Největší dietní chyby, kvůli kterým nehubneme. Vyvarujte se jich i vy!

Největší dietní chyby, kvůli kterým nehubneme. Vyvarujte se jich i vy!
3. ledna  2015 
 05:55

Zatímco vaše kamarádka hubne jedna radost, vy se snažíte stejně, ale pořád ne a ne se těch přebytečných kil zbavit! Jak je to možné? Pravděpodobně se držíte některých dietních zásad, které nejsou vůbec hubnutí prospěšné, spíše naopak. Ale stokrát opakovaná lež se stává pravdou, že? 

1. Musíme vynechat sacharidy

 

Spousta lidí, kteří se rozhodnou do toho šlápnout a začnou hubnout, ze svého jídelníčku úplně vyškrtne pečivo a další sacharidy. Domnívají se totiž, že jediné, po čem se přibývá, jsou cukry. Důležité je ale omezit příjem bílého cukru a sladkostí průmyslově vyráběných, jako jsou různé sušenky, bonbony nebo i koblihy. Úplné zbavení se sacharidů, které jsou prakticky ve všech přílohách včetně chleba, by nám ale uškodilo, jsou totiž zdrojem naší energie. Pokud se s nimi naučíme správně pracovat, pak v omezeném množství neuškodí. Jezte je v dopoledních hodinách a snažte se je kombinovat s bílkovinami. Ty totiž dokážou snížit glykemický index sacharidů.

Domácí křupavý chléb
Autor: Shutterstock.com

2. Ovoce a zeleniny, kolik chci

 

Ládovat do sebe celý den pouze ovoce a zeleninu a doufat, že po tom zhubnete, je bláhové. Stejně jako u dalších potravin, které můžou být sice zdravé, ale to neznamená, že jsou zároveň i dietní. Ovoce je plné jednoduchých sacharidů. Ty by přitom měly v redukčním jídelníčku zaujímat pouze malou část. A i v takovém případě směrujte ovoce do dopoledních hodin, kdy tělo bude mít dost času spálit přebytečné kalorie. Navíc, jak už bylo výše zmíněno, sacharidy jsou skvělými nabíječi energie, takže vás alespoň nakopnou na celý den.

 

Zelenina je na tom podstatně lépe, můžete ji jíst v neomezeném množství. Musí to být ale součástí vyrovnaného jídelníčku, spoléhat se na to, že konzumací zeleniny a ničeho jiného zhubnete, je špatně. Je totiž nanejvýš pravděpodobné, že tak přísnou dietu nevydržíte dlouho. Navíc by vám brzo chyběly bílkoviny.

Díky smoothises ze sezónních surovin si nejen pochutnáte, ale také zhubnete.
Autor: shutterstock.com

3. Nebudu jíst a zhubnu

 

Pokud chcete zhubnout na delší dobu a udržet si pak nějakou konstantní váhu, nepomůže vám drastická hladovka, při které budete jíst jednou denně dvě mrkve a víc nic. Tělo je jako stroj, a pokud o něj nebudete pečovat, rozbije se vám. A ač se nám to líbí nebo ne, tuky, sacharidy a bílkoviny prostě potřebujeme. Pokud jsou ve vyváženém množství a víme, kolik si jich můžeme dát, pak to není vůbec problém.

 

Ale bez dostatečného množství bílkovin by se nám správně nevyvíjely svaly, a nemohly by tak pracovat. Bílkoviny mají vliv i na hormony. Sacharidy jsou zase zdrojem energie, kterou potřebujeme. Tuky jsou důležité pro rozpouštění vitaminů a mnoho dalšího. Hlavně pokud nebude mít tělo dostatečný přísun jídla, bude mít pocit, že nastávají horší časy, takže si musí tuky lépe ukládat. Zpomalí se nám tak metabolismus a hubnutí bude téměř nemožné. 

Hladovka není při dietě vhodná.
Autor: Profimedia.cz

4. Nesnídám. Nechci

 

Ať už je to z toho důvodu, že na to nejsou zvyklí, nebo ze strachu ze zbytečného příjmu kalorií, lidé nesnídají. Jenže když si člověk nedá ráno něco k jídlu, okolo jedenácté bude pravděpodobně hledat, co by kde snědl. A ve výsledku toho do sebe naláduje mnohem více, než kolik by si toho dal, kdyby se nasnídal. Je to skutečně nejdůležitější jídlo z celého dne.

müsli
Autor: Shutterstock.com

Uvědomte si, že jste od večera nějakých osm hodin, i více, nejedli. Tělo je tedy logicky hladové a do určité míry i dehydratované. Nejlepší je najíst se do hodiny od probuzení. Snídaně by měla obsahovat pomalé sacharidy (vločky, celozrnné pečivo, ovoce, zelenina), bílkoviny (šunka, mléčné výrobky, vejce) i tuky.

5. Nízkotučné potraviny jsou mnohem dietnější!

 

Sice to zní jako naprostá bomba při držení diety, ale nízkotučné potraviny nejsou nejlepší cestou. Jestliže tedy sníte něco nízkotučného, pravděpodobně vás to nezasytí do takové míry, jak byste potřebovali, takže ihned sáhnete po něčem dalším. Ve výsledku to totiž znamená akorát to, že snížíte příjem tuků, ale zvýšíte příjem sacharidů. Neznamená to ale vyřadit z jídelníčku vše s označením "nízkotučné". Jen je dobré se na to příliš nespoléhat a nesnažit se nejíst nic jiného. 

 

6. Po páté hodině večer už nejím

 

Mýtus o večerním přejídání, nebo spíše hladovce, se udržel z dřívějších dob, kdy byl celý denní režim trochu posunut. Ale dnes většina z nás chodí spát až třeba kolem jedenácté hodiny, což by znamenalo, že bychom byli šest hodin bez jídla. To je dost dlouhá doba, akorát bychom měli hlad. Navíc jestliže vynecháme večerní jídlo, začne se nám zpomalovat metabolismus, takže dosáhneme akorát toho, že si bude naše tělo ukládat více tuků.

Bez pohybu prostě nezhubnete.
Autor: Profimedia.cz

 

Efekt tedy ve výsledku bude opačný, než jak bylo původně zamýšleno. Nic se ale nemá přehánět. Večeře by se měla skládat hlavně z bílkovin a minima tuků a sacharidů. Kdy si tedy dát poslední jídlo? Ideálně čtyři hodiny před spaním. 

 

7. Zhubnu pouze dietou

Když chce člověk udělat něco pro sebe a své tělo, měl by to chtít dlouhodobě. A to i co se týče redukce váhy. Myslete tedy na to, že hubnutí a dieta jsou dvě odlišné věci, které jsou spolu ale propojené. Hubnout totiž lze i bez diety. Jde o to, upravit jídelníček tak, aby z něj byli odstraněni ti ničemové, kvůli kterým šla kila nahoru. To by bylo ale příliš málo, ke správné stravě se musí začít i sportovat. Ať se vám to líbí nebo ne, bez pohybu prostě nelze dlouhodobě shodit. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji