc rychle, neradujte se, ale zpomalte


Jakmile zjistíte, že kila nemizí, aniž když snížíte dietu pod pět tisíc kilojoulů denně, zpozorněte. A rozhodně se nesnažte ještě si na talíři něco ubrat, protože tady je čas obrátit se na odborníka. 

Protože za tím může být třeba extrémně zpomalený metabolismus, jehož rychlost budete muset nakopnout vhodně sestaveným jídelníčkem a zároveň dostatkem pohybu. Nebo třeba také problémy se štítnou žlázou, konkrétně snížení její činnosti, které však může odhalit pouze odborné vyšetření. I s tím se dá hubnout, ale budete potřebovat léky a dietu vedenou lékařem. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji