Jídlo pětkrát denně. Je to skutečně nutné?

Jídlo pětkrát denně. Je to skutečně nutné?
8. ledna  2015 
 06:00

Držet hladovku během hubnutí v domnění, že kila pak půjdou dolů rychleji, je nesmysl a akorát si tím ublížíte. Prvních pár dnů možná budete pozorovat úbytek na váze, ale jakmile se pak jednou pořádně najíte, máte vše zpátky. Jestliže se snažíte zhubnout, pak není tolik důležité to, kolikrát denně jíte, ale abyste měli vyrovnané příjem živin a množství cukru v krvi. Hlavně se musíte cítit sami pohodlně. Jestli tedy jíte třikrát nebo pětkrát denně, není tolik důležité.

Často se objevují názory, že aby člověk zhubl, musí jíst pětkrát až šestkrát denně. Oproti tomu stojí názor, že stačí jíst pouze třikrát denně. Tak co z toho je tedy správné? Když se budeme držet prvního názoru, znamená to, že tedy nezhubneme? 

 

Ať si zvolíme jednu nebo druhou cestu, musí to být pro nás příjemné. Pokud je někdo zvyklý jíst pouze třikrát denně, nemá cenu, aby se nutil do více pokrmů denně. Naopak když je pro vás přirozené mít jídelníček složený ze šesti jídel denně, proč ne. Důležité je, aby všechny pokrmy obsahovaly vyvážený příjem živin, který pomůže s dietou. Samozřejmě je ale lepší jíst pětkrát, šestkrát denně po menších porcích.

Autor: Shutterstock.com

Mějte stále příjem!

 

Dodržování správného stravování vede k tomu, že si tělo zvykne na určitý příjem během dne a není nuceno nějak zásadněji snižovat bazální metabolismus. To znamená, že se naše tělo nebojí spotřebovat více energie. Ví totiž, že mu v brzké době zase nějaké další jídlo dodáte.

 

To je právě i zásadní problém při držení nějakých drastičtějších hladovek či omezeného stravování. Tělo se musí přizpůsobit tomu, že má pouze omezený přísun energie, a tak se jí snaží šetřit. V praxi to tedy znamená, že si tuky přijaté z jídla ukládá mnohem poctivěji. A tak si schová "na horší časy" i takové obyčejné věci, jako je třeba chleba se šunkou, který by jinak poměrně jednoduše spálilo. Ale tím, že pravidelně jíme, je metabolismus stále aktivní a s přijatým jídlem neustále hospodaří.

Často, ale v malých porcích

Hladovka se při hubnutí zakazuje!
Autor: Shutterstock.com

 

Člověk by měl mít příjem potravy průběžně celý den, ale po malých dávkách. Neměl by tedy hladovět. Pokud jí tak, jak má, nemělo by k tomu vlastně vůbec dojít. V jídelníčku by ale rozhodně neměla chybět tři základní jídla, a to snídaně, oběd a večeře. Snídaně by měla představovat 20 až 25 % denního příjmu, oběd 30 % a večeře opět 20 až 25 %. Svačiny pak tvoří zbytek příjmu, tedy 30 až 40 %. 

 

Jestliže se ale rozhodnete – nebo jste už zvyklí – jíst pouze třikrát denně, nic se neděje. Pak by tato jídla měla být vydatná snídaně, kvalitní oběd a pořádná večeře. Skutečně důležitá je snídaně, kterou mnozí lidé ještě stále podceňují. Pouze s její pomocí se ale tělo podaří nastartovat. To, že třeba po ránu necítíte hlad, neznamená, že se nepotřebujete najíst. Přijmout potravu byste měli nejpozději do hodiny od probuzení.

Dostatek sacharidů a bílkovin
Cereálie s jahodami a mlékem
Autor: Shutterstock.com

 

Ideální je posnídat jídlo s dostatkem bílkovin a vlákniny. Naopak se vyvarujte čehokoliv s vysokým glykemickým indexem. To je zpravidla bílé pečivo, sladké džemy nebo různé cukrářské pochoutky. Vhodné je třeba celozrnné pečivo s kvalitní šunkou nebo tvarohovou pomazánkou. Jestliže nemusíte zrovna pečivo, dejte si ovesné vločky s bílým jogurtem a kousky ovoce. Dejte si ale pozor, zda müsli, které snídáte, není dietním zabijákem! 

Na dopolední svačinu si přichystejte ovoce nebo zeleninu, jogurt. V začátcích diety byste se ale ovoci měli úplně vyhnout. Obsahuje fruktózu, která pro hubnutí není příliš ideální. Pokud si však den bez ovoce nedovedete představit, raději si ho dejte k dopolední svačině než k té odpolední. 

Přichází nejdůležitější část dne, a to oběd. Na něm bychom se neměli rozhodně šidit, a naopak je potřeba si dopřát dostatek sacharidů a bílkovin a to celé obohatit o zeleninu. Myslete na to, že máte za sebou teprve polovinu dne a že potřebujete nasbírat energii na zbylou polovinu! 

Dožeňte, co jste nestihli

Odpoledne si do jídelníčku zařaďte zeleninu, bílkoviny, celozrnné obiloviny nebo zdravé tuky. V tuto chvíli máte šanci doplnit do výživy vše, co jste zatím nestihli a zanedbali. Večeře by měla být opět plná kvalitních bílkovin, celozrnných obilovin a zeleniny. 

Pokud budete dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky a budete jíst pravidelně, v určitých porcích a nebudete celý den nikde uzobávat, kila půjdou postupně dolů, a když pak jednou zhřešíte, tělo se vám za to určitě nepomstí, jako by tomu bylo u nějaké hladovky. Nezapomínejte ale na to, že hubnutí není pouze o jídle, ale také o pohybu – a hlavně pozitivní mysli! 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji