Na oslavě si klidně dejte šunku, ale na chlebíčky zapomeňte

Na oslavě si klidně dejte šunku, ale na chlebíčky zapomeňte
31. prosince  2014 
 06:00

Nemá smysl si poslední den roku nařizovat přísnou dietu, ale na druhou stranu si můžete pochutnat i bez toho, aby vám vlasy vstávaly hrůzou nad množstvím kilojoulů, které jste pozřeli. Celkový denní energetický příjem můžete udržet v přijatelném množství, stačí, když budete nad jídlem přemýšlet. A když navíc přidáte pár triků, díky nimž se snadno zasytíte i bez neustálého uzobávání těch největších dietních hříchů. 

Už chystáte silvestrovské občerstvení nebo vás čeká návštěva u někoho, kdo chystá večerní party za vás? V obou případech platí, že i za takové situace můžete mít svůj energetický příjem pod kontrolou. 

Musíte však opustit nepříliš jasné odhodlání ve stylu "nebudu moc jíst" a rozdělit si pokrmy na ty, které si můžete dopřát bez omezení, a na ty, u kterých se budete hlídat, a nakonec na takové, které pro vás pro dnešní oslavu zůstanou na indexu. 

 

Tohle si dovolte: zelenina, libové maso, vajíčka, voda


Salát Waldorf je americkou klasikou. Výborně se v něm snoubí sladká chuť jablek s hořkostí vlašských ořechů.
Autor: Profimedia.cz
Pokud hledáte něco, čeho si můžete dopřát bez omezení, tady jste doma – nandejte si na talířek pokrájenou zeleninu a k ní libovou šunku nebo roastbeef.

Po této kombinaci nepřiberete, zelenina vám navíc zaplní žaludek.

Podobně funguje i dostatečný příjem tekutin, ideálně vody, kterou zapijete například každou deci vína. 

Naopak se zkuste obejít bez příloh – k talíři zeleniny s masem skutečně žádnou další nepotřebujete. 

Pozor na saláty, které jsou sice v jádru zeleninové, ale obsahují také sýry, tam už energetická hodnota povážlivě stoupá nahoru. 

 

U tohoto se kroťte: těstovinové saláty, zelenina s dresinkem, ovoce, uzeniny


ananas
Autor: Shutterstock.com
Těstoviny a dieta? Už asi tušíte, že to k sobě moc nejde. 

Ale pokud se na silvestrovské tabuli objeví lehký těstovinový salát, který v sobě obsahuje spoustu zeleniny, a nevidíte v něm naopak žádnou majolku, toho si trochu nandejte. 

Opatrní buďte také u ovoce, na rozdíl od zeleniny obsahuje také spoustu cukru, a proto se po něm zrovna dvakrát nehubne. 

Riskantní jsou také různé oblíbené silvestrovské uzeniny, jako jsou klobásy nebo třeba uherák. Protože všechny bílé kousky, které v nich vidíte na řezu, jsou jen a jen tuk. Takže jeden dva kousky na chuť ano, větší porci na talířek ne. 

 

Tohle si odpusťte: oříšky, chlebíčky, cukroví


Moravské velikonoční hody doprovázejí také talíře s chlebíčky.
Autor: Foto Blesk - Slávka Červená
Jak asi vypadá jídlo, které je poměrně malé, sníte ho jako nic, nevypadá zase tak moc nezdravě, a přitom v sobě má skoro tolik kalorií jako lehký oběd?

Nebudeme vás napínat, jedním z králů říše nezdravých a pro hubnutí i udržení váhy zcela nevhodných potravin je klasický český chlebíček. 

Takový ten s bramborovým či vlašským salátem, na jehož vršku na kusu ne zrovna libové uzeniny a sýra trůní ještě půlka vejce s ozdobou z majonézy. Může vám to připadat neuvěřitelné, ale má klidně přes 1000 kilojoulů, a proto si ho prostě nedávejte. Z toho, co obsahuje, je totiž v pořádku jen kyselá okurka a to vajíčko, případně šunka, pokud nebude obsahovat mnoho tuku. O chuťovkách zvaných jednohubky platí to samé, zvláště pokud je doma děláte z rohlíků. 

Podobně si dejte pozor na oříšky – jsou sice zdravé, ale pokud jsou nasolené či  obalené v karamelu nebo namočené v rumu, už to stejně neplatí. 

A cukroví? Toho už jste se snad najedli dost. Na silvestrovské tabuli už nemá co dělat. Pokud vám ještě nějaké doma zbývá, rozdejte ho, i kdyby ho měli všechno sníst kolegové v práci. 

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji