Proč nehubnete? Opakujete pořád stejné chyby! Víme jaké!

Proč nehubnete? Opakujete pořád stejné chyby! Víme jaké!
10. ledna  2015 
 06:00

Malý hřích s velkými následky. To bude pravděpodobně důvod, proč jste přibrali na váze. Nemusí to ale být pouze čokoláda nebo neukojitelná touha po tom, dát si pečené koleno. V malém množství neškodí nic. Bohužel ve většině případů může za nadváhu něco mnohem prostšího, na první pohled naprosto nevinně vypadajícího. Třeba velké večeře.

Problém mnoha lidí, kteří se rozhodnou zhubnout, je ten, že mají mylné informace, jak vlastně na to. Respektive mají informace zkreslené, popřípadě všechny špatně poskládané do sebe, což vede akorát k naprostému dietnímu fiasku. A místo, aby se radovali z každého kila, které na váze zmizí, pláčou nad tím, že hubnutí nejde. 

Hladovka je tabu!

Jednou z nejčastějších chyb, které se ve svých dietních začátcích dopustí snad každý člověk, je hladovění. Zní to celkem logicky. Nebudu jíst – zhubnu. Budu jíst – nezhubnu. Jenže ta logika tkví v něčem úplně jiném. Jestliže člověk nemá pravidelnou stravu, bazální metabolismus se zásadně zpomalí a veškerou energetickou hodnotu si pak bude ukládat mnohem důkladněji. Zatímco pokud budeme jíst pravidelně, pětkrát denně, bude energii stále spotřebovávat.

Držet hladovku nemá smysl. Stejně nakonec sníte, na co přijdete.
Autor: Shutterstock.com

Navíc lidé, kteří se snaží dodržovat tyto hladovky, svou snahu o zhubnutí většinou naprosto pohřbí tím, že se večer přejí. Protože ačkoliv můžou mít vůli sebepevnější, tělo si o to jídlo prostě řekne. Jenže tím, že tělu chybějí všechny živiny, sní pak člověk vše, co mu přijde pod ruku. 

Sacharidy si schovejte na dopoledne

Celkově bychom měli myslet na to, co večer a v odpoledních hodinách jíme. Určitě by z jídelníčku měly zmizet sacharidy a jejich místo by pak měly zaujmout bílkoviny a zelenina. Cukry totiž patří do první poloviny dne. Odpoledne a večer totiž tělo nedokáže snědené jídlo spálit tak efektivně jako přes den.

Celozrnné pečivo se déle spaluje a tedy zasytí na delší dobu
Autor: profimedia.cz

Ale i během dne je nutné se hlídat v tom, co všechno sníme. Mantrou je pravidelná strava, ideálně pětkrát, šestkrát denně. Pokud se budete i zde omezovat, docílíte akorát toho, že v průběhu celého dne budete stále někde něco malého uzobávat. Tím docílíte akorát toho, že toho ve výsledku sníte mnohem více, než pokud byste měli skutečně pořádnou snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři.

Ochutnávejte jen jednou

Dejte si pozor na neustálé uždibování něčeho a ujídání. Jestliže vás mezi jídlem honí mlsná, snažte se všechno jídlo dát z dosahu rukou. Neustálé cesty do ledničky s vidličkou v ruce, kde si uždibnete trochu zapečených brambor, jež máte na druhý den k obědu, nejsou příliš dietní.

Do tohoto ujídání se počítají i ochutnávky během vaření. I když se budete vzpouzet, někteří z nás jsou schopni během přípravy pokrmu sníst jednu malou porci. Když si pak naloží na talíř další, energetický příjem se zmnohonásobí. Ochutnávat je nutné, ale vezměte si na to malou čajovou lžičku, na ní se toho vejde přece jen méně. A stačí jednou.

Pokud byste si měli ukousat prsty, jak vás honí mlsná, dejte si raději hrstičku oříšků nebo semínek. Zaženou chuť a vyrovnají hladinu cukru v krvi, takže vás přejde i chuť na sladké.

Pozor na zdravé, bio a dia

Při správném výběru dietního jídla si také dávejte pozor na označení potravin. Lidé často zaměňují „zdravé", „bio" a „dia" za „dietní". To, že je něco zdravého, ještě neznamená, že po tom zhubnete. Je samozřejmě v pořádku volit variantu prospěšnější našemu zdraví, nesmíme to ale zaměňovat. Třeba ovoce je skvělé, plné vitaminů, ale při dietě by nebylo úplně produktivní sníst večer na posezení třeba kilo hroznového vína a k tomu banán. Stejně je na tom bio.

O prázdninách jste si dopřávala? Vrhněte se na náš hubnoucí plán!
Autor: profimedia.cz

Dia potraviny jsou kapitolou samy o sobě. Tyto výrobky jsou určeny v první řadě lidem s cukrovkou a rozhodně to neznamená, že jsou dietní. Mají většinou stejnou nebo podobnou energetickou hodnotu jako normální jídlo. Rozdíl je v tom, že dia potraviny nesmějí obsahovat jednoduché rafinované cukry, tedy sacharózu, a ty jsou nahrazovány fruktózou.

Často je právě jídlo samotné důvod, proč přibíráme na váze. I když jíme pětkrát denně, nebo se o to aspoň snažíme, volíme špatné potraviny. Každý člověk, který se rozhodl hubnout, musí ze svého jídelníčku zcela vyřadit polotovary. Ty totiž neobsahují důležité živiny jako bílkoviny, navíc jejich glykemický index je často tak vysoký, že po chvíli máme zase hlad. Takže jsme do sebe dostali akorát prázdné kalorie, které nám jsou úplně k ničemu.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji