Co jíst při nočních směnách a na služebce, abyste nepřibrali?

Co jíst při nočních směnách a na služebce, abyste nepřibrali?
9. ledna  2015 
 06:00

Někdy se hubnutí bohužel moc nesnese s vaším pracovním režimem. Jakmile člověk jezdí na dlouhé služební cesty, nemůže se najíst, kdykoli potřebuje, a navíc si dát jídlo vhodného složení. Snadno tak překročí doporučený denní energetický příjem a váha stoupá. 

Jak nepřibrat na dlouhých služebních cestách? Klasikou jsou snídaně v hotelu nebo taky bageta narychlo zhltaná v autě či vlaku. Následují dlouhá jednání bez svačin, obědy v rychlosti a velké a hodně vydatné večeře. Často navíc třeba s obchodními partnery, s nimiž je těžké zůstat u zeleninového salátu. 

Zkrátka se tu hromadí hned několik chyb: rozhodně není čas na pravidelné jídlo pětkrát až šestkrát denně v malých porcích, které odborníci většinou doporučují. Dále člověk nemívá šanci vždycky ovlivnit, co na talíř skutečně dostane, a odmítat jídlo například na obchodním obědě by bylo beztak vyloženě neslušné.

 

Tří jídla denně mohou stačit

 

Autor: Shutterstock.com
Přesto se i na stravování na služebních cestách, včetně těch vícedenních, dá dívat pozitivně. Podle nutriční poradkyně Věry Boháčové z Fóra zdravé výživy je dobré, pokud se člověku daří držet tři jídla denně – snídani, oběd a večeři, pak nemusí být nemožnost dát si malou svačinu fatální. 

"Dokonce bych řekla, že tento režim stravování patří k těm lepším, pokud mluvíme o ne úplně standardních podmínkách," uvedla a narážela tak například na lidi pracující na dlouhých směnách v továrnách, které na podobný stravovací režim pomýšlet nemohou. 

 

Velké večeře vadit nemusí

 

Autor: Shutterstock.com
Pokud jsou pracovní jednání nebo směny skutečně neúměrně dlouhé, lze si k malé svačině dát například kousek ovoce, případně bílkovinnou tyčinku nebo levnější, i když ne tak vhodnou tyčinku müsli (pokud možno bez tukové polevy). Důležitý každopádně je dostatek tekutin, nikoli jen kávy. 

 

"Večeře mohou být velké, ale záleží na tom, z čeho jsou poskládané. Základem by měla být bílkovinná potravina, ideálně s nižším obsahem tuku (libové maso, šunka, sýr, ryba), doplněná zeleninou (té může být velká porce) a případně ještě menší porcí přílohy (ideálně nesmažené)," vysvětluje nutriční terapeutka Boháčová. 

 

Když na oběd není šance

 

prodavačka
Autor: Shutterstock
Jsou však profese, které nemají čas ani na pořádný oběd, což se může týkat pošťačky stejně jako třeba dělnic nebo prodavaček. 

I kdyby s sebou lidé něco měli, nemají si to například kde ohřát a jídlo v restauraci pro ně zase může být příliš drahé.

V tom případě by si ideálně měli doma připravit takové jídlo, které si v práci snadno snědí, typicky například těstovinové saláty, v nichž by měl být dostatek zeleniny a k nimž lze přidávat maso, tuňáka, vejce, šunku, sójové maso a podobně dle chuti. Skvělé jsou také saláty luštěninové. Případně podobné kombinace v sendvičích – náplň by měla být pestrá, chleba s máslem nevyhoví. 

A co na nočních směnách? Řiďte se tím, nakolik je práce fyzicky náročná. I v noci, pokud potřebujete jíst, jezte nejvýše po 3,5 hodiny, ne častěji a rozhodně volte lehká jídla v menších porcích. Ani tady nemusí jít o jídla teplá. Dodržujte také doporučení, že naposledy budete jíst dvě až tři hodiny předtím, než si půjdete lehnout, ať už to bude večer či ráno. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji